Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: synchronizacja dwóch korpusów

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Oczywiście, że tak. Inaczej to by nie miało sensu...
    No właśnie... to po co to kombinowanie z EOS Utility, jak można od razu, bez niego, przeglądarką do zdjęć posortować po dacie/czasie pliku? :razz:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    No właśnie... to po co to kombinowanie z EOS Utility, jak można od razu, bez niego, przeglądarką do zdjęć posortować po dacie/czasie pliku? :razz:
    Chociażby po to, żeby za każdym razem nie trzeba było sortować po dacie/czasie. A u mnie na przykład otwierając folder z RAWami i ustawiając sortowanie po dacie zrobienia zdjęcia system albo nie sortuje w ogóle, albo błędnie. A tak mam odpowiednie nazwy i nie ma żadnego problemu. I z EU za dużo nie trzeba kombinować, bo zrobisz to raz i przy każdym zrzucaniu zdjęć nazwy masz zmienione automatycznie.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Za dużo kombinujecie...
    EOS Utility:
    Preferences -> File Name -> Customize -> Shooting Time + np. Camera Model
    z ciekawości zainstalowałem - i d... zbita - to ustawienie działa ale tylko jak robisz import przez eos utility z aparatu do kompa ale to na pewno nie działa żeby w puszce już pliki nazywane były wg podanego schematu
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Bogdan, a co ma numeracja do czasu zrobienia zdjęcia??? Zakładasz, że będzie robił raz jednym, raz drugim i po tyle samo zdjęć?

Jak robię dwoma body, to upewniam się, że mam w nich zsynchronizowane zegarki, a resztę robi lightroom.
    To najprostsza pod słońcem i skuteczna metoda. Przy czym warto jeszcze sprawdzić i ewentualnie zróżnicować nazwy plików pomiędzy aparatami tak. by nie zdarzyło się, że dwa pliki z różnych aparatów mają taką samą nazwę.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    z ciekawości zainstalowałem - i d... zbita - to ustawienie działa ale tylko jak robisz import przez eos utility z aparatu do kompa ale to na pewno nie działa żeby w puszce już pliki nazywane były wg podanego schematu
    A po co Ci takie nazewnictwo na karcie? Przecież jak się chce mieć zdjęcia z dwóch różnych korpusów to trzeba je zgrać, nie? No na prawdę was nie rozumiem... :neutral:

Miasto
    Kielce

Domyślnie

A po co Ci takie nazewnictwo na karcie? Przecież jak się chce mieć zdjęcia z dwóch różnych korpusów to trzeba je zgrać, nie? No na prawdę was nie rozumiem... :neutral:
    no właśnie trzeba je zgrać - najlepiej do jednego katalogu.
    O wadach zgrywania przez kabel dużo już napisano - z grubsza to szybkość (w czytniku sporo szybciej, po 2gie nie trzeba mieć eos utility) nie mówiąc o możliwości wyrwania gniazdka czy wyrabianiu zaślepek) .

łopatologicznie w takim razie - wczoraj robiłem ślub i wesele na 2 korpusy - wcześniej właśnie z tego powodu sprawdziłem to co tu pisano na temat eos utility. aha, numeracja w korpusach (5d i 5d2) oczywiście taka IMG_XXXX - i teraz obrabiając przydałoby się mieć wszystko w jednym folderze na dysku. i teraz podczas próby zgrania zdjęć przez czytnik okazuje się że ze 300 zdjęć ma taką samą numerację.. i trzeba kombinować.. wcześniej używałem programu autorstwa kolegi MxW ale przy dwóch korpusach coś tam nie tak działa.. a co do LR itp. to nie każdy ma LR a poza tym to wtedy to półśrodek bo posortowane nie są w windowsie ani nie są w jednym folderze.
    aktualnie używam przeglądarki FastStone i tam jest opcja batch rename i w parę sekund ustawiając odpowiedni wzorzec da się właśnie datę i godzinę zrobienia zdjęcia plus nr porządkowy ustawić..
    ale właśnie dzisiaj w Total Commanderze znalazłem opcję "narzędzie wielokrotnej zmiany" CTRL-M i to chyba sprawę też załatwi..

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeżeli Ci się nazwy dublują, to przy pomocy IrfanView zmień pakietowo, jednocześnie dla wszystkich, nazwy plików z jednego z aparatów.

Co do kolejności zdjęć, to jeżeli nie miałeś zsynchronizowanych zegarów w obu puszkach to masz problem... Pozostaje chyba tylko "rzeźbienie".

Domyślnie

Z RAW-ami z dwóch korpusów jest problem, z JPG mniejszy (bo w XP, można ustawić szeregowanie wg daty zrobienia zdjęcia a tej daty XP w takiej sytuacji w RAW nie widzi). Ok. Zeruję nazwy plików, synchronizuję co do sekundy zegary obu aparatów. Zanim wrzucę do jednego katalogu, hurtowo dodaję jakiś znacznik do zdjęć z danego aparatu. Tak przygotowane zdjęcia, wrzucam do jednego katalogu. I nadal nie będę miał idealnej kolejności, co do minuty nie wspominając o co do sekundy - a tak jest idealnie. Jednym aparatem zrobię więcej zdjęć, drugim mniej.

Idealnym byłby program do hurtowej zmiany nazwy plików, w który czyta EXIF i w którym można szeregować zaznaczone zdjęcia wg. wskazanego parametru, np. daty wykonania zdjęcia. "File renamer turbo" i "flash renamer" nie posiadają tego...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A sam zainteresowany milczy... ;-)

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxpawel Zobacz posta
    Jeżeli Ci się nazwy dublują, to przy pomocy IrfanView zmień pakietowo, jednocześnie dla wszystkich, nazwy plików z jednego z aparatów.

Co do kolejności zdjęć, to jeżeli nie miałeś zsynchronizowanych zegarów w obu puszkach to masz problem... Pozostaje chyba tylko "rzeźbienie".
    Ja akurat zawsze synchronizuję więc u mnie problem odpada, zmieniam nazwy właśnie pakietowo na datę i czas zrobienia z daty pliku i jest ok

Cytat Zamieszczone przez KubaZowsik Zobacz posta
    Z RAW-ami z dwóch korpusów jest problem, z JPG mniejszy (bo w XP, można ustawić szeregowanie wg daty zrobienia zdjęcia a tej daty XP w takiej sytuacji w RAW nie widzi). Ok. Zeruję nazwy plików, synchronizuję co do sekundy zegary obu aparatów. Zanim wrzucę do jednego katalogu, hurtowo dodaję jakiś znacznik do zdjęć z danego aparatu. Tak przygotowane zdjęcia, wrzucam do jednego katalogu. I nadal nie będę miał idealnej kolejności, co do minuty nie wspominając o co do sekundy - a tak jest idealnie. Jednym aparatem zrobię więcej zdjęć, drugim mniej.

Idealnym byłby program do hurtowej zmiany nazwy plików, w który czyta EXIF i w którym można szeregować zaznaczone zdjęcia wg. wskazanego parametru, np. daty wykonania zdjęcia. "File renamer turbo" i "flash renamer" nie posiadają tego...
    Raw nie widzi ale windows datę pliku już tak, i jak robisz wsadowo zmiany nazw i wcześniej masz posortowane wg nazwy (czyli w kolejności zrobienia) to w większości programów masz możliwość dodania dodatkowego licznika i wtedy już sprawa załatwiona

A sam zainteresowany milczy... ;-)
    ano.. ale przynajmniej sobie postów nabiliśmy

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów