Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jak to zrobić?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jak to zrobić?

Jestem początkującym fotografem (jeśli można mnie tak już nazwać?) i ostatnio byłem w plenerze. Podczas focenia użyłem trybu "preselekcja przesłony". Jedno zdjęcie robiłem paroma wartościami przesłony ( od f/10 do f/20) żeby później wybrać lepsze zdjęcie. Na każdym zdjęciu jest strasznie jasne niebo.

Proszę powiedzieć mi co źle robię podczas focenia i jak można te zdjęcia przerobić w PS żeby jakoś wyglądały?
    Z góry dzięki za pomoc.

Linki do zdj:
    http://img175.imageshack.us/img175/6958/img1858t.jpg
    http://img143.imageshack.us/img143/1421/img1859g.jpg
    Canon 450D + 18-55 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

filtr szary połowkowy
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A w Photoshopie da się jakoś to naprawić? Znacie może jakieś dobre touriale?
    Canon 450D + 18-55 IS

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturoo Zobacz posta
    A w Photoshopie da się jakoś to naprawić? Znacie może jakieś dobre touriale?
    Jeśli stać Cię na Photoshop'a, to zapewne stać Cię również na Lightroom'a. ;-) A tam jest to nieco prostsze. W PS nazywa się to gradient tool, a w LR graduated filter. Oczywiście warto pracować na RAWie.
    I coś czuję, że kolega musi trochę jeszcze poczytać o ustawianiu ekspozycji i... dyfrakcji.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    I coś czuję, że kolega musi trochę jeszcze poczytać o ustawianiu ekspozycji i... dyfrakcji.
    No niby czytałem ale w praktyce wyszło inaczej Jestem świadom tego że dużo nauki jeszcze przede mną. Ale cóż, chce się robić ładne zdjęcia to i trzeba poświęcić temu czas.
    Dzięki za odpowiedzi
    Canon 450D + 18-55 IS

Coś już napisał Awatar meehaw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zrób 2 zdjęcia tego samego kadru, jedno robiąc pomiar światła na niebie a drugie na torach (oczywiście odnoszę się tutaj do trybu av o którym wspomniałeś).

a potem PS, jeden ze sposobów:
    http://www.dphotojournal.com/blendin...-in-photoshop/
    Pentaxian

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No niby czytałem ale w praktyce wyszło inaczej Jestem świadom tego że dużo nauki jeszcze przede mną. Ale cóż, chce się robić ładne zdjęcia to i trzeba poświęcić temu czas.
    Dzięki za odpowiedzi
    Oczywiście... Ale jeśli się zaczyna, to najlepiej unikać ostrego światła oraz robienia zdjęć pod słońce. A najlepiej poczekać aż słońce będzie niżej nad horyzontem. Obojętnie czy to krajobraz, czy portret...
    Zmieniając przysłonę w trybie priorytetu przesłony, automatyka aparatu dobiera do każdej przesłony odpowiedni czas, co skutkuje osiągnięciem takiej samej ekspozycji na różnych zdjęciach, mimo zmieniania przysłony (dla tego samego kadru oczywiście).
    Czyli na przykład dla f/2.8 aparat ustawi 1/200, f/4 - 1/100, a dla f/5.6 - 1/50 itp.
    Osiągnięcie zrównoważonej ekspozycji nieba i ziemi można osiągnąć na parę sposobów. Oprócz wyciągania z JPGa w programie graficznym metodą "mądry po szkodzie" są jeszcze np. HDR czy filtr szary połówkowy, o których już duuużo było napisane. :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I oczywiście warto robić w RAW'ach, gdzie przy obróbce mamy większe pole manewru.
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 02-04-2010 o 14:33 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[QUOTE=arturoo;797066]Podczas focenia użyłem trybu "preselekcja przesłony". Jedno zdjęcie robiłem paroma wartościami przesłony ( od f/10 do f/20) żeby później wybrać lepsze zdjęcie. Na każdym zdjęciu jest strasznie jasne niebo.[QUOTE]ale to daje taką samą ekspozycję przecież
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Podczas focenia użyłem trybu "preselekcja przesłony". Jedno zdjęcie robiłem paroma wartościami przesłony ( od f/10 do f/20) żeby później wybrać lepsze zdjęcie. Na każdym zdjęciu jest strasznie jasne niebo.
    ale to daje taką samą ekspozycję przecież
    Ostatnio edytowane przez airhead ; 02-04-2010 o 13:30 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Czy tak może być ?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Filtr połówkowy szary się przydaję w takich sytuacjach również :wink:

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów