próbuj próbuj ja pstrykam nią od kwietnia, spooro zdjeć zrobiła i wiem że za te kase lepszego szkła nie kupie ;] co prawda dość mocna gnie na 15mm ale trza to po prostu wyczuć :]
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
Jak konkretnie wygląda sprawa z filtrami w tym obiektywie? tzn. jeśli założyć 82mm slim na osłonę ,bo tam z tego co wiem jest gwin to na jakich ogniskowych da to winietę ?
Oraz widziałem jedną wypowiedź ,że tam niby się da założyć też 77m ,ale nie mogę wygooglować(może na wcisk w ten oryginalny tulipan ?).
Dodam ,że nie interesuje mnie kwestia filtrów wewnętrznych.
gwint jest na adapterze na dekiel i juz wtedy wineta jest praktycznie w całym zakresie,no może poza 28-30mm...
Odkopię temat.
Witam
Za chwilę stanę się userem starego 5D i potrzebuję szerokiego kąta.
Padło na Sigmę 15-30mm. Cena 1000 pln. Szkło wygląda ok.
Zrobiłem nim kilka zdjęć ale nie potrafię ocenić czy jest w miarę ostre. Jeśli się komuś zechce to w tym linku TO TEN LINK są cztery zdjęcia (jpg) na rożnych przysłonach przy 15 i 30 mm. Może ktoś zerknąć i stwierdzić +/- że jest O.K. Aparat 5D. Ustawienia:
sharpness: -1
Contrast: -1
Saturation: 0
Color tone: 0
Mam też RAW'y.
Jeśli nie to zakupię Samyanga 14mm.
fotki wyglądają nieźle
nie pchałbym się w Samyanga, zwłaszcza, że cena Sigmy jest ok
Używałem Sigmy 15-30 z D700 i byłem zadowolony, potem kupiłem Samyanga 14mm i byłem bardziej zadowolony niż z w/w Sigmy - Samyang bardziej ostry i szczegółowy, lepsze narożniki. Potem z 5D używałem 17-40/4L super jakoś optyczna w tej cenie, narożniki bdb ale 17mm to dla mnie za mało jak na szeroki kąt. Teraz na 5D mam Sigme 12-24 i jest gorsza optycznie od Samyanga moim zdaniem (o 17-40/4L nie wspomnę) W kwestii 12-24 vs 15-30 wydaje mi się, że jakość porównywalna, podobnie słabe narożniki, jak Ci przeszkadzają i zrobisz cropa to uzyskasz coś w okolicy 14-15mm
Sam chyba sprawdzę ponownie Samyanga 14mm tym razem w systemie Canona. Generalnie używam/używałem tych wszystkich obiektywów głównie z naciskiem na szeroki kąt i powiem szczerze że coś za coś bo różnica w szerokości jak dla mnie pomiędzy 12mm a 15mm jest duża. Co do sampli z Twojego szkła to uważam że na 15mm jest OK a na 30mm przy f8 wypada moim zdaniem słabo, ale jak pisałem sporadycznie używałem tej ogniskowej u siebie. Wada Samyanga to zniekształcenia (beczka) ale łatwo możne je skorygować za pomocą np. LR. Generalnie przydałaby się jakaś stałka 12mm pod pełną klatkę
Dla bogaczy zostaje jeszcze 14L i Nikkor 14-24 z adapterem na bagnet Canona - ale to drogie zabawki. Nie wiem jak wypada stałka Sigmy 14mm ale słyszałem że nie jest to dobre optycznie szkło, poza tym ciężko nawet kupić używane do tzw. "testów"
![]()
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=4
Porównanie Sigmy 15-30 @15mm do Samyanga 14mm przy f8, jak widać w każdym aspekcie w kwestii ostrości Samyang zjada Sigme (po mojemu)![]()