Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: xxxd nie lubią jasnych szkieł

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez da_tomala Zobacz posta
    Jak radzi sobie rzeczywiście AF w aparacie najlepiej moim zdaniem sprawdzać na skrajnych punktach AF. Bo centralnie to można różnicy nie dostrzec. Miałem okazję popstrykać na 5dMkII i skorzystałem. Przepiąłem moją 85-tkę i bokeh pokazał się w całej - FF- okazałości i to było miłe doznanie. Kiedy natomiast przystąpiłem - jak to mam w zwyczaju - do łapania ostrości na skrajnych punktach AF to już 5d wymiękł. I to jeszcze łapałem na statycznych elementach!!! Może to dotyczyło tego egzemplarza? Nie wiem. Moja 450-tka dobija już do 59000 (tys) klapnięć i nie daje oznak, że to jej zmierzch. Jestem z niej zadowolony. Fotografuje reportaż a w chwilach wolnych koty W RUCHU i rzadko używam centralnego punktu AF. Planuje kadr wraz z uwzględnieniem miejsca, gdzie spodziewam się mieć ostrość. A tak po za tym to temat ten miał swój początek jak mniemam z powodu 01 kwietnia Moja odpowiedź - nie. Pozdrawiam
    A próbowałeś z większą ilością szkieł z światłem poniżej 2.0 w ciemniejszych miejscach i obiektach oddalonych co najmniej o kilka m?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    A próbowałeś z większą ilością szkieł z światłem poniżej 2.0 w ciemniejszych miejscach i obiektach oddalonych co najmniej o kilka m?
    Pewnie nie próbował. Mam starą piątkę i zestawiając z 400D czuję różnicę w pracy AF na korzyść 5D, na różnych szkłach. ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Pewnie nie próbował. Mam starą piątkę i zestawiając z 400D czuję różnicę w pracy AF na korzyść 5D, na różnych szkłach. ;-)
    nie mam problemów z AF nawet na ciemniejszych szkłach np canon 10-22 3.5-4.5 nawet na skrajnych punktach AF - łapie bezbłędnie.
    Canon 450d + C85 f1.8 EF + C10-22 f3.5-4.5 EF-S+ C580EXII + Canon BG-E5 + Velbon Sherpa 600R + kilka kosztownych drobiazgów , oraz Pentax ASAHI + 28 f2.8+ 50 f1.4+ 135 f3.5

moje zdjęcia:

http://tomasziwanski77.digart.pl/
    http://plfoto.com/171218/autor.html

Pełne uzależnienie

Domyślnie

nie mam problemów z AF nawet na ciemniejszych szkłach np canon 10-22 3.5-4.5 nawet na skrajnych punktach AF - łapie bezbłędnie.
    Pucha cud. ;-)

Coś już napisał

Domyślnie

trudno żeby UWA źle łapał jeżeli jego skala ostrości kończy się na jednym metrze (dalej już jest nieskończoność)

zrób to samo na np. teleobiektywie f/5.6, bo f/3.5 to nie ciemność...
    dwie puszki, dwa m42, s 70-300

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giebe Zobacz posta
    dzisiaj kurier przywiózł 100mm Ef 2.0, zrobiłem wstępne testy.. na centralnym punkcie zero pomyłek, na krzyżowych z 20 na 170 zdjęć. nie jest tak źle
    bliźniacza 85tka, którą jakiś czas posiadałem może się schować, nawet kalibracja na żytniej nic nie dała, wręcz pogorszyła sprawę.

używam 400d..
    To miałeś masakrycznie trafioną 85-tkę, bo spośród wszystkich stałek, które mam to właśnie 85 1.8 ma najlepszy tj najtrafniejszy i najszybszy AF.

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Tak a'propos tytułu wątku: używam właśnie od ponad tygodnia zestawu 500d + 85/1.2 L II. 95% trafień AF. Pozostałe 5% to ewidentnie moje błędy.
    To idź z tym zestawem do ciemnego kościoła i bez lampy walnij na pełnej dziurze (lub blisko pełnej dziury) parę shotów komuś kto stoi 7-8, może więcej metrów. Pogadamy wtedy jeszcze raz.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uprawnienia umieszczania postów