-
Mam oba wspomniane obiektywy i tak jak przedmowcy, 24-105 i 85tka maja dla mnie zupelnie inne zastosowania. 24-105 tez daje sie wykorzystac jako obiektyw portretowy, choc o ladne rozmycie tla daleko trudniej niz z 85.. ponadto ten drugi goruje tez nad zoomem jasnoscia, co moze sie przydac np. do zdjec na koncertach itp. Jest tez duzo bardziej kompaktowym obiektywem jesli chodzi o gabaryty. Gdyby 24-105 brac jako zamiennik kita i glownym wykorzystaniem go mialyby byc widoczki, to stwierdzilbym ze to raczej sredni wybor. Ja osobiscie uzywam go jako zastepstwa kitowego obiektywu, ale widoczkow popelniam na tyle malo, ze do tej roli 18-55 IS w zupelnosci mi wystarcza. 24-105 jesli od czasu do czasu robie jakis landszaft, to po prostu nieco inaczej kadruje, zas w fotografii w miescie bardziej skupiam sie na jakims detalu, formie, fakturze niz na takim szerokim ogolnym planie. Wiec doslownie, co kto lubi
Obiektyw ktory spokojnie nadaje sie do portretow przy dobrym swietle juz masz [ 70-200 ], ale jesli faktycznie zalezy Ci na widoczkach, to jednak 17-40 bym wzial, jesli juz ma to byc elka i jesli FF jest w bliskich planach.
-
Uprawnienia umieszczania postów