Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 174

Wątek: Sprzedaż RAW-ów

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Po co klientowi rawy? A no po to:
    Jestem grafikiem z wieloletnim stażem. Sam zdjęć nie robię bo nie lubię. Muszę czasem dopstrykać coś w pracowni jak klient zapomni dać to na sesję. Swoim 5DII i 50mm f/1,2 L USM przez pół roku zrobiłem może z 500 zdjęć z czego 100 prywatnie.
    Do robienia zdjęć ślubnych ( a mam kilka córek) zatrudniam zanajomych fotografów, których uważam za dobrych.
    Ale w życiu nie wezmę od nich jpg-a. Ambicja zawodowa na to nie pozwala, to raz. Dwa to to że wybaczcie, ale zdjęcia obrobione przez fotografów, korzystających często z automatycznych funkcji są delikatnie mówiąc ...no nie, nie ma delikatnego określenia.
    Ale nie przejmujcie się, koledzy graficy jeszcze gorzej określają robotę innych grafików.
    A po trzecie klient z ulicy nie ma pojęcia że istnieją rawy, tym bardziej nie skopie Wam zdjęć w photoshopie bo się go nie nauczy w tydzień.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Po co klientowi rawy? A no po to:
    Jestem grafikiem z wieloletnim stażem. Sam zdjęć nie robię bo nie lubię. Muszę czasem dopstrykać coś w pracowni jak klient zapomni dać to na sesję. Swoim 5DII i 50mm f/1,2 L USM przez pół roku zrobiłem może z 500 zdjęć z czego 100 prywatnie.
    Do robienia zdjęć ślubnych ( a mam kilka córek) zatrudniam zanajomych fotografów, których uważam za dobrych.
    Ale w życiu nie wezmę od nich jpg-a. Ambicja zawodowa na to nie pozwala, to raz. Dwa to to że wybaczcie, ale zdjęcia obrobione przez fotografów, korzystających często z automatycznych funkcji są delikatnie mówiąc ...no nie, nie ma delikatnego określenia.
    Ale nie przejmujcie się, koledzy graficy jeszcze gorzej określają robotę innych grafików.
    A po trzecie klient z ulicy nie ma pojęcia że istnieją rawy, tym bardziej nie skopie Wam zdjęć w photoshopie bo się go nie nauczy w tydzień.
    Masz racje , wezmie pierwszy lepszy program , wywola RAWA totalnie z du... i wklei w album ktory bedzie pokazywal i mowil o takie piekne zdjecia zrobil nam Kowalski.

Jestes igla w stogu siana.
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dwa to to że wybaczcie, ale zdjęcia obrobione przez fotografów, korzystających często z automatycznych funkcji są delikatnie mówiąc ...no nie, nie ma delikatnego określenia.
    Masz znajomych fotografów, których uważasz za dobrych, od których nie weźmiesz jpg-a bo obrabiają je w sposób... no nie, nie ma delikatnego określenia? Dobrzy są a nie potrafią przygotować dobrego zdjęcia? To mi się jakoś nie trzyma kupy.

Nie prościej skorzystać z usług fotografa, którego portfolio przedstawia zdjęcia, które Ci się na dzień dobry podobają zamiast samemu brać się za robotę, za którą się i tak już zapłaciło?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Masz racje , wezmie pierwszy lepszy program , wywola RAWA totalnie z du... i wklei w album ktory bedzie pokazywal i mowil o takie piekne zdjecia zrobil nam Kowalski.
    Z jpgami zrobi dokładnie to samo. Tylko nie będzie się to nazywało "wywołaniem" a "obróbką".
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 31-03-2010 o 17:56 Powód: Automerged Doublepost
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta

Nie prościej skorzystać z usług fotografa, którego portfolio przedstawia zdjęcia, które Ci się na dzień dobry podobają zamiast samemu brać się za robotę, za którą się i tak już zapłaciło?
    .
    tylko widzisz , graficy zawsze lepiej wiedza jak obrabiac zdjecia i stad problem ;]

takie zboczenie zawodowe
    no comment...

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jakby to napisać wyraźniej?
    Mechanik samochodowy to świetny kierowca?
    Każdy kierowca jest mechanikiem?
    Musi mi się podobać obróbka zdjęć czyjaś?
    A czy znacie zwykłych zjadaczy chleba, potrafiących rozszyfrować : DPP, RAW, ADOBE?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie portfolio oceniam a rawy, bo to one do mnie trafiają.
    Nie płacę i nie zlecam obrabiania zdjęć.
    Zlecam wykonanie raw.
    Ostatnio edytowane przez pe.en.de ; 31-03-2010 o 18:13 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ale co ma mechanik do bycia kierowca ? i na odwrot

pewnie ze nie musi , ale nie wierze ze zaden fotograf nie potrafi zadowolic twoich wymagan ;]
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zlecam wykonanie raw.
    Skoro zlecasz wykonanie rawów a nie zdjęć to ok. Bo przecież doskonale zdajesz sobie sprawę, że raw to nie jest zdjęcie, prawda? To wyłącznie kwestia semantyczna i definicyjna ale moja definicja dobrego fotografa, to jest człowiek, który robi dobre fotografie a nie rawy, które są wyłącznie materiałem wejściowym.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Łódź

Domyślnie

No tak, tu mnie masz. Następnym razem będę pisał długo, wyraźnie zwracając większą uwagę na słowa i nie stosując żadnych skrótów myślowych.
    Bo to był skrót, ja wcale nie zamawiałem literek raw, tylko zdjęcia zapisane w takim formacie, bo inne mnie nie interesują.
    Wtrąciłem się tylko aby wyjaśnić początkowe zdziwienie po co komu rawy.
    A teraz już kończę bo ile razy coś napiszę to zaraz zjawia się Vitez i mnie stawia do pionu.

Coś już napisał Awatar optick
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    ..., bo to w końcu jedno kliknięcie w wywoływarce + wypalenie na płytkę DVD...
    To ja poprosze nowy komputer z full oprogramowaniem i monitorem EIZO Bo to przecież tylko komputer, oprogramowanie i monitor ....
    EOS 500D szkła: Auto Revuenon 50/1.4; 135/2.8; 28/2.8 lampka 580 EX II statyw FOMEI Magnesium PRO 400 glowica FOMEI MHO10 + UV i polaryzacyjne
    KIEV19 50;/f2

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cóż...
    Ja też uważam że branie dodatkowej kasy za raw`y to pazerność.

Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów