Czarne fotki na ETTL z lampą 580EX II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Zamieszczone przez iso Zobacz wpis
    czyli mogę z czystym sumieniem powtórzyć: przestaw lampę w manual i miłej strzelaniny TTL nic Ci nie da skoro tych żarówek nie da się regulować.
    Dokładnie tak.

Komentarz

• Wlodas
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 31

Zamieszczone przez Wlodas Zobacz wpis
      Nie jestem profesjonalistą ale. Po zakupie kilka dni temu lampy 580EX II do Canona 50D. Miałem problem. Założyłem lampę do aparatu i fociłem sobie w domu żeby potestować sprzęt. Ustawiłem w aparacie dane dotyczacej lampy i fotografowałem na ustawieniach w lampie na ETTL. Zdjęcia seryjne i pojedyńcze ok spoko. Multi manual. Moc większa mniejsza ok.
      Tu napisałem bardzo zrozumiale celem potestowania sprzętu i to , że MIAŁEM PROBLEM.

Ale po załączeniu zasilania przy dodatkowych lampach błyskowych które zakupiłem wczesniej do doswietlania małych rzeczy nagle okazało się, że lampa która jest na aparacie bez zadnych przestawień nie działa prawidłowo przy ustawieniu na ETTL na wyswietlaczu lampy. Pojedyńcze pierwsze pstryk fotki są czarne. Choć lampy wszystkie odpaliły.
      Tu starałem sie opisać to co się dzieje na ETTLu i jaki rezultat.

Przy zdjeciach seryjnych lampa speedlite działa raz za razą ale dwie pierwsze fotki czarne i dopiero 3 i 4 jest ok. Dopiero po ustawieniu na manual dało oczekiwany rezultat. I pojedyńcze fotki raz za razą są naświetlone. Wiadomo, że przy podłączeniu lamp studyjnych dodatkowo nik nie robi zdjęc seryjnych. Ja tak testowałem celem sprawdzenia poprawności działania. Dlaczego wciśniecie spustu migawki do końca w momencie gdy załączone są dodatkowe lampy bezprzewodowo z fotocelą bez regulacji aparat nie zarejestruje poprawnie zdjecia , tylko jest czarne. Mowa o trybie ETTL na wyswietlaczu lampy 580EX II. A lampa wyzwala bezprzewodowo inne lampy
      Tu co opisałem też starałem sie to opisać, że na Manualu jest ok i jest prawidłowo.Tak należy fotografować z lampami dodatkowymi. Napisałem, że zdjęcai seryjne w studio się nie robi. Ja to tylko testowałem i byłem dociekliwy dlaczego takiej opcji nie ma na ETTL co jest na Manualu. Napisałem, że mam lampy na fotocelę są bez regulacji. I przy takich ustawieniach fotki są czarne niedoswietlone.

Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz wpis
      mam nadzieję że napiszę to w miarę prosto
      Błysk pomiarowy (przedbłysk) wyzwala dodatkowe lampy.
      System pomiarowy analizując sytuację "stwierdza" że światłą jest dużo, więc obniża siłę błysku lampy na aparacie.
      Następuje główny błysk, który jest słaby, a na dodatek dodatkowe lampy się nie wyzwalają, gdyż w ułamku sekundy nie naładują się.
      Zdjęcie wychodzi mocno niedoświetlone, czyli czarne.
      .
      Wyczerpująca jedna odpowiedz wielkie a to wielkie dzięki. Na taką odpowiedż czekałem. Zdrowych spokojnych Świąt.... Dzięki wszystkim.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Przychodzi mi na myśl teraz coś takiego. Zakładamy, że jest dziesięc osób fotografujących ta samą osobę, są blisko siebie i każy ma na aparacie lampy błyskowe, ustawione max siłą błysku. Fotografując w takiej sytuacji ETTL też sie pogubi ? Tu robił bym zdjęcia seryjne bo wiadomo ciekawsza mina, zamkniete oczy żeby nie wyszły..
      Ostatnio edytowany przez Wlodas; 31189. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Wyczerpująca jedna odpowiedz wielkie a to wielkie dzięki. Na taką odpowiedż czekałem.
        W poście nr 8 opisałem Ci praktycznie to samo

Przychodzi mi na myśl teraz coś takiego. Zakładamy, że jest dziesięc osób fotografujących ta samą osobę, są blisko siebie i każy ma na aparacie lampy błyskowe, ustawione max siłą błysku. Fotografując w takiej sytuacji ETTL też sie pogubi ? Tu robił bym zdjęcia seryjne bo wiadomo ciekawsza mina, zamkniete oczy żeby nie wyszły..
        Nie pogubi się.. czas pomiędzy błyskiem pomiarowym a właściwym to milisekundy - oczywiście czasem jest możliwe takie "zgubienie" ale to raczej kwestia pojedynczych klatek na setki zrobionych - zwróć uwagę czasem w TV pokazują jakąś "gwiazdę" i tłum fotoreporterów błyskają flesze i bez problemu każdemu wychodzą zdjęcia

Zdrowych spokojnych Świąt....
        i wzajemnie
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• b300
          Coś już napisał
          • 2009
          • 68

A ja wczoraj zauważyłem u siebie przedziwne zachowanie właśnie 580EXII, objawia się ono tym, że lampa w trybie ETTL nie synchronizuje się dobrze z aparatem. Jak przełączę na TTL, manual, multi to jest okej, ale w ETTL zdjęcia wychodzą za ciemne, mimo że nawet na minimalnej mocy powinny wyjść okej.

Lampę sprawdzałem na innym aparacie i to samo.

Miał ktoś kiedyś coś takiego? Czy szykować się już tylko na wizytę w serwisie?

dodatkowo powiem ze aparat to 40D z niemałym już przebiegiem, i lampa też ma już sporo wybłyskane.

od razu zapewnię że baterie są naładowane, a styki czyściłem z 3 razy...
          C40D + samyang 8mm + S10-20 + S24-70 2.8 + C85 1.8 + 580EXII + system M42

Komentarz

• sylwek2k
            Początki nałogu
            • 2009
            • 352

A nie masz ustawionej kompensacji blysku? :P

Komentarz

• b300
              Coś już napisał
              • 2009
              • 68

nie mam. Specjalnie nawet kasowałem wszystkie ustawienia w aparacie i lampie i nic...

Komentarz

• tlustyx
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1304

Zamieszczone przez b300 Zobacz wpis
                od razu zapewnię że baterie są naładowane,
                Ale czy na pewno. Może któraś jest uszkodzona i nie trzyma napięcia pod obciążeniem.
                Miałem tak w 430EX II i winny okazał się jeden uszkodzony akumulatorek. Wyglądało to tak jakby po przed błysku lampa nie zdążyła się naładować i błyskała zbyt słabo.
                Proponuję spróbować tak: w ciemnym pomieszczeniu lampę ustawić na 2 kurtynę, migawkę powiedzmy na 10s i zrobić zdjęcie. Lampa będzie miała 10s na naładowanie po przed błysku.
                Jeszcze jedno u mnie w ustawieniach lampy C.Fn.-07 Błysk próbny z automatyką błysku 1/32 mocy - czy też tak masz ustawione?
                Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
                6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• b300
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 68

odnośnie aku, wszystkie są sprawne, sprawdzałem z dwoma kompletami.

co do C.Fn.-07 jest ustawiony na 1/32

a zdjęcia z 2. kurtyną są ciekawe. Lampa o tak błyska dwa razy, raz z 1.kurtyną raz z 2. z czego pierwsza w ogóle nie naświetla zdjęcia, ale drugą kurtynę już łapie.

chyba jednak poleci do serwisu tam zobaczą co się dzieje...

Komentarz

• tlustyx
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1304

odnośnie aku, wszystkie są sprawne, sprawdzałem z dwoma kompletami.

co do C.Fn.-07 jest ustawiony na 1/32

a zdjęcia z 2. kurtyną są ciekawe. Lampa o tak błyska dwa razy, raz z 1.kurtyną raz z 2. z czego pierwsza w ogóle nie naświetla zdjęcia, ale drugą kurtynę już łapie.

chyba jednak poleci do serwisu tam zobaczą co się dzieje...
                    Pierwszy błysk to błysk testowy. Aparat ustala moc błysku, tylko 2 błysk naświetla. Gdy masz ustawione na 1 kurtynę to też jest podwójny błysk z czego pierwszy testowy. Czy to zdjęcie na 2 kurtynę i długi czas jest poprawnie naświetlone?
                    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                    Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• b300
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 68

jest prześwietlone.
                      no ale skoro aku są dobre, specjalnie kupiłem wczoraj nowe enloopy rozładowałem i ładowałem je to co moze byc nie tak?

Komentarz

• tlustyx
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1304

zdjęcia wychodzą za ciemne,
                        jest prześwietlone.
                        Najpierw były za ciemne teraz za jasne, a czy wychodzą też prawidłowe?
                        Spróbuj z różnych odległości. Czy zawsze jest tak samo, czy efekty są różne.
                        Czy jest różnica jak ustawisz na 1 lub 2 kurtynę i krótkie oraz długie czasy migawki?
                        W przypadku 2 kurtyny i długich czasów lampa ma czas na doładowanie się po przed błysku (błysku testowym).
                        Prześwietlone zdjęcie będzie na pewno wtedy, gdy przysłonisz 1 błysk lampy.
                        Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
                        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• b300
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 68

Teraz lampa to już w ogóle ześwirowała.

Jeżeli chodzi o synchronizację, w trybie ettl jej nie ma. jak przełączę pomiar światła na ttl, ręczny czy manual, to synchro jest, ale wszystkie zdjęcie wychodzą prześwietlone - bez znaczenia czy robię zdjęcia w trybie ttl, czy z ręcznym pomiarem światła, parametry tak ustawiam aby pomiar światła wskazywał miedzy 1i1/3 a 1i2/3 EV poniżej zera, ale to jest chyba spowodowane tym, że jak przełączę się w tryb błyskania manual, to nie ma różnicy czy moc błysku ustawie 1/128 czy 1/1 - błyska z taką samą mocą.

jak ustawie za ciemne parametry o kilka EV niżej(np poprawnie naświetlone zdjęcie jest na przesłonie 3,5 a ja zjadę do 11) to wtedy zdjęcie jest w okolicach dobrze naświetlonego, no ale to jest spowodowane raczej tym, że nie ma regulacji mocy..

Komentarz

• adi760303
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 317

Ja miałem podobny przypadek - w moim wypadku był palnik dziwnie uszkodzony - niby działała a niby nie chciała. Serwis który naprawiał ta usterkę powiedział że tak dziwnie spalonego/przepalonego palnika nie widzieli.

Komentarz

• b300
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 68

a ile ta naprawa Cię kosztowała.

Komentarz

• madc0w
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 370

ptrzetrzyj spirytusem styki przy gorącej stopce w aparacie i w lampie, bardzo dokładnie, gdzieś coś mogło zaśniedzieć lekko czy coś i dlatego wariuje
                                W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

Pracuję...
                                X