Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Chciałem się pochwalić ;)

Bywalec Awatar Pietro
    Miasto
    Tarnow/Krakow

Domyślnie

I ja gratuluje.
    A tak OT. Moja wiara w przypadek jest wielka. I oto znowu to mam. Szukalem płyty Albionu (tej pierwszej, czerwonej) wiele czasu. Oczywiscie bez skutku - nisza i tyle. A tu prosze. W najmniej oczekiwanym miejsco znowu Albion. Szkoda tylko, ze plyty jak nie ma tak nie ma. Ale pewnie zakupie nową.
    Idzie Panie nowe....

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Cytat Zamieszczone przez drrrl
    3) nienaruszalności treści i formy utworu..
    to mi się nie zgadza , bo edytor ma prawo poobcinać tekst, całe rozdziały itp. Ma również prawo do cytowania. Sprzeczność, czy znów czegoś nie wiem..?
    Cytowanie w określonych warunkach jest dozwolone, ot chociażby artykuł z cytowanej przeze mnie wcześniej ustawy:

Art. 29 [Cytowanie] 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnieniem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.
    aczkolwiek to już mało dotyczy fotografii

Co do obcinania tekstu, kadrowania zdjęć itp. to wg mnie to jest tak - ustawa daje Ci prawo do nienaruszalności utworu. To nie znaczy jednak, że nie możesz z takiej nienaruszalności zrezygnować. Więc w konsekwencji podpisując umowę z wydawnictwem, gazetą, agencją itp. przeważnie się na takie modyfikacje zgadzasz, bo jeżeli nie jesteś osobą z "wielkim" nazwiskiem, to masz do wyboru zgodzić się na modyfikacje i sprzedać zdjęcie czy inny utwór, lub nie zgodzić się i pozostać z tym utworem w szufladzie... Ustawa ustawą, a szczegóły precyzuje umowa którą zawierasz i w której możesz się np. zrzec prawa do podpisu.
    To jedna rzecz. Oprócz tego w ustawach są różnego rodzaju wyjątki i niby podstawowe rzeczy masz zagwarantowane, ale na przykład ta sama ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych mówi o tzw. dozwolonym użytku osobistym (jak już kupisz CD z muzyką, to możesz go legalnie pożyczyć siostrze do posłuchania), o rozpowszechnianiu (np. raz rozpowszechnione sprawozdania o aktualnych wydarzeniach czy fotografie reporterskie(!) można rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie etc. - choć należy się za to wynagrodzenie), cytowaniu, ale też np. o korzystaniu z już rozpowszechnionych utworów dla dobra osób niepełnosprawnych (pod określonymi warunkami) czy korzystaniu na potrzeby postępowań administracyjnych albo sądowych (zdjęcie - dowód w sprawie) itd. itp.

Tak więc, wbrew pozorom, sprawa nie jest taka ściśle zerojedynkowa i niejednokrotnie w przypadku gdy spór kończy się w sądzie wyrok wcale nie jest taki oczywisty...

Pozdrawiam, G.
    Kupa złomu i Lightroom

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Ot

Cytat Zamieszczone przez Pietro
    I ja gratuluje.
    A tak OT. Moja wiara w przypadek jest wielka. I oto znowu to mam. Szukalem płyty Albionu (tej pierwszej, czerwonej) wiele czasu. Oczywiscie bez skutku - nisza i tyle. A tu prosze. W najmniej oczekiwanym miejsco znowu Albion. Szkoda tylko, ze plyty jak nie ma tak nie ma. Ale pewnie zakupie nową.
    Hej hej,
    po tych wakacjach stwierdzam ze nie ma przypadkow.
    Pytalem ich kiedys o pierwsza plyte - dostalem taka odpowiedz;
    ====
    Cześć
    Płytkę można jeszcze kupić na www.lynxmusic.pl [resztki nakładu]
    ====

Jesli tam jeszcze nie sprawdzales - to koniecznie,
    pozdrawiam i daj znac jak zadzialal "przypadek" w tym "przypadku"

Pozdrawiam,
    Parteq

Bywalec Awatar Pietro
    Miasto
    Tarnow/Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq
    Hej hej,
    po tych wakacjach stwierdzam ze nie ma przypadkow.
    Pytalem ich kiedys o pierwsza plyte - dostalem taka odpowiedz;
    ====
    Cześć
    Płytkę można jeszcze kupić na www.lynxmusic.pl [resztki nakładu]
    ====

Jesli tam jeszcze nie sprawdzales - to koniecznie,
    pozdrawiam i daj znac jak zadzialal "przypadek" w tym "przypadku"

Pozdrawiam,
    Parteq
    Wielkie dzieki za info.
    Zamowilem, dostalem i slucham z wielka przyjemnoscia.
    No, i jeszcze kolege na plyte namowilem.:razz:
    Idzie Panie nowe....

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów