Pokaż wyniki od 1 do 10 z 174

Wątek: Sprzedaż RAW-ów

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Wlasnych niedorobek. Tego ze ktos mogl by zobaczyc ze zdjecia "orginalne" nie sa wcale lepsze od zdjec wujka Janka, czy cioci Halinki. Ewentualnie tego ze ktos znajacy sie na rzeczy mogl by je obrobic we wlasnym stylu, znacznie lepiej niz profesjonalny fotograf.
    Coz... jak ktos nie ma poczucia wlasnej wartosci to musi sie takich rzeczy obawiac.
    Jakże wnikliwa analiza osobowości, kończyłeś jakiś korespondencyjny kurs psychologii?

Co do samych RAWow, to rownie dobrze klient mogl by sobie zazyczyc nieobrobone JPGi tak zeby mogl miec normalne zdjecia, a nie artystyczna wizje fotografa. Ktora moze klucic sie z jego wlasna. Choc wtedy zapewne wybiera sie fotografa ktory robi fotografie w takim stylu jak nam odpowiada.
    Dokładnie tak. Klient oglądając finalne zdjęcia wybiera takiego fotografa który mu najbardziej odpowiada, jak ktoś chce nieobrobione jpegi to wybiera fotografa który zrzuca zdjęcia z karty i oddaje, żaden problem.

A opowiadanie ze za jak to zostalo wyzej napisane RAW to polprodukt, i ze za ten polprodukt nalezy brac dodatkowe 50% ceny to zwykla farsa.
    Bo raw to jest półprodukt.

Jesli jest dobrym fotografem to nie musi robic w RAW'ach.
    Moze zrobic JPG'a w ktorym nic nie bedzie trzeba poprawiac, a czas zaoszczedzony na braku koniecznosci wywolywania RAWow spedzic z dziecmi i zona.
    Ale takich osob jest niewiele w czasach kiedy mozna pstryknac 2000 zdjec z ktorych wybierzemy 100 udanych.
    Hehehehehehe. Znasz jakiegoś dobrego fotografa który robi w jpg? Bzdury waść prawisz.

Jak pisalem, w czasach negatywow czasem bylo tak ze te lezaly u fotografa po to zeby klient musial u niego robic odbitki. Ale w obecnych czasach ten strach przed rozdawaniem RAWow jest co najmniej smieszny.
    To nie jest strach, to po prostu przyjęta zasada.

Jak juz pisalem wyzej, to tylko swiadczy o poziomie tych zawodowych fotopstrykow ktorzy uwazaja fotografie slubna za bog wie co i najwazniejsza dziedzine fotografi.
    Natomiast to co tu wypisujesz świadczy o Poziomie Twojej kultury i wiedzy, o obu nie za dobrze.

Fotografia slubna to po prostu najlatwiejsza forma zarobku na fotografi. Zlecenia zawsze sie znajda, niewazne od prezentowanego poziomu klienci tez (bo w wiekszosci przypadkow klienci to zwyli "amatorzy" ktorzy chca uwiecznic chwile) itp...
    Jak jesteś taki cwaniaczek to spróbuj się utrzymać z takiej fotografii, naprawdę łatwizna. Piszesz tak bo ile sezonów masz już za sobą?

ps. No przepraszam, bardziej "wyrafinowana" moze byc tylko fotografia pogrzebowa. A ile mozliwosci do artystycznego wyrazu.
    Przydało by się też bardziej wyrafinowane podejście do ludzi których się nie zna i dziedziny o której nie ma się pojęcia, ale wychowanie podobno wynosi się z domu.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Hehehehehehe. Znasz jakiegoś dobrego fotografa który robi w jpg? Bzdury waść prawisz.
    David Hobby.
    A na reszte twych błyskotliwych zdan nie mam ochoty tracic czasu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Maver , jak dla mnie pitolisz po prostu. Idz na slub , porob zdjecia , to zobaczysz czemu wiekszosc woli robic w rawie.
    Ale ja wiem po co sie robi w RAWie, w wiekszosci przypadkow po to zeby poprawiac bledy po tym co sie zepsulo.
    Czyli wracajac do tego co napisalem, to taki polsrodek dla osob ktore nie potrafia odpowiednio zrobic zdjecia.
    Ze w erze cyfry mozna tych zdjec zrobic pare tysiecy, praktycznie zupelnie za free, a potem wybrac kilka(dziesiat) dobrych to inna sprawa i wcale nie swiadczy o zdolnosciach fotografa.
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 09-04-2010 o 20:22 Powód: Automerged Doublepost
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Domyślnie

Ale ja wiem po co sie robi w RAWie, w wiekszosci przypadkow po to zeby poprawiac bledy po tym co sie zepsulo.
    Czyli wracajac do tego co napisalem, to taki polsrodek dla osob ktore nie potrafia odpowiednio zrobic zdjecia.
    Ze w erze cyfry mozna tych zdjec zrobic pare tysiecy, praktycznie zupelnie za free, a potem wybrac kilka(dziesiat) dobrych to inna sprawa i wcale nie swiadczy o zdolnosciach fotografa.
    I tu się kolego z Tobą zgodzę.

To teraz " cofnijcie " się w czasy jak cyfra "wchodziła"( nie wszystkich było na to stać,lub uważali że ileś tam pixeli jest gorsze niz jakość z neg. ) i robiło się tylko na negatywach, to co robiliście? dawaliście negatyw do labu i modliliście się aby laborant nie schrzanił Wam roboty, czy skanowaliście neg. i obrabialiście w programach graficznych.
    No chyba że, tak się przykładaliście do roboty że każda klatka była przemyślana.

Po nie których odpowiedziach , mam wrażenie, że ten który bardzo dobrze naświetla swoją " surówkę" nie będzie miał obaw aby odsprzedać swoje RAWy, a ten który pie%%..y robotę, później godzinami siedzi przed kompem aby doprowadzić zdjęcie żeby ładnie wyglądały-- za żadna kasę nie odda.
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

David Hobby.

glupoty gadasz i tyle , mowiac delikatnie

no nic bajkopisarzy tutaj nie malo
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

David Hobby.
    A jaszcze jakiś? Ja mogę podać znacznie więcej.

Nie dziwie się, po takim wygłupie ciężko by było napisać coś z sensem.

Lubię takich gawędziarzy, dzięki Wam nie jest nudno na forum. Zapytam jeszcze raz, masz jakieś konkrety na poparcie swoich śmiałych tez, czy tylko lubisz być kontrowersyjny? Bo z doświadczenia to raczej nie sądzę żebyś wiedział.
    Cytat Zamieszczone przez czerwiniak Zobacz posta
    Po nie których odpowiedziach , mam wrażenie, że ten który bardzo dobrze naświetla swoją " surówkę" nie będzie miał obaw aby odsprzedać swoje RAWy, a ten który pie%%..y robotę, później godzinami siedzi przed kompem aby doprowadzić zdjęcie żeby ładnie wyglądały-- za żadna kasę nie odda.
    I przed tym kompem np. sobie robi sztuczne blury? Ciekawe co nimi maskuje?
    Ostatnio edytowane przez pank ; 09-04-2010 o 22:18 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    I przed tym kompem np. sobie robi sztuczne blury? Ciekawe co nimi maskuje?
    Jak już zadałeś to pytanie sobie, to na nie odpowiedz.
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Uprawnienia umieszczania postów