więc z tego co doczytałem, będąc samemu zainteresowanym S8...
więc chyba nie ma to większego znaczenia z tym MF. poza tym jeśli dziewczyna chce, to chyba wie na co się "porywa"Czy mechanizm autofokusa jest nam w takim obiektywie potrzebny? Raczej nie. Warto sobie uzmysłowić, że nawet na maksymalnym otworze, gdy ustawimy ostrość na odległość 1 metra, głębia ostrości będzie rozciągać się od 0.5 metra do nieskończoności! Po przymknięciu obiektywu do wartości przysłony f/5.6, ustawianie ostrości mamy praktycznie z głowy. Wystarczy pierścień skali ostrości ustawić na wartość 0.6 metra, a głębia ostrości obejmie obiekty znajdujące się w odległości od 29 centymetrów do nieskończoności...
źródło: TEST Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye, optyczne.pl
co do opcji 1 czy 2?... sam jak kupowałem lustrzankę miałem podobny dylemat.. wpadła mi w łapy w dobrej cenie 40-ka z właśnie dwoma kitowymi IS'ami... jak na początek super! wszak 18-55 się pozbyłem, ale 55-250 mam nadal, wszak do sprzedania, ale jak mi zostanie to też nie będę płakał. szkiełka fajne, lekkie i wydają się być solidne jak na kita.
body.. jak ktoś tu wspomniał.. to kolejne modele serii xxxD wielkich zmian i różnic za sobą nie niosą, wszak lepiej mieć coś tam je różni, ale te różnice bywają znikome w użytkowaniu "na starcie". później sama zacznie wiedzieć czego che i skończy się na 5DmarkIII
lampkę też bym sobie odpuścił, ale.. rozczarowanie efektem po błysku bezpośredniego może być zniechęcające i nieść za sobą wielką chęć poprawienia "jakości efektu" przez umiejętne zastosowanie zewnętrznej... ale to już kwestia tego co dziewczyna "o tym wie"
torba.. myślę, że sprawdzona i powszechna seria Lowepro Nova będzie cenowo i jakościowo ok.. taka 140 lub 160 w zupełności na body i 2 szkła starczy..
z książek polecam serię Bryana Petersona.. może na początek PORTRET?
no i nie wszystko na raz..
.