wersja pod C rozni sie nieco ale nieistotnie.
wielkosc ta sama .
wazy moja dokladnie 670 gram ( polozylem na wadze dla listow , akurat mam pod reka )
24-70L mniej wiecej tej samej wielkosci - waga pokazala full - wazy nieco ponad 1000 g.
Pancerna w tej sigmie jest tylko chyba oslona przeciwsloneczna .
jest metalowa no i bagnet rowniez.
subiektywnie odnosze wrazenie ze jest duza ale lekka - nie ciazy zbytnio.
ma jedno troche glupawe rozwiazenie , ale mozna sie przyzwyczaic .
zeby przejsc z AF na MF i odwrotnie trzeba obsluzyc 2 przelaczniki.
Trza sie przyzwyczaic. Poza tym mechanicznie jest b.b. przyzwoita ale nie pancerna ( choc na pierwszy rzut oka tak byc moze wyglada) . jednak masz w reku plastik i go czujesz.
Jakosc wykonania wysoka - nie ma porownania do kitowych obiektywow tez plastikowych.
Obiektyw moze nie najwyzszej klasy optycznej , ale dla tego zakresu ogniskowych calkiem przyzwoity .
Nie mam sama 14 mm ale mam sama 8 mm . Pod wzgledem rozdz. sigma jest wyraznie lepsza , a przede wszystkiem ma zdecydownie lepsze powloki p.odblaskowe - problem flar nie wystepuje. AC - znosna , czasem w rogach mozna sie w sklali 100% dopatrzec , ale jest mala w zasadzie nie wymaga korekty.
Spora vinieta na 15mm , ale te akurat da sie wyprowadzic malym kosztem ( przyrost szumow) w kompie. Na ogol ja te viniete lubie , gdyz ladnie zamyka obraz.
Jesli sklada ktos panorame z tego obiektywu to trzeba pamietac o usunieciu viniety.
W sumie ocniam ten obiektyw jako warty swojej ceny i uzyteczny.