Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 73

Wątek: ISO w EOS 50D

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Skoncz czytac forum i robic roznego rodzaju dziwne testy Uwierz mi, ze jak wezmiesz teraz kartke z tymi kreskami i cyframi- nagle znajdziesz BF/FF
    Poczytaj instrukcje, jak cos z iso/szumami, to poczytaj dokladniej rozdzial z ustawieniami/obraz i tam masz pare fajnych patentow- 50D ma np bardzo przydatna funkcje jak priorytet jasnych partii obrazu- to tak przy okazji.
    Jak sie raczki trzesa, to statyw moze ?

Dopiero zaczyna Awatar krzysiek1508

Domyślnie

50D ma np bardzo przydatna funkcje jak priorytet jasnych partii obrazu- to tak przy okazji.
    co daje ten priorytet jasnych partii obrazu?? bo podnosi minimalne iso do 200.

Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Masz instrukcje obslugi ? Chyba nie ..
    wchodzisz w menu aparatu i na koncu, przedostatnia ikonka aparatu-funkcje indywidualne i bedziesz mial:
    -c.fnI ekspozycje
    -c.fnII obraz
    -c.fnIII autofocus/migawka
    -c.fnIV operowanie/inne

Ciebie interesuje 2 obraz- bedziesz tam mial redukcje zaklocen(dlugi czas),zaklocenia(High iso) oraz jasne partie o ktorych wspomnialem jako dodatek Jest jeszcze 4 funkcja w tych ustawieniach automatyczny optymalizator jasnosci.
    Sciagnij z netu instrukcje zeby poznac lepiej aparat, a jak Cie meczy czytanie na ekranie jak np mnie, to kup na allegro. Instrukcja kosztuja 15zl.
    A co do funkcji to :
    ISO od 200 do 3200

http://eos50d.fotopolis.pl/drukuj.php?n=7987&p=5

na dole artykulu.

Dopiero zaczyna Awatar krzysiek1508

Domyślnie

skoro napisalem w poprzednim poscie ze iso w tym trybie zaczyna sie od 200 wiec chyba potrafie to wlaczec pytanie brzmi co ten tryb daje?

Dopiero zaczyna Awatar nonsense

Domyślnie

Wydaje mi się, że trochę przesadzasz. Mam 50d i przy rawach używalne iso to ok. 2000. Na jpgach śmiało można 3200 użyć także albo jesteś szumofobem albo rób zdjęcia w jpg.

Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek1508 Zobacz posta
    skoro napisalem w poprzednim poscie ze iso w tym trybie zaczyna sie od 200 wiec chyba potrafie to wlaczec pytanie brzmi co ten tryb daje?
    Rozpisalem Ci dokladniej te menu...
    -dzieki
    -nie ma za co
    Ok, a teraz. Masz linka w ktorym masz przyklad i opis...??:
    I jak wyzej wspomnialem, rozpisalem Ci funkcje dokladniej- czyli zobacz ustawienia co do zaklocen-szumow.

Jak dla mnie fota ktora pokazujesz jest troche poruszona, a nie zaszumiona. Dalbym krotszy czas i wtedy ogladal szumy. Ale to jak dla mnie :]

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A ja bym zaproponował jeszcze puszczenie coś na papier z tej puszki i ocenianie obrazu przy tym np 800 iso .
    50D

Domyślnie Canon 50D ziarno w zdjęciach

Witam, robiąc zdjęcia w kościele, pomieszczeniach i nie tylko dostrzegam efekt ziarna (szumu) ma to nawet miejsce na dworze przy niskim iso oraz dobrym naświetleniu.Wyjatek przy oświetleniu studiu przy softbox tego nie ma !
    Sprzęt Canon 50D Obiektyw Tamron szerokokątny 17-55 Lampa Canon Speed lite 580EX II . Korzystając z okazji jeszcze jedno pytanie odnośnie lampy która wywala się na TTL i wyświetlacz jej w tym miga wiem że jest to synchronizacji z lampą przechodzi jej nagle lub jak flesz ustawiam na wprost.
    Dodam że ziarno jest nawet po zmniejszeniu zdjęć jednakże po convercie z Raw do JPG jest ono znacznie mniej widoczne.

Dziękuję za info
    Ostatnio edytowane przez jarekdraw ; 29-05-2011 o 15:29

Domyślnie

Ludzie. Przeniosłem się z Olka, a tutaj to samo, szumy.
    Róbcie zdjęcia i tyle.
    RAW jest po to, żeby zrobić z niego jpeg lub tiff. Nie po to by go oglądać i przeżywać szumy.
    Podobny wątek jest tu http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76095

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek1508 Zobacz posta
    50D ma np bardzo przydatna funkcje jak priorytet jasnych partii obrazu- to tak przy okazji.
    co daje ten priorytet jasnych partii obrazu??
    A skąd wiesz, że jest przydatna skoro nie wiesz do czego służy? Powtarzasz bełkot marketingowy?

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów