Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Wątek: Wszystko o: Sigma 15-30 f3.5-4.5 DG EX

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam-nl Zobacz posta
    Dzis zakupiona (200 euro), na szybko przetestowalem z 5d, efekty przekroczyly moje oczekiwania.
    Bardzo ostra na 15mm, troche mniej ostra na 30mm
    Jestem bardzo zadowolony, nie robie zdjec w ekstremalnych warunkach i 17-40 nie jest mi potrzebne, a 250 euro w kieszeni zostalo na statyw.
    Prosze o jakies foteczki jesli mozna. Moze i ja bys jeszcze raz sprobowal.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

próbuj próbuj ja pstrykam nią od kwietnia, spooro zdjeć zrobiła i wiem że za te kase lepszego szkła nie kupie ;] co prawda dość mocna gnie na 15mm ale trza to po prostu wyczuć :]
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak konkretnie wygląda sprawa z filtrami w tym obiektywie? tzn. jeśli założyć 82mm slim na osłonę ,bo tam z tego co wiem jest gwin to na jakich ogniskowych da to winietę ?
    Oraz widziałem jedną wypowiedź ,że tam niby się da założyć też 77m ,ale nie mogę wygooglować(może na wcisk w ten oryginalny tulipan ?).
    Dodam ,że nie interesuje mnie kwestia filtrów wewnętrznych.

takisefotograf
    Guest

Domyślnie

gwint jest na adapterze na dekiel i juz wtedy wineta jest praktycznie w całym zakresie,no może poza 28-30mm...

Domyślnie

Odkopię temat.
    Witam
    Za chwilę stanę się userem starego 5D i potrzebuję szerokiego kąta.
    Padło na Sigmę 15-30mm. Cena 1000 pln. Szkło wygląda ok.
    Zrobiłem nim kilka zdjęć ale nie potrafię ocenić czy jest w miarę ostre. Jeśli się komuś zechce to w tym linku TO TEN LINK są cztery zdjęcia (jpg) na rożnych przysłonach przy 15 i 30 mm. Może ktoś zerknąć i stwierdzić +/- że jest O.K. Aparat 5D. Ustawienia:
    sharpness: -1
    Contrast: -1
    Saturation: 0
    Color tone: 0
    Mam też RAW'y.
    Jeśli nie to zakupię Samyanga 14mm.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

fotki wyglądają nieźle
    nie pchałbym się w Samyanga, zwłaszcza, że cena Sigmy jest ok

Dopiero zaczyna Awatar loop89

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lisoka Zobacz posta
    Odkopię temat.
    Witam
    Za chwilę stanę się userem starego 5D i potrzebuję szerokiego kąta.
    Padło na Sigmę 15-30mm. Cena 1000 pln. Szkło wygląda ok.
    Zrobiłem nim kilka zdjęć ale nie potrafię ocenić czy jest w miarę ostre. Jeśli się komuś zechce to w tym linku TO TEN LINK są cztery zdjęcia (jpg) na rożnych przysłonach przy 15 i 30 mm. Może ktoś zerknąć i stwierdzić +/- że jest O.K. Aparat 5D. Ustawienia:
    sharpness: -1
    Contrast: -1
    Saturation: 0
    Color tone: 0
    Mam też RAW'y.
    Jeśli nie to zakupię Samyanga 14mm.
    Używałem Sigmy 15-30 z D700 i byłem zadowolony, potem kupiłem Samyanga 14mm i byłem bardziej zadowolony niż z w/w Sigmy - Samyang bardziej ostry i szczegółowy, lepsze narożniki. Potem z 5D używałem 17-40/4L super jakoś optyczna w tej cenie, narożniki bdb ale 17mm to dla mnie za mało jak na szeroki kąt. Teraz na 5D mam Sigme 12-24 i jest gorsza optycznie od Samyanga moim zdaniem (o 17-40/4L nie wspomnę ) W kwestii 12-24 vs 15-30 wydaje mi się, że jakość porównywalna, podobnie słabe narożniki, jak Ci przeszkadzają i zrobisz cropa to uzyskasz coś w okolicy 14-15mm Sam chyba sprawdzę ponownie Samyanga 14mm tym razem w systemie Canona. Generalnie używam/używałem tych wszystkich obiektywów głównie z naciskiem na szeroki kąt i powiem szczerze że coś za coś bo różnica w szerokości jak dla mnie pomiędzy 12mm a 15mm jest duża. Co do sampli z Twojego szkła to uważam że na 15mm jest OK a na 30mm przy f8 wypada moim zdaniem słabo, ale jak pisałem sporadycznie używałem tej ogniskowej u siebie. Wada Samyanga to zniekształcenia (beczka) ale łatwo możne je skorygować za pomocą np. LR. Generalnie przydałaby się jakaś stałka 12mm pod pełną klatkę Dla bogaczy zostaje jeszcze 14L i Nikkor 14-24 z adapterem na bagnet Canona - ale to drogie zabawki. Nie wiem jak wypada stałka Sigmy 14mm ale słyszałem że nie jest to dobre optycznie szkło, poza tym ciężko nawet kupić używane do tzw. "testów"

Dopiero zaczyna Awatar loop89

Domyślnie

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=4

Porównanie Sigmy 15-30 @15mm do Samyanga 14mm przy f8, jak widać w każdym aspekcie w kwestii ostrości Samyang zjada Sigme (po mojemu)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loop89 Zobacz posta
    http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=4

Porównanie Sigmy 15-30 @15mm do Samyanga 14mm przy f8, jak widać w każdym aspekcie w kwestii ostrości Samyang zjada Sigme (po mojemu)
    Zgadza się. Też to widziałem. Tylko pytaniem jest na ile można liczyć na kontrole jakości w tych firmach więc jakiej jakości szkła testowane były - ostry/mydlany.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów