Więc po kolei:
Skoro ta odpowiedź Cię cieszy to się ciesz i pozostań w świadomości że jest dobra i zgodna z prawdą skoro tak fajnie Ci odpowiedziano - bo po przetłumaczeniu z polskiego na ludzki powiedziano Ci że mają cię w d... i się męcz sam.. mnie by to wkurzyło a nie cieszyło.
Nie zastanowiło Cię czasem że Canon nie robi lamp studyjnych a jakoś ludzie używają innych lamp innych producentów i nie wychodzą im czarne zdjęcia..Bo mnie to by zastanowiło - ale skoro cię cieszy to że sprzedawca ma Cię gdzieś i nie zna się na tym co sprzedaje to fajnie..
Tak, dokładnie to jest napisane - tylko trzeba umieć czytać..
skoro lampy dodatkowe masz wyzwalane fotcelą działającą na pierwszy błysk to znaczy że lampy odpalają w czasie pierwszego przedbłysku (pomiarowego), po czym nie zdążą się naładować, a w aparacie tymczasem otwiera się migawka , lampa na aparacie błyska (ale słabo bo pomiar ekspozycji został dokonany razem z lampami studyjnymi) ale lampy studyjne nie zdążyły się naładować więc nie błyskają - bo czas pomiędzy przedłbyskiem pomiarowym a właściwym jest b. krótka. A jak używasz * w aparacie to wtedy przedbłysk wyzwalasz ręcznie i po kilku sekundach studyjne są naładowane i po wciśnięciu spustu już leci błysk właściwy bez przedbłysku? teraz jasne?
Możesz też lampę na aparacie przełączyć na M i małą mocą 1/128 używać tylko jako wyzwalacza lamp z fotoceli..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Możesz też używać fotoceli która może działać na 2gi błysk jak koledzy napisali powyżej ale to jest wg mnie bez sensu - jak chcesz się bawić w studio to tylko w Manualu.. eTTL jest super na szybko ale do studia tylko ręcznie bo wiesz co i jak błyska..