Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: 450D który wybrać?

Początki nałogu

Domyślnie

da_tomala zgadzam się z Tobą poza jednym - na początek wziąłbym 50f1.8, z własnego doświadczenia wiem, że optycznie niewiele ustępuje 50f1.4, czasem może się trafić nawet ostrzejsza sztuka niż 50f1.4, przy czym cena 50f1.8 3-4 krotnie niższa od 50f1.4;
    stałki polecam jak najbardziej, sam po roku uzytkowania C450D (moja pierwsza lustrzanka) zooma przykrecam coraz rzadziej, tylko w wyjątkowych sytuacjach

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    juz sie zaczyna rozmowa o innym niz w temacie body i pewnie jak zwykle skonczymy na 5dmarkII
    Bierz 450D tak jak pytales, Samyanga nie polecam bo jest to manual, a dla poczatkujacego chyba lepszy AF.
    więc z tego co doczytałem, będąc samemu zainteresowanym S8...

Czy mechanizm autofokusa jest nam w takim obiektywie potrzebny? Raczej nie. Warto sobie uzmysłowić, że nawet na maksymalnym otworze, gdy ustawimy ostrość na odległość 1 metra, głębia ostrości będzie rozciągać się od 0.5 metra do nieskończoności! Po przymknięciu obiektywu do wartości przysłony f/5.6, ustawianie ostrości mamy praktycznie z głowy. Wystarczy pierścień skali ostrości ustawić na wartość 0.6 metra, a głębia ostrości obejmie obiekty znajdujące się w odległości od 29 centymetrów do nieskończoności...
    źródło: TEST Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye, optyczne.pl
    więc chyba nie ma to większego znaczenia z tym MF. poza tym jeśli dziewczyna chce, to chyba wie na co się "porywa"

co do opcji 1 czy 2?... sam jak kupowałem lustrzankę miałem podobny dylemat.. wpadła mi w łapy w dobrej cenie 40-ka z właśnie dwoma kitowymi IS'ami... jak na początek super! wszak 18-55 się pozbyłem, ale 55-250 mam nadal, wszak do sprzedania, ale jak mi zostanie to też nie będę płakał. szkiełka fajne, lekkie i wydają się być solidne jak na kita.

body.. jak ktoś tu wspomniał.. to kolejne modele serii xxxD wielkich zmian i różnic za sobą nie niosą, wszak lepiej mieć coś tam je różni, ale te różnice bywają znikome w użytkowaniu "na starcie". później sama zacznie wiedzieć czego che i skończy się na 5DmarkIII

lampkę też bym sobie odpuścił, ale.. rozczarowanie efektem po błysku bezpośredniego może być zniechęcające i nieść za sobą wielką chęć poprawienia "jakości efektu" przez umiejętne zastosowanie zewnętrznej... ale to już kwestia tego co dziewczyna "o tym wie"

torba.. myślę, że sprawdzona i powszechna seria Lowepro Nova będzie cenowo i jakościowo ok.. taka 140 lub 160 w zupełności na body i 2 szkła starczy..

z książek polecam serię Bryana Petersona.. może na początek PORTRET?

no i nie wszystko na raz..

.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów