Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Obiektyw do macro

Coś już napisał Awatar astroadamo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Obiektyw do macro

Witam
    Nie znalazłem niestety odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytanie tak wiec zakładam nowy temat.
    W tej chwili do macro używam Soligora 105/3,5 + raynox DCR 250. Daje mi to skale ok. 1:1. Głębia jest strasznie mała. Zastanawiam się czy np. Tamron 90/2,8 przy 1:1 nie dałby trochę większej głębi? Możliwe że raynox zmniejsza znaczenie głębie? I kolejne pytanko o raynoxa. Jakie są straty światła wynikające z jego użytkowania? I jeszcze jedno Czy stary Tamron 90/2,8 różni się czym od nowego? Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie z tym że ten pierwszy ma złoty pasek

pzdr Adam
    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Kup fuji S6500 + raynox i masz duzo lepsze efekty niż lustrem
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Głębia w makro

Witaj

Niestety bolączką przy robieniu makro jest głębia ostrości. Raynox'em co prawda nigdy się nie posługiwałem - robiłem własne soczewkowe wynalazki - ale przypuszczam że problem będzie podobny.
    Zachodzi tutaj problem wyboru między "d..ą a rozsądkiem" - gdzie d..a = jasność, a rozsądek = przysłona.
    Oczywiście mówię o zdjęciach w świetle zastanym. Przy stosowaniu automatyki masz albo dobre światło - mocno otwarta przysłona - i małą na skutek tego głębię ale krótki czas ekspozycji, albo - ciemność widzę - mocno przymknięta przysłona duża głębia i zazwyczaj zbyt długi czas ekspozycji. Dla mnie sprawę rozwiązało światło błyskowe i tryb manualny. Przysłonę często przymykam powyżej 16. "Rozsądnym" czasem ekspozycji jest dla mnie 1/100 sek. ale palę wtedy z 2 lamp błyskowych 580ex jako główna i 550ex jako slave. Czasem jeszcze dopalam ze swobodnie stojącego stareńkiego Rollei'a na foto celi. W takim przypadku trzeba brać pod uwagę zasobność w akumulatory do lamp, bo przy mocno przymkniętej przysłonie lampy pobierają znaczna energię żeby dostarczyć odpowiednio do przysłony dużo światła.
    Na początku jest trudno te wszystkie lampy opanować, szczególnie na łące, bo robale nie maja zacięcia do pozowania i raczej są żwawe . Poza tym czołgający się po trawce facet w moim wieku wygląda co najmniej "interesująco" (?) dla przechodniów

Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar astroadamo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja doświetlam za pomocą 430 EX II z dyfuzorem homemade + 2 odbłyśniki po bokach. No tak ale przy F16 rozdzielczość na ogół spada dość znacznie :-|
    Kilka efektów jest w glarii na CB.
    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Uprawnienia umieszczania postów