Tak - po czasie z exifu / dacie pliku, trzeba tylko pamietac o synchronizacji czasu w obu body
Tak - po czasie z exifu / dacie pliku, trzeba tylko pamietac o synchronizacji czasu w obu body
W jaki konkretnie sposób można to zrobić a potem nadać chronologiczną numerację zdjęć?
Np w AcdSee (Widok > sortuj wedlug i pozniej Narzedzia > wsadowa zmiana nazwy) lub w total commanderze (CTRL + F5 a pozniej CTRL + M)
Również używam do tego celu Total Commandera. Trzeba mieć ustawiony dobry czas w obu aparatach, potem zgrać zdjecia tak, żeby czas pliku był czasem zrobionego zdjecia. Następnie posortować wg czasu i zmienić nazwę narzędziem Ctrl-M, używając [licznika] w nowej nazwie.
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
Moja wycieczkowa galeria
hej,
mam podobny problem, tylko ja dostałem od fotografa zdjęcia z dwóch body, które nie były zsynchronizowane i teraz nijak nie idzie tego posortować.
Rozdzielić te zdjęcia sobie umiem, ale potrzebuje jakiegoś narzędzia do masowej edycji dat wykonania, tak żebym mógł je zsynchronizować.
Chodzi mi o to, żebym mógł np dodać do wszystkich zdjęć w folderze 2 sekundy do daty wykonania.
Znacie coś takiego?
używam eos utility do zsynchronizowania zegarka z komputerem - 100% pewność, że zegar w kilku body będzie tak samo ustawiony, z dużą dokładnością.
Poza tym w głównym katalogu, gdzie wrzucam zdjęcia robię podfoldery z nazwami aparatów - tak jest najprościej. Można szybko znaleźć jakieś zdjęcie w finderze, ale też można wrzucić wszystko jak leci do Lightooma i przeglądać w kolejności.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
pozdro.,
m.
Trochę pogrzebałem po forach - i najlepszym, darmowym wyjściem był program exiftool.exe z nakładką graficzną exiftoolGUI.exe. Dość zaawansowane narzędzie.
Potrafi przesunąć we wszystkich plikach pierwotną datę zrobienia zdjęcia w RAW do przodu lub do tyłu o dowolny czas.