Witam!
Pytanie raczej do znawców tematu...
Planuję dokupić tego Zeissa do 5D MkII. Napiszcie mi coś na temat manualnego ostrzenia? Mocno jest ono upierdliwe? Co sądzicie o tym szkle? Warto poświęcić mu 4,5k?
Witam!
Pytanie raczej do znawców tematu...
Planuję dokupić tego Zeissa do 5D MkII. Napiszcie mi coś na temat manualnego ostrzenia? Mocno jest ono upierdliwe? Co sądzicie o tym szkle? Warto poświęcić mu 4,5k?
Do ostrzenia manualnego warto kupic albo przejsciowke z potwierdzeniem ostrosci albo matowke z klinem i rastrem, dodatkowo warto sie posilkowac Nikonowym dk-17m. To dobre szklo tylko zastanow sie czy bedzie Ci jego charakterystyka pasowac. Rozumiem ze masz na mysli nowa serie Planarow a nie C/Y ?
A czy przypadkiem wersja Zeiss ZE nie potwierdza ostrości?
No wlasnie nie wiem o ktora wersje mu chodzi. Ja polecam ta nowa - jedyne szklo z nowej serii przewyzszajace szkla do c/y.
http://canon-board.info/showthread.php?t=40610
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://canon-board.info/showthread.php?t=58467
I poszukaj postów użytkownika il docttore.
Ostatnio edytowane przez malkontent ; 02-04-2010 o 14:56 Powód: Automerged Doublepost
Dokup sobie do niego matówkę z klinem, albo rastrem. MF jest fajny![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Uhm.. 4,5 tys. za tego zeissa 85 1.4? Ja bym wybrał Samyanga.
Marne 4,5 tys Ci szkoda na takie fajne szkiełko? Błądzisz...![]()
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Jest drogie i to bardzo ale ma za to inna charakterystyke obrazka i przymkniety jest zdecydowanie lepszy. W cenie tez lepsza budowę
Chętnie bym przygarnal takiego, niestety budzet nie pozwala. Samyang swoja droga bardzo dobre szklo i z pewnoscia ma duzo bardziej delikatny(miekki) bokeh i w pelni otwarty jest ostrosciowo podobny. Ale tu zdaje sie nie o tym dyskusja - mozna by tu jeszcze pogadac na temat tegoz Planara w wersji do C/Y - moze ktos ma ja z uzytkownikow?
Przed podwyżkami kosztował niewiele ponad 3tys. Teraz 50% więcej. Chyba nikt nie zauważył, że dolar i euro zdążyły stanieć :-(