Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: [krismikolow] Początkujący-zdjęcia wykonane Heliosem

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie [krismikolow] Początkujący-zdjęcia wykonane Heliosem

Witam. Chciałbym się podzielić efektami pracy ze starym Heliosem zaznaczając przy tym że jestem "bardzo" początkujący i posiadam przejściówkę na M42 bez potwierdzenia ostrości. Zdjęcia obrobione "na moje oko"-napewno nie dobrze(nie wiem jak to wygląda na innym monitorze), ale tu pytanie..co jest źle? No i czy jak na ten obiektyw i sztifta (czyli mnie) są chociaż trochę dobre?
    1
    2
    3

Zdjęcia robione wieczorm, do doświetlania używałem lampy którą 20lat temu kupił mój ojciec do Zenita Błysk skierowany w sufit (zdjęcie 1 i 3) a w prawo zdjęcie 2. Czekam na opinie, rady i krytykę fachowców. Pozdrawiam Krzysiek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie wiem dlaczego, ale w programie te zdjęcia wyglądały całkiem inaczej. Dwa ostatnie tutaj jakoś za ciepłe a pierwsze za zimne.....
    Ostatnio edytowane przez krismikolow ; 03-04-2010 o 18:11 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Poogladaj jakies portrety na necie.. jest ich niemalo. Poza tym zainteresuj sie zagadnieniem kompozycja bo troche u Ciebie lezy.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Poogladaj jakies portrety na necie.. jest ich niemalo. Poza tym zainteresuj sie zagadnieniem kompozycja bo troche u Ciebie lezy.
    Portrety przeglądałem. I to na CB w galeriach nasze fotografie i Twoją stronę jak również innych użytkowników. Wiem że kadry nie te, ale obiektyw którym się posługiwałem był za wąski dla tego pomieszczenia. Z kadrowaniem u mnie kiepsko...

4

A czy tutaj jest lepiej? To robiłem sigmą 70-210@70mm f.3,5
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oglądałem teraz zdjęcie nr.4 na laptopie i balans bieli całkiem inaczej wyglądał...Tzn. bardzo zimno i niebiesko.. I teraz nie wiem czy ja mam źle czy na odwrót....
    Ostatnio edytowane przez krismikolow ; 03-04-2010 o 20:17 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

To nie obiektyw tlko ty kadrujesz zdjecia i nie chodzi tu o odleglosc od obiektu ale np o to ze zostawiasz tyle miejsca nad postacia zamiast skupic sie na postaci. Na ostatnim juz lepiej choc wciaz za duzo gory.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zainteresuj się tematyką kalibracji i zarządzania kolorem. Na forum jest o tym sporo napisane.
    Jeśli zdjęcia na tym samym monitorze w programie wyglądają inaczej niż w przeglądarce to znaczy że różnią się profilami icc w programie możesz mieć np. Adobe RGB albo CMYK a w przeglądarce widzisz sRGB. Zależy też od przeglądarki czy czyta inne ICC.
    Na ekranie laptopa raczej nie ma sensu obrabiać/zajmować się kolorkami zdjęć.

Mad_Mac ma rację co do kadrowania, a nawet jeśli dotykasz plecami ściany, nie masz jak się już cofnąć, nie mieścisz się już z 50mm kombinuj inne kadry, zbliżenia (choć jeśli chodzi o portret nie podchodź z 50m za blisko bo przerysujesz proporcje) Taka stałoogniskowa 50tka jest wyposażona w najlepszy zoom jaki jest - nożny Jeśli już stwierdziłeś że grymas dziewczyny na 2 jest na tyle dobrym tematem do zdjęcia to można było podejść i skadrować ją ciaśniej albo przeciwnie pokazać i drugą postać kosztem tego czarnego czegoś z pierwszego planu...
    1 za dużo góry, 2 twarz w rogu, temat centralnie
    3 byłoby najlepsze ale modelce z głowy wystaje klamka (btw mam takie same drzwi ) i znów po co tyle góry
    4 też źle i ciasno skadrowane, pozbawiłeś dziecko raczki

Tylko pionowe zdjęcia robisz?? 1, 3 i 4 spokojnie mogłoby być w poziomie będąc jednocześnie dobrze skadrowane.

Więcej rozwagi przed wciśnięciem spustu migawki.
    Pozdrawiam!

Dopiero zaczyna Awatar david_szczepaniak
    Miasto
    Londyn/Olesnica

Domyślnie

Miałem podobne problemy na początku. Trochę lektury, praktyki i poźniej jeszcze trochę praktyki i będzie o wiele lepiej. No i nie wiń sprzętu za nieciekawe zdjęcia.
    Ciemna puszka i jasne słoiki
    ------------------------------------------------------

Sugerujesz, że kokosy migrują?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za odpowiedź w moim temacie. Postaram sie coś wrzucić w najbliższym czasie-myślę że lepszego technicznie. Pozdrawiam I jeszcze prośba.. Jaką lekture polecacie dla początkującego.. Chodzi o jakiś album poparty zdjęciami+wyjaśnienie co i jak

Uprawnienia umieszczania postów