Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
Ja bym ten temat ujął inaczej - to jasne szkła nie lubią xxxD . Dlaczego - dlatego że jasne szkła to przeważnie minimalna GO a co za tym idzie wymagana jak najwyższa precyzja AF a tym niestety puszki xxxD nie grzeszą
Czyli w zasadzie powiedziałeś to samo co było już tutaj powiedziane tylko zacząłeś od drugiej strony.
Cytat Zamieszczone przez KrisSz Zobacz posta
Mam 450D, stałki Canona 50 1,4 i 35 1,4 (mam nadzieję że to wystarczająco "jasno" ;-) ). Jakoś robią zdjęcia.....i obiektywy po kalibracji trafiają na normalnych zdjęciach (i na tablicach testowych również). Jedyne kłopoty jakie miałem to z obiektywami "niecanonowskimi".

AF w xxxD nie jest tak dobry jak w serii XXD lub modelach jednocyfrowych. Ale to oczywista oczywistość.

Skąd ta opinia że body xxxD nie da się zdjęć robić ???
Nie rozumiem dlaczego często jest tak na forach, że jeśli się pisze, że coś jest w pewnych sytuacjach gorsze, nagle odbierane jest to jako skrajność.

Mi też cała moja stopka dobrze współpracuje z 450-tką, w większości sytuacji. Tak jak wspominałem, jaja zaczynają się w gorszych warunkach typu kościół i większe odległości. I żeby znowu ktoś ze skrajnością nie wyskoczył to jaja znaczy się zauważalnie niższa precyzyjność AFa zwłaszcza na bocznych.
Cytat Zamieszczone przez michasss90 Zobacz posta
Wczoraj miałem okazję pobawić się moim 350d ze stałką 50/1.4 i trafiał celnie...
Jakieś szczegóły, warunki etc?
Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
Wszystkie korpusy lubią jasne szkła, a to dlatego, że ostrzenie zachodzi zawsze przy maksymalnie otwartej przysłonie. Koniec i kropka. W xxxD centralny punkt krzyżowy działa od przysłony 2.8... jeśli ktoś uważa że korpusy xxxD lepiej będą ostrzyć ze szkłami f/4 itp to jest w wielkim błędzie.

Pozdr.
Być może masz rację, tylko z reguły nikt tego nie sprawdza, bo rzadko foci się ciemniejszymi szkłami w słabych warunkach. Generalnie chodzi o pracę AFa w serii xxxD w pewnych warunkach.
Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
wybaczcie ale ja na 300D (i to nawet dwoch sztukach) uzywałem szkieł 1.2, 1.4, 1.8 i nie było problemów.
oczywiście predkośc AF jest inna niż na 1D ale tak czy siak trafia i nie ma zadnych problemów.
chyba ze mowicie o problemach z trafieniem w ciemnej jak d.. sali w obiekt ktory jest bezpłciowy kolorystycznie i nie ma na czym złapac ostrości.
Nie mówimy o ciemnicach totalnych, ale o kościołach, które pod tym kątem są wymagające. Następny warunek to większe odległości.