pierwsze zdjęcie: płaskie, zabiłeś je lampą doskonale
drugie: ja właściwie nie wiem o czym to zdjęcie jest i po co zostało zrobione. Kadr do bani, osoby, moim zdaniem, zupełnie nie widać, widzę okulary, ucho, kwiatka, wszystko tylko nie fotografowaną osobę
Dzięki za wskazówki (a prosiłem, żeby nie jak walec drogowy). Pierwsze było robione z lampą wbudowaną (zewnętrzną dopiero dziś kupuję). Drugie... Nie wiem. Mnie się po prostu podoba. Więc chciałem się pochwalić. Ale skoro w drugim napisałeś, że kadr do bani, a w pierwszym tego nie napisałeś, to znaczy, że w pierwszym przynajmniej kadr może ujść
![]()
Jeśli już musisz robić z wbudowaną lampą to:
- staraj się złapać jak najwięcej światła zastanego, a lampą tylko cienie rozbijać.
- ustaw ją jakieś -2EV, wyjdzie w praktyce tak naprwdę
- skołuj sobie jakiś mały dyfuzor na nią. Kiedyś widziałem świetne rozwiązanie w postaci mlecznego opakowania po kliszy. Nacinasz go wzdłuż, tak, żeby go można było spokojnie na lamę nasunąć i załatwione. Wtedy korekcja na "-" będzie mniejsza
Już nie muszę robić wbudowanąWłaśnie przywiozłem ze sklepu lampę (Nissin Di622). Teraz testy, zabawa, próby
![]()
Pozdrawiam.
Ajgor
Canon EOS 1000D. Szkło: kitowy 18-55. Lampa Nissin Di622.
Pooglądaj jakieś prace na poziomie.
I nie wiem dlaczego zrobiłeś zdjęcie nr 2 na 18mm.
Jakbym był Twoją teściową to bym się zdenerwował o to, że publikujesz coś takiego w internecie..
najtańsze lustro Canona
portretów na canon-board jest naprawdę mnóstwo. Pooglądaj posprawdzaj exify, zapamiętuj i próbuj dalej.
pozdrawiam
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2
Niestety kadr w 1 tez lezy.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Nie tylko kadry leżą, ale oświetlenie również.
Bardzo płaskie jest zdjecie pierwsze. Drugie troche ciekawsze, ale też trąci myszką
jesli zaczynasz swoją przygodę z fotografią to polecam zacząć od zdjeć czarno-białych, wygladają efektowniej i uczą przede wszystkim myslenia z apomoca kompozycji, faktury, tekstury.