Czy mieliście kiedyś taką sytuację, że ktoś zaproponował Wam sprzedaż własnych RAW-ów.
np.
standardowy Wasz pakiet na zdjęcia ślubne który macie w ofercie ( + jaki doliczyć % za RAW.)
Czy mieliście kiedyś taką sytuację, że ktoś zaproponował Wam sprzedaż własnych RAW-ów.
np.
standardowy Wasz pakiet na zdjęcia ślubne który macie w ofercie ( + jaki doliczyć % za RAW.)
5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
---------------------------------------
tak , ja licze 1zł od pliku ( z tym ze klient bierze calosc , oczywiscie pod wywaleniu odrzutow i tego co juz dostaje jako obrobione , no chyba ze to tez chce ) , wiec w sumie to kwota 800-1500 zł
ps jesli juz zaproponowal kupno naszych rawow , troche maslo maslane napisales ;]
no comment...
jesli klient sie upiera podaj mu cene 1500zł - nie warto oddawac rawow taniej.
Czy chodzi o to że ktoś chce kupić raw-y zdjęć ślubnych? Jeśli tak to wydaje mi się, że pieniądze bierze się za usługę. Jeśli uważasz, że twoja praca kosztuje ileś tam to jaki wpływ na tą kwotę ma format zapisu zdjęć? Format jpg jest poręczniejszy ze względu na wielkość plików jak usługobiorca będzie otwierał raw-y na słabszym sprzęcie to ze względu na wielkość plików może odczuć dyskomfort. Ale przecież może on to chce tylko jako prywatne archiwum. Ja osobiście nie miałbym oporów dodać do zestawu surowych raw-ów prosto z puszki.
No pewnie i pozniej klient obrobi sobie jak chcesz i bedzie sie mialo pikna reklame swoich niby zdjec. Owszem moze to zrobic porzadnie , ale moze tez spartolic i co wtedy ?
To dziala na nasza niekorzysc. Nie mam zadnej pewnosci do czego pozniej te zdjecia pojda.
no comment...
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Owszem moze , to tez ryzyko. Ale ja oddaje 250 zdjec srednio z calosci. Tez zdjecia sa przebrane , z glowa. Dajac calosc klient publikuj zdjecia ktore wedlug mnie sa do kitu , badz nie oddaja sposob mojej pracy.
Ja przynajmniej tak do tego podchodze. I staram sie unikac oddawania rawow , zreszta na ten rok 1 para o to sie pytala w sumie tylko.
no comment...
gotowych jpg'ow raczej sie nierusza...przynajmniej niespotkalem sie by ktos sie bawil na potege tym co dostal
a surowym rawem trzeba sie pobawic by go "zobaczyc"
wiec ja osobiscie zaproponowalbym cene np 1zl/szt (przy zakupie wszystkich) - wkoncu placil za usluge z jpg'ami
Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Rownie dobrze moze sobie obrobic JPG'i i beda jeszcze bardziej spartolone. Wybacz, ale argument o nie dawaniu RAW'ow jest lekko mowiac z **** i powodowany tylko tym ze ludzie chca dodatkowo zarobic.
Tak jak dawniej na przyklad nie dawalo sie negatywow, zmuszajac tym klienta zeby za kazdym razem przychodzil do Ciebie jesli chcial by miec nowe odbitki.
O ile przy negatywach jeszcze moglo miec to jakies uzasadnienie, o tyle z tymi nieszczesnymi RAW'ami to zwyly "wyzysk".
Z tego co sie orientuje to spora czesc fotografow daje RAWy jesli klient bierze najdrozszy pakiet foto. Wtedy jako bonus dostaja RAWy. Przecietnemu kowalskiemu i tak sie nie przydadza, ale zawsze wyglada to bardziej PRO.
A im nizszy poziom ktos reprezentuje tym bardziej boi sie ze jego ciezka praca zostanie niecnie wykorzystana albo ukradziona.
Ale to tylko takie moje luzne zdanie na ten temat.
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski