bardzo dobra ostrość na f3,5 moim zdaniem... na odbitki 23x15 wystarczająca... Dziś do mnei ma dojść sigma którą zamówiłem więc jak dojdzie też napiszę trochę o niej...o sztuce która mi się trafi ;]
bardzo dobra ostrość na f3,5 moim zdaniem... na odbitki 23x15 wystarczająca... Dziś do mnei ma dojść sigma którą zamówiłem więc jak dojdzie też napiszę trochę o niej...o sztuce która mi się trafi ;]
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
ten obiektyw ma b dobra rozdzilczosc. czasami ludzie narzekali nie zdajac sobie sprawy dlaczego.
1. przy takiej skali odwzorowania czestosc skanowania obiektow odleglych jest oczywiscie niska. Stad oceniajac rozdzileczosc/ jakosc rysunku na podstawie analizy sfotografowanego odleglego przedmiotu mozna dojsc do blednego wniosku o slabym rysunku.
zwyczajnie obiekty oddalone nie moga byc rownie gesto odwzorowane jak za pomoca dlugiej ogniskowej - dotyczy to wszystkich szerokich katow
2. przy tym kacie widzenia i na pelnej dziurze wiele przedmiotow polozonych skrajnie zwyczanjnie wychodzi poza GO , stad czesto subiektywe odczucie gorszego rysunku na brzegach. Niestety tak szeroki obiektyw wymaga tez przymykania , a jesli otwarty to trzeba byc swiadomym zakresu GO. Ale to sprawa wprawy. Nie chce mi sie zamieszczac zdjec np osob z niewielkiej "pokojowej " odleglosci , ale nie ma sie o co przyczepic - rysuje dobrze. I przyjemna wlasnosc jak na elektromagn AF pracuje b. cicho - powiedzilbym niemal porownywalnie jak micro USM ( znany np z 50/1,4)
m ie sie w zeszlym, tygodniu ta sigma takie zdjecie zrobilo
http://picasaweb.google.at/fotografi...35756679358770