Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Trzymanie lustrzanki. Śmieszna sprawa.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkl8 Zobacz posta
    Sądzę, że to złe trzymanie w podpisie zdjęcie na fotopolis może mieć związek z zasłonięciem lampy błyskowej. Może też chodzić o ew. utrudnienie ruchu tubusu obiektywu.
    ... To też, ale
    chodzi o to, że trzymając za obiektyw w "nieprawidłowy" sposób możemy przez przypadek palcami zasłonić sobie kadr. W chwycie "prawidłowym" nie jest możliwe żeby paluchy coś zasłoniły.
    Wygoda, podparcie i stabilność to osobna kwestia.

Ten chwyt "profesjonalny" pochodzi jeszcze z czasów kiedy większość obiektywów miało normalne wymiary, teraz np L-ki są na tyle spore, że można trzymać ja kto woli, byle wygodnie
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    BTW. Ta książka to jeden z moich najbardziej nieprzemyślanych zakupów. Jeśli nie macie przynajmniej kilku lamp, blend i ekranów - do niczego (prawie) wam się nie przyda.
    No właśnie, też zauważyłem że ta puszka to nikon.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boobsoon Zobacz posta
    he a moze sa jakies warjaty co za body lewa ręka trzymaja hehe;p
    No są, to ja.., nawet puszkę na lewostronną przerobiłem

A tak poważnie, to każdy trzyma jak mu wygodnie, metoda zmienia się wprost proporcjonalnie do wagi obiektywu i trzeźwości organizmu :-D

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boobsoon Zobacz posta
    he a moze sa jakies warjaty co za body lewa ręka trzymaja hehe;p
    Jak kto nie ma prawej to i lewą będzie trzymał co nie jest takie śmieszne bo spróbuj wtedy nacisnąć na spust migawki. Nie zastanawiałeś się nigdy dlaczego producenci sprzętu dyskryminują leworęcznych? Zastanawiał się ktoś kiedyś, którym okiem patrzy w celownik?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Mam znajomego, któremu ucięło prawą rękę dawno temu i niestety z lustrzanki korzystać już nie może... Ale z kompaktami jakoś sobie radzi
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Nie zastanawiałeś się nigdy dlaczego producenci sprzętu dyskryminują leworęcznych?
    Ja jestem leworęczna i się zastanawiałam ;-)
    Szczególnie na początku posiadania lustra, kiedy zakwasy w prawej łapie były koszmarne ;-) Lewą rękę mam o wiele silniejszą (kiedyś dużo grałam na gitarze) i naprawdę łatwiej byłoby mi trzymać nią aparat.

A co do samego trzymania aparatu: u mnie to wygląda bardziej jak na drugim zdjęciu, obiektyw leży na kciuku. Wygodniej mi tak manewrować pierścieniami.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To różnie. Zależy od korpusu i szkła. Te duże i ciężkie trzymam jak na pierwszym zdjęciu, stałki z małymi korpusami też, natomiast stałki w połączeniu z korpusem z gripem, za sam korpus - prawa ręka jest tam, gdzie być powinna, lewa podtrzymuje korpus od dołu. Bardzo fajnie minimalizuje drgania i pomaga zejść z czasami.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja też trzymam tak jak ta pani.

przy kadrach pionowych zasadniczo także tak samo (spust na górze, lewa ręka pod szkłem) - chyba że mam na aparacie zapiętą i włączoną lampę i akurat jej światło ma być 'z drugiej strony' - wtedy spust ląduje na dole, też się da.

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    A ja mam jszcze inny sposób chwytu (...) opieramy sobie aparat o obojczyk (aha, niezbędny jest grip) i trzymamy
    znany sposób (choć może w branży 'foto' ciut mniej ) - w tej pozycji połóż jeszcze lewą dłoń o prawy nadgarstek, unieś lewy łokieć do góry i oprzyj na nim obiektyw - i ogólnie 'zaprzyj' się o siebie - baaardzo stabilna pozycja, rzekłbym że dająca ~+2EV :wink:
    pozdro.,
    m.

Uzależniony

Domyślnie

A ja w ogóle nie trzymam za obiektyw. Przynajmniej nie z moimi obiektywami. Zawsze owijam pasek wokół ramienia tak żebym mógł napinać go łokciem. Opieram body na lewej dłoni tak, że kciukiem i palcem wskazującym mogę spokojnie regulować zoom i ostrość. Gdy potrzebuje zwiększyć stabilność opieram łokieć lewej lub prawej ręki o żebra. I nie nachylam się tak jak na tych zdjęciach. Zawsze obniżam się uginając kolana a że jestem wysoki to robię tak prawie za każdym razem A jak chce zrobić zdjęcie możliwie najbliżej ziemi bez siadania na niej, uginam prawą nogę tak, że kolanem prawie dotykam brody a lewą nogę prostuję w bok.
    Więc jak gdzieś zobaczycie kolesia z aparatem w dziwnych pozach to będę ja

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów