Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: filtr polaryzacyjny a nasycenie kolorów

Domyślnie filtr polaryzacyjny a nasycenie kolorów

a ja mam takie pytanko:
    czy jest sens stosowania filtra polaryzacyjnego przy fotografii ludzi ?
    Nie chodzi mi o pejzaż, chmurki, czy zieloną trowkę, chodzi mi o fotografię np. ślubną, z fleszem i bez flesza... czy jest sens zakładania (najpierw kupna w moim przypadku) polaryzatora ? Proszę o opinie osoby, które znają temat z praktyki.

Michał.

8)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesli robisz osoby w kontrastowym oswietleniu - to ma sens bo zlagodzi kontrasty.
    Jesli robisz osoby na tle nieba - to ma sens bo poprawi wyglad nieba.
    Jesli robisz osoby "blyszczace sie" - to rowniez moze miec sens gdy pudru nie masz ze soba - moze nieco zgasic odblaski (lysinki, pot itp)

Domyślnie

Vitez potu nie zgasi trzeba się umyć a tak na serio to poza tym co powiedział Vitez uwydatnisz prawdziwe kolory właśnie eliminując odbicia.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Panowie moje doświadczenia z polarem to pięć munut zabawy na krakowskim zlocie CB. Mam jednak jedno pytanie, bo nieco powątpiewam w wasze odpowiedzi: w jaki sposób ustawić polara, tak żeby przy odbitym świetle lampy dawał nasycone kolory i eliminował refleksy :rolleyes:. IMHO to niemożliwe, musielibyście bez przerwy świecić lampą.

Jeśli natomiest mówimy o lampie używanej jako fill light - to przecież lampa jedynie doświetla, zasada używania polara będzie taka sama jak zwykle, więc chyba nie o to autorowi wątku chodziło
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przeczytaj dokladnie o co autor pyta. "Z fleszem, bez flesza" - to tylko przyklad. Natomiast ty Kubaman uparcie chcesz zaciagnac temat do kącika "czy uzycie polara z fleszem ma sens" - odpusc - autor pyta ogolnie o sens uzywania polara a nie o polar vs flesz.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski
    a ja mam takie pytanko:
    czy jest sens stosowania filtra polaryzacyjnego przy fotografii ludzi ?
    Nie chodzi mi o pejzaż, chmurki, czy zieloną trowkę, chodzi mi o fotografię np. ślubną, z fleszem i bez flesza... czy jest sens zakładania (najpierw kupna w moim przypadku) polaryzatora ? Proszę o opinie osoby, które znają temat z praktyki.

Michał.

8)
    Wydaje mi się, że w fotografii ludzi bardziej przydatny jest inny rodzaj filtrów ----> http://www.pragmatic.com.pl/cokinpor.htm

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Wydaje mi się, że w fotografii ludzi bardziej przydatny jest inny rodzaj filtrów ----> http://www.pragmatic.com.pl/cokinpor.htm
    O ile robisz na filmie to tak.
    Ale wszystkie efekty tego zestawu da sie w programie graficznym zasymulowac (lepiej albo gorzej... zalezy).
    Za to polara nie zasymulujesz wiec...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokołowski
    chodzi mi o fotografię np. ślubną, z fleszem
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Przeczytaj dokladnie o co autor pyta. "Z fleszem, bez flesza" - to tylko przyklad. Natomiast ty Kubaman uparcie chcesz zaciagnac temat do kącika "czy uzycie polara z fleszem ma sens" - odpusc - autor pyta ogolnie o sens uzywania polara a nie o polar vs flesz.
    Nie odpowiedziałeś na moje pytanie - a myślę, że akurat autorowi by się ta odpowiedź przydała, bo ja swoje zdanie mam. BTW jak sobie wyobrażasz profesjonalną fotografię ślubną bez flesza?

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Jeśli natomiest mówimy o lampie używanej jako fill light - to przecież lampa jedynie doświetla, zasada używania polara będzie taka sama jak zwykle
    Zakładam, że autor wie, jakie jest działanie polara, sądząc po sformułowaniu pytania. Niczego nie muszę odpuszczać , odpowiedziałem na temat.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 24-10-2005 o 08:42
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Nie odpowiedziałeś na moje pytanie - a myślę, że akurat autorowi by się ta odpowiedź przydała, bo ja swoje zdanie mam.
    Autor pytania napisal "np. z fleszem" , dla mnie w domysle - z fleszem jako dopelnieniem, polar wtedy likwiduje odblaski, poprawia kolory i kontrasty - swiatla zastanego. Ze swiatlem fleszowym polar niewiele ci zdziala.

BTW jak sobie wyobrażasz profesjonalną fotografię ślubną bez flesza?
    Normalnie . Sigma 20 1.8, Canon 30 1.4, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, ISO 800/1600 i jazda. Znam paru profesjonalnych slubnych co tylko na stalkach i swiatle zastanym jada.

Niczego nie muszę odpuszczać , odpowiedziałem na temat.
    Ale probowales skierowac temat na inne tory .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Chyba ma, jeśli na lampę też założysz polara i ustawisz je na 90stopni względem siebie. Zmniejszy to odbicia np na okularach.
    Nie sprawdzałem tego jeszcze, ale właśnie się przymierzam do zmajstrowania takiego filterka na lampę i zobaczenia, co to daje.
    A jak już się nauczę robić zdjęcia to kupię sobie analoga...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów