Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: [charlie] piątak - makro (?)

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez charlie Zobacz posta
    Czy fotki monety można uznać za makro czy tylko za zbliżenie? Definicja makro mówi że odwzorowanie ma być conajmniej 1:1.
    Nie wiem skąd taka definicja , ale ja się z nią nie zgadzam. 1:2 , a czasami nawet 1:3 można uznać za makro. 1:1 to dla wielu ujęć za dużo.
    Zresztą makro czy zbliżenie nie ważne, jak zwał tak zwał , ważne aby fotka była ciekawa.
    Co do zdjęć , to wybrałeś trudną drogę i nie rokującą dobrych efektów na dłuższą metę.
    Poeksperymentujesz i wcześniej czy później dasz sobie spokój , tak jak prawie wszyscy którzy tego próbowali. Odwrotne mocowanie może być bardzo przydatne do niektórych ujęć (z małą GO) i służyć jako uzupełnienie normalnego obiektywu. Niestety prawda jest taka , że bez dobrego obiektywu zabawa w makro będzie bardzo upierdliwa.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ps. widzę u ciebie w stopce 70-300. Miałem kiedyś Tamrona 70-300 macro i spisywał się bardzo dobrze jako obiektyw makro (odwzorowanie 1:2)

tu dwa sample z tego obiektywu
    http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=33

może spróbuj tego rozwiązania.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jakby jeszcze do tego Tamrona dołożyć Raynoxa to już by było 1:1 i to uzyskiwane z dużej odległości .
    Ostatnio edytowane przez jacapa ; 25-04-2010 o 11:17 Powód: Automerged Doublepost
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Uprawnienia umieszczania postów