Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 174

Wątek: Sprzedaż RAW-ów

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Jacy klienci, takie dopieszczanie.
    Wieki temu, gdy wykonywaliśmy pierwsze zlecenia na opakowania rajstop, zdjęcia wkonywał dla nas wykładowca z ASP. Dawaliśmy mu konspekt z układem modelek, 60 par rajstop, i ewentualnie jakieś zdjęcia na których było ciekawe światło a my chcieliśmy mieć identyczne. Pan Ryszard (choć na planie wszyscy byliśmy na ty) patrzył się na nie ze dwie minuty. Ustwiał lampy i robił jedno zdjęcie. Gdy już wszystkie produkty zostały
    sfotogrfowane, oddawał nam film z aparatu a my wypłacaliśmy mu kasę.
    Nie musiał nic nikomu udowadniać, nie bał się że ktoś zniszczy jego reputację, obrabiając
    zdjęcia, Robił jedno zdjęcie i wszyscy wiedzieliśmy że nie ma potrzeby go powtarzać.
    Dziś Pan Ryszard zdjęć nie robi, wiek i zdrowie mu nie pozwala.
    My dalej zlecamy zdjęcia rajstop, bielizny itp. Na sesji fotograf dostaje od nas kartę pamięci, po zdjęciach zrzucamy rawy (dla pewności) na laptopa, ktorego wraz z kartą
    zabieramy do pracowni.
    Ale Ty piszesz zupełnie o czymś innym. Jak robię zdjęcia produktów, czy też jakieś komercyjne zlecenia dla firm gdzie obróbka sprowadza się do kilku ruchów suwakami w lightroomie to oczywiście że oddaję klientowi również rawy i nawet nie pytam czy są mu potrzebne. Zdjęcia ślubne rządzą się trochę innymi prawami, tutaj obróbka jest dużo bardziej zaawansowana i końcowy efekt który firmuje się własnym nazwiskiem jest bardzo od tej obróbki zależny.

Co mi po waszych jotpegach i waszej obróbce?
    Widzę na tym forum piękne zdjęcia i tym się chwalcie i to firmujcie, a nie moją ciotkę jak łomocze kotleta,
    To ja decyduję , które zdjęcia są dla mie dobre a które wyrzucę. To ja rozwinę zakres tonalny tak aby moja koszula miała odpowiedni odcień.
    Sądzicie że to jest ładne co Wy zrobicie?
    A ja Wam muwię: nie to jest ładne co jest ładne, tylko to co się komu podoba.
    EOT - oddajcie moje RAWY !!!!!
    Więc jak będziesz szukał fotografa na śluby córek to na wstępie zaznacz że takie masz wymagania, pewnie kogoś znajdziesz bez problemu, ale ja bym nie przyjął takiego zlecenia i znam mnóstwo osób które też by odmówiły.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Uzależniony

Domyślnie

Bo to był skrót, ja wcale nie zamawiałem literek raw, tylko zdjęcia zapisane w takim formacie, bo inne mnie nie interesują.
    Wiesz co, w czasach które pamietam, kiedy już sprzedawałem zdjęcia, to były one zapisane w formacie odbitki. I - nie wiedzieć czemu - klientom to wystarczało. Bo fotograf tak, a nie inaczej, zrobił ZDJĘCIE. I to był utwór podlegajacy sprzedaży. Autor tak widział dzieło, nie oprawca graficzny. Taka osoba, ów autor, sobie niezmiennie jest do dziś. I ma swoje prawa. Nie chcesz, to nie kupuj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    I tu sie mylisz. Nadal w moich rekach sa prawa autorskiej. Co za tym idzie dorysowanie wasow jest juz modyfikacja zdjecia , na co potrzeba zgody autora zdjecia. Klient nawet nie dostaje praw majatkowych do zdjec , tzn dostaje je w ograniczonym zakresie , czyli do swoich wlasnych celow prywatnych.
    Masz to wszystko zapisane w umowie?
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czerwiniak Zobacz posta
    Masz to wszystko zapisane w umowie?
    Nie musi miec w umowie. Pewne kwestie sa regulowane przez prawo. Natomiast kolega MM nie docenia tego, na co pozwala "uzytek prywatny".
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Więc jak będziesz szukał fotografa na śluby córek to na wstępie zaznacz że takie masz wymagania, pewnie kogoś znajdziesz bez problemu, ale ja bym nie przyjął takiego zlecenia i znam mnóstwo osób które też by odmówiły.
    I tak właśnie przekłada się to na rachunek ekonomiczny.
    Nie dasz rawów więc nie bierzesz zlecenia więc nie weźmiesz pieniędzy !!!
    Co zyskasz ??????????

Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    I tak właśnie przekłada się to na rachunek ekonomiczny.
    Nie dasz rawów więc nie bierzesz zlecenia więc nie weźmiesz pieniędzy !!!
    Co zyskasz ??????????
    Inne zlecenie być może. Szacunek do samego siebie że w pogoni za kasą nie robię nic wbrew sobie, dopóki fotografia wygląda tak jak ją chcę robić to mnie interesuje i sprawia mi przyjemność, jak bym zaczął pstrykać rawy i oddawać kartę przestała by mnie interesować i sprawiać przyjemność a nie po to rzuciłem robotę w reklamie żeby robić coś co mi nie sprawia przyjemności.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Może naucz się czerpać przyjemność z samego tworzenia fotografii !
    Wszystko inne nie warte jest zachodu.

Miasto
    wawa

Domyślnie

A może pozwól mi samemu zdecydować z czego czerpię przyjemność? Z resztą to co robię to właśnie tworzenie fotografii. Tobie chyba chodzi o pstrykanie?

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    A może pozwól mi samemu zdecydować z czego czerpię przyjemność?
    No cóż...
    Niniejszym pozwalam

Miasto
    wawa

Domyślnie

Dzięki, stary.

Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów