Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 73

Wątek: ISO w EOS 50D

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowa Ruda

Domyślnie

posiadam 50d i jesli mialbym sie tak onanizować nad szumami to musialbym wziąć kredyt na sprzet fotograficzny, bo to co widać na zdjeciu to jest nic. Ma nieszumieć? wydaj dziesiatki tysięcy na puchę i odpowiednie programy lub wydaj troche rozumu i dokladnie przemysl czy przeszkadza ci to. Bądź co bądź naucz się patrzeć na zdjecia troche inaczej, bo gdy widzisz tylko szum to wiedz, że coś się dzieje.

i mówie to ja. 16sto letni gówniarz

(moze przez to, ze po prostu nei stac mnie na nic innego, a szumami się zbytnio nie przejmuje, mimo ze po prostu do wartosci wystarczajcej, jego po prostu nie ma.)
    "Zginęło wielu wspaniałych kierowców rajdowych, lecz odczytuję to jako pech, który w tej dyscyplinie przypłacić można dość szybko życiem. Jest to wielka tragedia, gdy w wyniku rywalizacji sportowej umiera człowiek." - Marian Bublewicz
    50D plus wiele nadziei.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Totalny Zobacz posta
    i mówie to ja. 16sto letni gówniarz
    Kiedyś, ktoś to przeciwko Tobie wykorzysta

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Odbiegając od tematu (...a może nie) z niecierpliwością czekam na wątek o tytule - zakupiłem Hasselblad-a H4D-200MS i mam problem z szumem na zdjęciach...
    Z dotykową "dupką" cyfrową...

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Dla mnie nawet 3200 to nie problem, ale... ja truskawki cukrem posypuję

Pozdrówka!
    Ja też, ja też!

Dla mnie ISO 3200 mogło by być lepsze. W dobrych warunkach oświetleniowych nawet 6400 daje radę. W ciemności niestety zawsze będzie gorzej. Nawet na D3x

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A 5D to niby nie szumi? Też szumi i jest to widoczne na ISO800. Tyle że ten szum jest widoczny na ekranie w powiększeniu 1:1 a takie powiększenia powinno się oglądać z odległości 1,5-2m i wtedy szumu nie będzie widać podobnie jak na odbitkach 26x18cm które niedawno z plików 5D na ISO800 robiłem.

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Skoncz czytac forum i robic roznego rodzaju dziwne testy Uwierz mi, ze jak wezmiesz teraz kartke z tymi kreskami i cyframi- nagle znajdziesz BF/FF
    Poczytaj instrukcje, jak cos z iso/szumami, to poczytaj dokladniej rozdzial z ustawieniami/obraz i tam masz pare fajnych patentow- 50D ma np bardzo przydatna funkcje jak priorytet jasnych partii obrazu- to tak przy okazji.
    Jak sie raczki trzesa, to statyw moze ?

Dopiero zaczyna Awatar krzysiek1508

Domyślnie

50D ma np bardzo przydatna funkcje jak priorytet jasnych partii obrazu- to tak przy okazji.
    co daje ten priorytet jasnych partii obrazu?? bo podnosi minimalne iso do 200.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek1508 Zobacz posta
    50D ma np bardzo przydatna funkcje jak priorytet jasnych partii obrazu- to tak przy okazji.
    co daje ten priorytet jasnych partii obrazu??
    A skąd wiesz, że jest przydatna skoro nie wiesz do czego służy? Powtarzasz bełkot marketingowy?

Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Masz instrukcje obslugi ? Chyba nie ..
    wchodzisz w menu aparatu i na koncu, przedostatnia ikonka aparatu-funkcje indywidualne i bedziesz mial:
    -c.fnI ekspozycje
    -c.fnII obraz
    -c.fnIII autofocus/migawka
    -c.fnIV operowanie/inne

Ciebie interesuje 2 obraz- bedziesz tam mial redukcje zaklocen(dlugi czas),zaklocenia(High iso) oraz jasne partie o ktorych wspomnialem jako dodatek Jest jeszcze 4 funkcja w tych ustawieniach automatyczny optymalizator jasnosci.
    Sciagnij z netu instrukcje zeby poznac lepiej aparat, a jak Cie meczy czytanie na ekranie jak np mnie, to kup na allegro. Instrukcja kosztuja 15zl.
    A co do funkcji to :
    ISO od 200 do 3200

http://eos50d.fotopolis.pl/drukuj.php?n=7987&p=5

na dole artykulu.

Dopiero zaczyna Awatar krzysiek1508

Domyślnie

skoro napisalem w poprzednim poscie ze iso w tym trybie zaczyna sie od 200 wiec chyba potrafie to wlaczec pytanie brzmi co ten tryb daje?

Miasto
    Wlkp

Domyślnie

skoro napisalem w poprzednim poscie ze iso w tym trybie zaczyna sie od 200 wiec chyba potrafie to wlaczec pytanie brzmi co ten tryb daje?
    Rozpisalem Ci dokladniej te menu...
    -dzieki
    -nie ma za co
    Ok, a teraz. Masz linka w ktorym masz przyklad i opis...??:
    I jak wyzej wspomnialem, rozpisalem Ci funkcje dokladniej- czyli zobacz ustawienia co do zaklocen-szumow.

Jak dla mnie fota ktora pokazujesz jest troche poruszona, a nie zaszumiona. Dalbym krotszy czas i wtedy ogladal szumy. Ale to jak dla mnie :]

Uzależniony

Domyślnie

Oprócz zmiany poziomu naświetlenia i zmiany krzywej (co pozwala uzyskać więcej szczegółów w jasnych partiach) daje... większe szumy w cieniach :-D

A tak na poważnie. Jeśli denerwują cię szumy, to:
    - od ISO 800 używaj SRAW1,
    - odszumiaj mocniej chrominancję (a jeśli szum bardziej drażni cię niż mydło, to również luminancję),
    - ostrz metodą Unsharp Mask z odpowiednio dobranym progiem (aby nie wzmacniać szumów) lub używaj akcji Janusza Body,
    - zrób kilka odbitek w formacie A3, to doznasz olśnienia

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów