No dobra, widzę że nie dotrą do Was argumenty drugiej strony. Przekonanych nie przekonam. Poddaję się ,przekonwertujcie mi te rawy do tifa.
No dobra, widzę że nie dotrą do Was argumenty drugiej strony. Przekonanych nie przekonam. Poddaję się ,przekonwertujcie mi te rawy do tifa.
Ależ dotrą z tym że np. ja nie oferuję usługi jakiej potrzebujesz, ale jestem pewien że bez problemu znajdziesz kogoś kto Ci rawy odda bez mrugnięcia okiem i jeszcze będzie zadowolony że obrabiać nie musi.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Bardzo zaintrygował mnie ten temat. Do tego stopnia, że zadałem pytanie na forum prawnym.
http://forumprawne.org/prawo-autorsk...tml#post556536
Oczywiście nie traktuję pojawiających się tam wypowiedzi jako wyroczni, ale póki co, wychodzi na moje![]()
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
A mnie to zastanawia coś zupełnie innego. Dlaczego MM tak się broni przed tymi modyfikacjami to po pierwsze a po drugie to czy nie powinien zadać sobie tego pytania sam sobie? Może coś jest nie tak skoro zaistniał problem modyfikacji?
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
A gdybym miał okazję odkupić od muzeum Bitwę Pod Grunwaldem. Jakby nie było, dziedzictwo narodowe. To też mógłbym bezkarnie wywiercić w nim dziurę i domalować wąsy? No, przecież zapłaciłem. Czy dzieła tak jak ludzie, są równe przed prawem?
Tam nie da się dorysować wąsów.
Tam wszyscy mają już wąsy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chroń Dziedzictwo Narodowe!
Dziedzictwo narodowe stanowi dorobek poprzednich pokoleń, świadczy o korzeniach naszego społeczeństwa, potwierdza w sensie materialnym i duchowym tożsamość narodu. Dlatego też troska o ochronę przedmiotów i obiektów kultury materialnej pozwala, z jednej strony na wyróżnienie cech charakterystycznych dla naszej kultury, z drugiej uświadamia, że polska spuścizna jest częścią uniwersalistycznych wartości Europy.
Ochrona polskich zabytków jest ważnym czynnikiem rozwoju społecznego i szczególnie ważnym celem dla budowania tożsamości Polaków. Najczęstszym zagrożeniem dla zabytków są kradzieże, akty wandalizmu, niewłaściwe przechowywanie i zabezpieczenie zabytku, zniszczenia na skutek pożarów i powodzi. W celu zapobieżenia tego typu zdarzeniom Policja prowadzi szeroką współpracę z instytucjami odpowiedzialnymi za ochronę dziedzictwa narodowego w kraju i za granicą oraz uczestniczy w kampaniach informacyjnych poświęconych m.in. zasadom właściwego zabezpieczania, przechowywania i rejestracji zabytków.
Najczęściej popełniane przestępstwa dotyczące zabytków to:
* kradzież z włamaniem,
* kradzież,
* niszczenie i uszkodzenie zabytku,
* paserstwo,
* wywóz zabytku za granicę bez wymaganego pozwolenia,
* podrabianie, przerabianie zabytku (fałszerstwo),
* oszustwo,
* przywłaszczenie.
Ostatnio edytowane przez Sławek ; 03-04-2010 o 15:48 Powód: Automerged Doublepost
Mowa o jest o prawie autorskim. I moje wypowiedzi odnosza sie jego.
Prawo autorskie dotyczy rozncyh dziel , utworow itp. i po prostu w wypadku fotografii kwestia modyfikacji jest rzecza ktora ma znaczenie. Bo tak to kazdy mialby wolna reke np gazety w przerabianiu zdjec itp.
Malarstwo i ta nieszczesna dziura to poprostu przyklad " z dup.."
Tak samo w kwestii utworow muzycznych , modyfikowanie jest lamaniem prawa autorskiego.
ps na forum dostales jedna odpowiedz wiec ekhm ;].
no comment...
Co ja mogę? Liczę na więcej. I może bardziej rzeczowych. Jak widziałeś sam nawet dodałem jeden wpis, jakby reprezentujący Twoją stronę. Dbam o swój obiektywizm![]()
A czymże jest fotografia, jak nie specyficzną formą malarstwa?Malarstwo i ta nieszczesna dziura to poprostu przyklad " z dup.."![]()
Naprawdę nie rozróżniasz publikacji od użytku osobistego? Nawet w takich sytuacjach:Bo tak to kazdy mialby wolna reke np gazety w przerabianiu zdjec itp
Powinienem chyba zacząć płacić tantiemy za śpiewanie dzieciom kołysanek. Właściwie, to powinienem wylądować w tuurmie, bo strasznie fałszuję a to przecież modyfikacja utworu.Tak samo w kwestii utworow muzycznych , modyfikowanie jest lamaniem prawa autorskiego.