Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: [50d + 24-70] Problem z ostrością zdjęć...

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z tym nowym 24-70 to chyba jeszcze nie teraz... natomiast podobno jest już nowe 50/1.4II, ale nie wiadomo jeszcze kiedy będzie w sklepach.
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Panowie, a macie może doświadczenie w pracy 24-70/2.8 z puszką 5DmkII? Bo jak czytam o tym szkle, to tyle opinii, ilu użytkowników . Piszecie, że jest źle we współpracy z cropem, jak jest z FF?
    Od dłuższego czasu rozważam zamianę 24-105 na 24-70, a może tylko dokupienie tego drugiego. Moje 24-105 w pracy 5DmkII sprawdza sie wyśmienicie, jest ostre od F4 i trafia w punkt. Brakuje mi tylko trochę tego światła ale boję się, że umoczę i będę średnio zadowolony z przesiadki dlatego rozważam też posiadanie 2-ch szkieł.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Nie mam FF, ale wiem jedno na pewno, ze to co wypisuje o tym szkle Wyspa Bahama to powazna przesada i ewentualnie prawda tylko o jego egzemplarzu.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak jak pisałem, u mnie w 5DmkII nie ma żadnych problemów ani z AF ani z ostrością. Nawet w ciemnym pokoju i zapalonej lampce, trafia jak należy. Sam zastanawiałem się nad 24-105 z racji niższej ceny, ale jednak zdecydowałem się na 24-70 właśnie ze względu na światło i opinie osób, które zamieniły te szkła.
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    zalatwiam to tak ze na 24-40 daje minus 10
    na 50-70 - 0.
    Czyli co, przełączasz mikrokalibrację w czasie robienia zdjęć w zależności od ogniskowej?

Pamiętaj że ostrość może też się różnić w zależności od odległości ostrzenia
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Czyli co, przełączasz mikrokalibrację w czasie robienia zdjęć w zależności od ogniskowej?

Pamiętaj że ostrość może też się różnić w zależności od odległości ostrzenia
    tak , przelaczam .
    a tak na prawde to z tego powodu nie uzywam z c50d. nie da sie.
    to nie jest obiektyw pod aps-c - i masz tego dowod w postaci slabego ostrzenia , czyli jakosci szkla butelkowego.

mam prosty i skuteczny przelicznik porownawczy uzasadniajacy zakup i stosowanie szkla.

dziele calke z krzywej rozdzielczosci przez cene zakupu.
    wychodzi ze tamron ma 6 * lepszy stosunek jakosci do ceny od tej L-ki ,
    przy wyzszej bezwzglednej rozdzielczosci.

Nie ma najmniejszego racjonalengo uzasadnienia na stosowanie tej L ki pod aps-c.

taki sam wynik dostaje obiektywem za 400 zl jesli L.-ka trafi ostrosc wogole.

przytaczalem pare razy przyklad tutaj - jeszcze sie zachowal :

pierwsze zdjecie starym 28-105 dzisiaj kosztuje 400 zl
    http://picasaweb.google.at/fotografi...10592203504770
    na prawo drugie ta l-ka na tych samych ogniskowych - roznic nie ma.

Sorry powtarzam sie , ale i ten problem wciaz powraca.
    Wielu w nadziei za znalezienjiem super szkla pakuje sie w nieporzebny wydatek i przychodzi pozniej rozczarowanie.

z c5d skutki bledu ostrzenia sa 2 razy mniejsze ( 2 + wiekszy krazek rozproszenia ) .
    obchodze sie z kalibracja na -5 dla calego zakresu ogniskowych.
    jesli musi byc na 100% ostro to niestety rekalibruje dla skrajnych ogniskowych - co q...a robic ???

Ale jesli jest ostro to obraz z FF to prawdziwa poezja ;-)

o tym ze ostrosc moze sie roznic w zaleznosci od odleglosci ostrzenia wiedza chyba wszyscy - szczerze mowiac nie ma potrzeby pamietania o tym :-) - to widac w celowniku :-)

Coś już napisał

Domyślnie

na prawo drugie ta l-ka na tych samych ogniskowych - roznic nie ma.
    To polecam udać się do okulisty, bo ja widzę różnice nawet bez powiększania fotek.
    5D MK II; 24-70L/2,8; 70-200L/2,8 IS

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinto Zobacz posta
    To polecam udać się do okulisty, bo ja widzę różnice nawet bez powiększania fotek.
    to ja proponuje uzyc mozgownicy.

w tej skali bez powiekszenia obraz ulega 10 krotnej redukcji i o jego jakosci nie decyduje szklo a glownie to w jaki sposob zostala dokonany resampling.
    a tutaj zostaje dokonany calkiem dziko.
    sciagnij download i porownaj . zobaczysz jaka ta roznica jest.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    to ja proponuje uzyc mozgownicy.

w tej skali bez powiekszenia obraz ulega 10 krotnej redukcji i o jego jakosci nie decyduje szklo a glownie to w jaki sposob zostala dokonany resampling.
    a tutaj zostaje dokonany calkiem dziko.
    sciagnij download i porownaj . zobaczysz jaka ta roznica jest.
    ba , co ja pisze - nie 10 krotnej a przynajmniej 20 , 30 krotnej redukcji .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Panowie, a macie może doświadczenie w pracy 24-70/2.8 z puszką 5DmkII? Bo jak czytam o tym szkle, to tyle opinii, ilu użytkowników . Piszecie, że jest źle we współpracy z cropem, jak jest z FF?
    Od dłuższego czasu rozważam zamianę 24-105 na 24-70, a może tylko dokupienie tego drugiego. Moje 24-105 w pracy 5DmkII sprawdza sie wyśmienicie, jest ostre od F4 i trafia w punkt. Brakuje mi tylko trochę tego światła ale boję się, że umoczę i będę średnio zadowolony z przesiadki dlatego rozważam też posiadanie 2-ch szkieł.
    jesli masz 24-105 Z IS dobrze funkcjonujacy to po co wydawac kase na obiektyw mieszczacy sie w tym zakresie ogniskowych ?
    na 2,8 rozdzielczosc tego obiektywu spada. owszem da sie uzyc.
    ale stosujac IS masz przewage 2 do 3 ev o ile obiekt statyczny.

a jesli jest ciemno to i tak najlepiej wziasc stalke.

Na FF optycznie 24-70L jest cudowna - wrecz kapitalna , pod warunkiem ze trafia AF . ale watpie czy zobaczysz roznice jakosciowe na lepsze w stosunku do 24-105 , zdaje sie ze nawet formalnie w laboratorium 24-105 wykazuje wyzsza rozdzielczosc nie pamietam teraz.

W tym obiektywie placisz za jasnosc - tylko rozwiazanie z IS najczesciej choc nie zawsze jest tansze i lepsze.

uzywam z c5d2 - wlasciwie tylko kiedy musze , staram sie brac cos wygodniejszego a w warunkach skrajnego tropiku , albo w locie na spadochronie nie fotografuje - wytrzymalosc L ki nie jest najczesciej rzeczywiscie potrzebna.
    Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 08-04-2010 o 13:57 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Zastanawia mnie tylko czemu nie wyślesz tego obiektywu do kalibracji, to kosztuje z tego co pamiętam 120zł. Chyba warto
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Zastanawia mnie tylko czemu nie wyślesz tego obiektywu do kalibracji, to kosztuje z tego co pamiętam 120zł. Chyba warto
    przeciez dokonuje kalibracji softwarowo.

zaleznosc bledu AF od ogniskowej jest niekalibrowalna.
    kalibracja mechaniczna obiektywu polega na koniecznym obrocie silnika w prawo / lewo .

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów