jesli do c5d2 chcesz uzywac to z FF/bf zasadniczo nie ma problemu gdyz mozesz zrobic softwarowo microjusting AF.
to jest tylko 2krotny zoom a wiec nie spodziewam sie aby sklonnosc do FF/BF zalezala od ogniskowej. W moim egzemplarzu na wszystkich ogniskowych ostrzy tak samo.
( dodam tylko na narginesie , ze na swoj wlasny uzytek pomierzylem dokladnie precyzje dzialania AF w paru obiektywach - i najwyzsza jak uzyskalem wogole to wlasnie ta sigma na 15mm - 93% , dobre obiektywy z USM osigaja w granicach 83-86% , pod wzgledem precyzji ostrzenia w warunkach laboratoryjnych AF nalezy do najlepszych jakie mam )
nie robilem tym obiektywem wiele zdjec , co najwyzej moze 50 - 100 ujec .
Trudno mi potwierdzic jak sie zachowuje AF w trudnych i zroznicowanych warunkach. Gdy kupilem zrobilem oczywiscie pare zdjec testowych - AF dzialal calkiem normalnie .
zaleta tego obiektywu jest rowniez zaskakujaca w stosunku do wymiarow lekkosc - nosi sie go calkiem fajnie na szyi.
Biorac do reki odnosisz wrazenie , ze to wyrob z gornej polki - jest pieknie wykonany .
Optycznie jest jak juz wspominalem calkiem normalny , nic negatywnego nie stwierdzilem , nie widze powodu zeby odradzac zakup .
Kraza opinie o roznej jakosci produktow sigmy.
Cos w tym musi byc - takie " ludowe madrosci" maja w sobie sporo prawdy. Nie wiem czy kazdy egz . jest rownie prawidlowy.
Z obserwacji moge powiedziec , ze glownym powodem dla ktorego wielu sadzi ze dany obiektyw zle wspolpracuje z cyfra , albo w ogole mydli sa problemy AF.
Dopiero po ich wykluczeniu mozna cos powiedziec o jakosci optycznej konkretnego obiektywu.