Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: synchronizacja dwóch korpusów

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Tak - po czasie z exifu / dacie pliku, trzeba tylko pamietac o synchronizacji czasu w obu body
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Domyślnie

W jaki konkretnie sposób można to zrobić a potem nadać chronologiczną numerację zdjęć?

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Np w AcdSee (Widok > sortuj wedlug i pozniej Narzedzia > wsadowa zmiana nazwy) lub w total commanderze (CTRL + F5 a pozniej CTRL + M)
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Również używam do tego celu Total Commandera. Trzeba mieć ustawiony dobry czas w obu aparatach, potem zgrać zdjecia tak, żeby czas pliku był czasem zrobionego zdjecia. Następnie posortować wg czasu i zmienić nazwę narzędziem Ctrl-M, używając [licznika] w nowej nazwie.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Domyślnie

hej,
    mam podobny problem, tylko ja dostałem od fotografa zdjęcia z dwóch body, które nie były zsynchronizowane i teraz nijak nie idzie tego posortować.
    Rozdzielić te zdjęcia sobie umiem, ale potrzebuje jakiegoś narzędzia do masowej edycji dat wykonania, tak żebym mógł je zsynchronizować.
    Chodzi mi o to, żebym mógł np dodać do wszystkich zdjęć w folderze 2 sekundy do daty wykonania.
    Znacie coś takiego?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

używam eos utility do zsynchronizowania zegarka z komputerem - 100% pewność, że zegar w kilku body będzie tak samo ustawiony, z dużą dokładnością.
    Poza tym w głównym katalogu, gdzie wrzucam zdjęcia robię podfoldery z nazwami aparatów - tak jest najprościej. Można szybko znaleźć jakieś zdjęcie w finderze, ale też można wrzucić wszystko jak leci do Lightooma i przeglądać w kolejności.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez voidtec Zobacz posta
    Chodzi mi o to, żebym mógł np dodać do wszystkich zdjęć w folderze 2 sekundy do daty wykonania.
    jpeg? ACDSee. :cool:
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez voidtec Zobacz posta
    hej,
    mam podobny problem, tylko ja dostałem od fotografa zdjęcia z dwóch body, które nie były zsynchronizowane i teraz nijak nie idzie tego posortować.
    Rozdzielić te zdjęcia sobie umiem, ale potrzebuje jakiegoś narzędzia do masowej edycji dat wykonania, tak żebym mógł je zsynchronizować.
    Znacie coś takiego?
    Ja ostatnio miałem ten problem i zapomniałem zsynchronizować dwa body i po pół roku rozjechały się zegary w aparatach o około 6 minut.

Trochę pogrzebałem po forach - i najlepszym, darmowym wyjściem był program exiftool.exe z nakładką graficzną exiftoolGUI.exe. Dość zaawansowane narzędzie.
    Potrafi przesunąć we wszystkich plikach pierwotną datę zrobienia zdjęcia w RAW do przodu lub do tyłu o dowolny czas.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów