Strona 17 z 18 PierwszyPierwszy ... 715161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 174

Wątek: Sprzedaż RAW-ów

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelknapik Zobacz posta
    Okej, ale warto trochę się wysilić i skonstruować porównanie, które zawiera kluczowe aspekty całej sytuacji. Przede wszystkim: praca na konkretne zlecenie, a nie sprzedaż gotowego już produktu "z półki", możliwość indywidualnej negocjacji warunków umowy, fizyczny (odbitki) jak i cyfrowy (pliki) produkt, który można zwielokrotnić bardzo niskim nakładem kosztów. Sytuacją podobną może być stworzenie programu komputerowego czy strony internetowej na zlecenie: klient może zażądać kodu źródłowego do dalszej modyfikacji, programista może się zgodzić na jego udostępnienie (za dodatkową kasę lub "w pakiecie") bądź odmówić, kierując się różnymi pobudkami (bo klient może popsuć, bo po aktualizacje musi przyjść do autora, bo wstydzi się kodu i nie chce go nikomu pokazać itd). Strony albo się dogadują albo nie, ale kruszenie kopii o to, jak inni powinni postąpić postąpić w sytuacji podlegającej indywidualnym negocjacjom nie ma sensu.
    Myślę że to dobrze podsumowuje cały wątek.

Wcześniej tylko pokazywałem swój punkt widzenia(na temat pytania autora i późniejszej dyskusji) iż raczej nie zgodziłbym się na oddanie RAW i przestawiłem dane porównanie które mi do tego pasowało. Wydaje mi się że większość niechętnie lub nie zgodziła by się na oddanie RAW ze zdjęć ślubnych. Jeśli by to były jakieś zdjęcia dla np. jakieś agencji graficznej itp itd to już sprawa wygląda inaczej(tj miałbym mniejsze opory przed przekazaniem RAW).
    Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś kto się zgodzi na te warunki jakie mu zaproponuje klient i sprzeda też RAW ze zdjęć slubnych.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Domyślnie

To się narobiło. pytałem tylko o to czy:
    Cytat Zamieszczone przez czerwiniak Zobacz posta
    Czy mieliście kiedyś taką sytuację, że ktoś zaproponował Wam sprzedaż własnych RAW- ow
    ...a tu zahaczyliśmy o piekarnię, muzykę ,programy komputerowe.Ciekaw jestem ile jeszcze przykładów będzie:-D
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Hehehehehehe. Znasz jakiegoś dobrego fotografa który robi w jpg? Bzdury waść prawisz.
    David Hobby.
    A na reszte twych błyskotliwych zdan nie mam ochoty tracic czasu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Maver , jak dla mnie pitolisz po prostu. Idz na slub , porob zdjecia , to zobaczysz czemu wiekszosc woli robic w rawie.
    Ale ja wiem po co sie robi w RAWie, w wiekszosci przypadkow po to zeby poprawiac bledy po tym co sie zepsulo.
    Czyli wracajac do tego co napisalem, to taki polsrodek dla osob ktore nie potrafia odpowiednio zrobic zdjecia.
    Ze w erze cyfry mozna tych zdjec zrobic pare tysiecy, praktycznie zupelnie za free, a potem wybrac kilka(dziesiat) dobrych to inna sprawa i wcale nie swiadczy o zdolnosciach fotografa.
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 09-04-2010 o 20:22 Powód: Automerged Doublepost
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Ale ja wiem po co sie robi w RAWie, w wiekszosci przypadkow po to zeby poprawiac bledy po tym co sie zepsulo.
    Czyli wracajac do tego co napisalem, to taki polsrodek dla osob ktore nie potrafia odpowiednio zrobic zdjecia.
    Ze w erze cyfry mozna tych zdjec zrobic pare tysiecy, praktycznie zupelnie za free, a potem wybrac kilka(dziesiat) dobrych to inna sprawa i wcale nie swiadczy o zdolnosciach fotografa.
    I tu się kolego z Tobą zgodzę.

To teraz " cofnijcie " się w czasy jak cyfra "wchodziła"( nie wszystkich było na to stać,lub uważali że ileś tam pixeli jest gorsze niz jakość z neg. ) i robiło się tylko na negatywach, to co robiliście? dawaliście negatyw do labu i modliliście się aby laborant nie schrzanił Wam roboty, czy skanowaliście neg. i obrabialiście w programach graficznych.
    No chyba że, tak się przykładaliście do roboty że każda klatka była przemyślana.

Po nie których odpowiedziach , mam wrażenie, że ten który bardzo dobrze naświetla swoją " surówkę" nie będzie miał obaw aby odsprzedać swoje RAWy, a ten który pie%%..y robotę, później godzinami siedzi przed kompem aby doprowadzić zdjęcie żeby ładnie wyglądały-- za żadna kasę nie odda.
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

David Hobby.

glupoty gadasz i tyle , mowiac delikatnie

no nic bajkopisarzy tutaj nie malo
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

David Hobby.
    A jaszcze jakiś? Ja mogę podać znacznie więcej.

Nie dziwie się, po takim wygłupie ciężko by było napisać coś z sensem.

Lubię takich gawędziarzy, dzięki Wam nie jest nudno na forum. Zapytam jeszcze raz, masz jakieś konkrety na poparcie swoich śmiałych tez, czy tylko lubisz być kontrowersyjny? Bo z doświadczenia to raczej nie sądzę żebyś wiedział.
    Cytat Zamieszczone przez czerwiniak Zobacz posta
    Po nie których odpowiedziach , mam wrażenie, że ten który bardzo dobrze naświetla swoją " surówkę" nie będzie miał obaw aby odsprzedać swoje RAWy, a ten który pie%%..y robotę, później godzinami siedzi przed kompem aby doprowadzić zdjęcie żeby ładnie wyglądały-- za żadna kasę nie odda.
    I przed tym kompem np. sobie robi sztuczne blury? Ciekawe co nimi maskuje?
    Ostatnio edytowane przez pank ; 09-04-2010 o 22:18 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    I przed tym kompem np. sobie robi sztuczne blury? Ciekawe co nimi maskuje?
    Jak już zadałeś to pytanie sobie, to na nie odpowiedz.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Kaczuszkę i konika?
    Dobra, pisandlaw panowie, zrozumcie tylko jedną rzecz, niektórym fotografom nie wystarcza poprawnie naświetlona klatka i chcą korzystać z dobrodziejstw nowoczesnej techniki która pozwala tworzyć obrazy znacznie wykraczające poza możliwości aparatu, do tego potrzeba rawa bo tam siedzi znacznie więcej informacji które można wykorzystać.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 09-04-2010 o 22:40 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    Ile razy można powtarzać, że oddawanie RAWów to amatorka? Wystarczy paralela z branżą muzyczną - gdy kupujecie płyty, to muzyka jest po masteringu, czy może są to surowe miksy? A może jeszcze powiecie, że Dire Straits sprzedają na oddzielnych płytach surowe ślady do miksu, żeby sobie pan Henio w garażu ładnie zrobił?

Ogarnijcie się.
    ładne podsumowanie i pod tym mogę się podpisać, naprawdę nie widać do czego miałyby być te rawy użyte jak się ktoś chce "bawić" to się może pobawić jpegiem różnic pewnie i tak nie poczuje.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

[QUOTE][nowoczesnej techniki która pozwala tworzyć obrazy znacznie wykraczające poza możliwości aparatu,/QUOTE]
    I co? Chodzi tu o dziesięć zdjęć przeznaczonych na wystawę?
    Czy też może ktoś obrabia w tak wysublimowany sposób kilkaset zdjęć w przewach między ślubami?
    Kto w to uwierzy? Trzysta arcydzieł z każdego ślubu.
    Takich bredni to nawet na reklamach u ślubnych nie widziałem.

Strona 17 z 18 PierwszyPierwszy ... 715161718 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów