Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 174

Wątek: Sprzedaż RAW-ów

Mieszany widok

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Jak nie? A częściowa desaturacja? A wyczesana ramka? A sepia? To wszystko pies?
    Nie, kot ;-)
    W sumie mnie to nie tyczy, ale chyba najbezpieczniej byłoby oddawać foty w pdf-ie. Nie żeby z pdf-a nie dało się wyciągnąć jpg-a a następnie popastwić się nad nim, ale wymaga to już odrobiny zachodu i pomyślunku i dla kogoś kto w CV-kach wpisuje "biegła znajomość obsługi komputera: Windows, MS Office, Outlook Express" okaże się awykonalne :-P
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Ja nie twierdzę że nie można, twierdzę tylko że obrobione zdjęcie mniej do tego zachęca.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Z tym że w ten sposób klient nie będzie mógł się chwalić zdjęciami w internecie, a chodzi o to żeby się chwalił tylko nie modyfikowanymi.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Reasumując to dla mnie oddanie jednego czy drugiego to jeden ...a w zasadzie bez mała jedno i to samo. Tyle, że wymierna wartość finansowa takiego pliku maleje mniej więcej wprost proporcjonalnie od daty ślubu. Powtarzacie klient, klient. Tym klientem końcowym jest pokolenie neostrady i zamiast iść pod prąd to spełnijcie jego oczekiwania i przygotujcie gotowy produkt do internetu czy telefonu aby już nie musiał gmerać w zdjęciach. Z drugiej strony jeśli ktoś będzie chciał to zrobić to to zrobi i należy się raczej z tym pogodzić. Taka praca i tyle. Oddając zdjęcie na papierze też ktoś może domalować wąsy lub nożyczkami przyciąć zdjęcie aby mu do albumu weszło.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu

Domyślnie

1. Czy zapłacenie dodatkowej kasy przez klienta za otrzymanie plików raw zobowiązuje klienta do "niepsucia renomy fotografa"?
    2. Czy fotograf przy inkasowaniu dodatkowych pieniędzy wyzbywa się obaw o zepsucie renomy?
    3. Czy to już zawsze tak jest, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkl8 Zobacz posta
    1. Czy zapłacenie dodatkowej kasy przez klienta za otrzymanie plików raw zobowiązuje klienta do "niepsucia renomy fotografa"?
    2. Czy fotograf przy inkasowaniu dodatkowych pieniędzy wyzbywa się obaw o zepsucie renomy?
    3. Czy to już zawsze tak jest, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze?

W umowie czesto jest napisane wprost , ze nie wolno/powinno sie/mozna modyfikowac zdjec. Jak juz ktos wspomnialem , cena ma czesciej zniechecic do tego zeby klient rawy bral. Pewnie ze chodzi tez o kase. Jesli klient chce rawy tzn ze chce wzystkie zdjecia , a wiec czemu za to ma nie zaplacic dodatkowo ?
    no comment...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Dodatkowa, wysoka stawka za rawy jest formą odstraszania klienta od ich zakupu.
    Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    W umowie czesto jest napisane wprost , ze nie wolno/powinno sie/mozna modyfikowac zdjec.
    Ale jeśli wysoka stawka klienta nie odstraszy to pytania o obawy pozostaną aktualne, czy może sumienie fotografa zostanie przekupione.
    A zapis o zakazie modyfikowania zdjęć jest właśnie tak respektowany, że połowa tego tematu dotyczy właśnie modyfikacji klienta.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W umowie czesto jest napisane wprost , ze nie wolno/powinno sie/mozna modyfikowac zdjec.
    W umowie możesz sobie pisać, co Ci się tylko podoba, zapisy niezgodne z prawem są i tak nieważne. A nie możesz mi zabronić, żebym na otrzymanym od Ciebie zdjęciu dorysował wujkowi wąsy. Czym innym będzie publikacja takiego zdjęcia, ale pamiętaj, że publikacja a pokazywanie wśród znajomych, nawet bardzo wielu to dwie zupełnie inne rzeczy. A, że mam bardzo wielu znajomych na N-K, to moja sprawa. To ostatnie zdanie to tylko ilustracja, w istocie nie mam tam nawet konta

Podobnie autor książki nie może mi zabronić, żebym sobie markerem pozaznaczał istotne dla mnie fragmenty.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    W umowie możesz sobie pisać, co Ci się tylko podoba, zapisy niezgodne z prawem są i tak nieważne. A nie możesz mi zabronić, żebym na otrzymanym od Ciebie zdjęciu dorysował wujkowi wąsy. Czym innym będzie publikacja takiego zdjęcia, ale pamiętaj, że publikacja a pokazywanie wśród znajomych, nawet bardzo wielu to dwie zupełnie inne rzeczy. A, że mam bardzo wielu znajomych na N-K, to moja sprawa. To ostatnie zdanie to tylko ilustracja, w istocie nie mam tam nawet konta

Podobnie autor książki nie może mi zabronić, żebym sobie markerem pozaznaczał istotne dla mnie fragmenty.
    I tu sie mylisz. Nadal w moich rekach sa prawa autorskiej. Co za tym idzie dorysowanie wasow jest juz modyfikacja zdjecia , na co potrzeba zgody autora zdjecia. Klient nawet nie dostaje praw majatkowych do zdjec , tzn dostaje je w ograniczonym zakresie , czyli do swoich wlasnych celow prywatnych.
    no comment...

Domyślnie

I tu sie mylisz. Nadal w moich rekach sa prawa autorskiej. Co za tym idzie dorysowanie wasow jest juz modyfikacja zdjecia , na co potrzeba zgody autora zdjecia. Klient nawet nie dostaje praw majatkowych do zdjec , tzn dostaje je w ograniczonym zakresie , czyli do swoich wlasnych celow prywatnych.
    Masz to wszystko zapisane w umowie?
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów