Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
Nie do końca rozumiem gdzie leży Twój problem.
Problem, leży w innej obsłudze canona niż moje przyzwyczajenia z Pentaxa.

W trybie wielosegmentowym pomiar światła jest powiązany z aktywnym punktem AF. Blokowanie ekspozycji wraz z ostrością wydaje się całkiem logiczne w tej sytuacji.

Pozostałe tryby działają tak, jak mają działać (dla spota, partiala i C-W środek kadru, to środek kadru), czyli mierzą światło niezależnie od wybranego punktu AF.
Nie zawsze mając np. pomiar punktowy, chcesz aby po przekadrowaniu kadru zmieniła Ci się ekspozycja. Nie chce wchodzić w rozmowy na ten temat bo nie taki jest cel tego postu.

Zastanawia mnie tylko dlaczego teraz narzekasz na brak blokady, gdy chwilę wcześniej blokada Cię irytowała ??:
Wynika to z bardzo banalnego powodu - przyzwyczajenie z innego systemu, a wręcz z moich niedomyślnych ustawień aparatu (dokładnie odwrotne zachowanie body ). A, i nie narzekam tylko jestem ździwiony brakiem większej możliwości kofiguracji w/w ustawień. Pytam (nawet na tłusto napisałem) jak użytkownicy Canona sobie z tym radzą.

Bardzo sensowną odpowiedź dostałem od Wyspa Bahama, dziękuję. Pobawię się i dam znać. Na razie pracuję z dwoma guziczkami, też nie jest źle.

Wydaje się, że Twój problem wynika z tego, że korzystasz głównie z centralnego punktu AF-a w trybie "OneShot".
Spróbuj przekadrować fotkę w trybie "Servo" i zobaczysz, że przycisk AF-on przestanie Cię irytować, a może nawet go polubisz .
Poza tym, jak napisano wyżej 50D ma łatwo wybieralne dżojem i skuteczne wszystkie punkty AF.
Spoko, też wypróbuję.

Dzięki,
Michal