Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 i 5D MkII

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Te Zeissy są cudowne, za mną chodzi strasznie Zeiss 21mm f/2,8, niestety cena powala.

A co do ostrości, to generalnie wymaga wprawy, niemniej jednak jestem zdania, że w niektórych sytuacjach sprawdza się lepiej, niż autofocus.

Tyle, że generalnie, do takich szkieł potrzeba innej matówki. Potwierdzenie ostrości to jest porażka i rozwiązanie tymczasowe, niestety. 5DII ma akurat zacny wizjer do tego typu zabaw, więc nic, tylko brać
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Igi, czemu uważasz, że potwierdzenie ostrości to porażka? Czyżby źle działało (nieprecyzyjnie)?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Porównując to z matówką z klinem, to to porażka. MZ precyzyjniej się na tym ustawia, bo widzisz dokładnie gdzie jest ostrość. I nie ma szans na pudło, bo moduł autofokusa (jak rozumiem, on jest odpowiedzialny za pipnięcie body) sobie poszedł "gdzieś". Poza tym, jak przesuwasz pierścieniem, on ci pipnie, możesz zatrzymać się za miejscem, gdzie celowałeś.

Szkoda tylko, że nie ma oryginalnych matówek z klinem do piątek, są tylko Eg-S za te 200 zł. W sumie to dosyć wstrętny chwyt, bo do 1D i 1Ds są takie matówki - EC-L.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna Awatar inlis

Domyślnie

W sumie bede musial co kupic do portretu bo raczej z 85/1.2 mojego kolegi bede mogl sie juz pozegnac. Mozliwe, ze kupie tego MZ ale jeszcze czytam na jego temat w necie. Interesowala mnie tylko opinia osob,ktore mialy z nim stycznosc.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tym cajsem nie miałem, natomiast ze szkłami manualnymi, owszem. Generalnie jak się wprawisz, to ustawianie ostrości jest szybciutkie. Szacujesz sobie na oko odległość od modela, ustawiasz na skali no i sobie ostrzysz dokładnie w wizjerku, albo na LV (zakładam że przy portrecie masz trochę czasu).

A jak przymkniesz nieco szkło, jest jeszcze łatwiej. Nie mówiąc już o tym, że przy jasnej 50'ce ustawienie ostrości na wizjerze jest łatwe, na większych ogniskowych jest jeszcze łatwiejsze, bo widzisz gdzie ta ostrość jeździ

Domyślnie

Mogę tylko potwierdzić że ostrzenie manualne nie stanowi żadnego problemu. Powiem więcej: to czysta przyjemność!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Domyślnie

W koncu mam wersje C/Y tego szkla. W zasadzie nowa wersja optycznie sie niewiele rozni - mniej niz wczesniej przypuszczalem(roznica w przesunieciu jednego elementu )
    Przykładowe sample - więcej na http://www.flickr.com/photos/atheist...7624180340373/

Domyślnie

Super. Zeiss rulezzzzzz!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Domyślnie

Zacne szkło... dziś bawiłem się nową wersją i zakochałem się od pierwszego wejrzenia... co prawda trzeba się przyzwyczaić do manuala, ale reszta zachwyca...
    7d, 24-105 f/4L IS USM, 70-200 f/4L USM, 50 f/1.4 USM, Speedlite 580EX II

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amphotos Zobacz posta
    Uhm.. 4,5 tys. za tego zeissa 85 1.4? Ja bym wybrał Samyanga.
    Matko Święta!
    Samyang zamiast Zeissa.... bluźnisz! ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Mogę tylko potwierdzić że ostrzenie manualne nie stanowi żadnego problemu. Powiem więcej: to czysta przyjemność!
    o tak, ja ostatnio przezywam totalną fascynacje ZE Planarem 50/1.4... bije na głowę plastyką moją SIgmę... myślę o wymianie.
    Ostatnio edytowane przez paatryk77 ; 23-03-2011 o 01:07 Powód: Automerged Doublepost
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów