kurde ostatnio znajomemu padła migawka przy 15.000 klapnięć i koszt wymiany po gwarancji 650zł...
więc nie wiem jakim cudem wymieniają migawkę za free jeśli nie przekroczy się 100.000 klapnięć...
kurde ostatnio znajomemu padła migawka przy 15.000 klapnięć i koszt wymiany po gwarancji 650zł...
więc nie wiem jakim cudem wymieniają migawkę za free jeśli nie przekroczy się 100.000 klapnięć...
DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko
to ja doleję oliwy do ognia ...
a co jeśli aparat pochodzi z USA ?
Też mi wymienią ?
IMHO to jest jak z wadami fabrycznymi w autach. Wiedzą, ze istnieją felerne migawki, może nawet znają numery seryjne aparatów, w których one się znajdują, ale nijak nie sa w stanie określić gdzie są te aparaty - bo nikt nie rejestruje kupujących.
A informacja w mediach i na pierwszej stronie www.canon.pl byłby strzałem w stopę, więc siedzą cicho.
40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200
Nie sądze żeby jakakolwiek usterka została u nas naprawiona jeśli sprzęt był kupowany w USA. Przy takim aparacie jak 40D i obecnym kursie dolara chyba nigdy bym nie zaryzykował.
Martwi mnie jednak fakt, że aparat z wyższej półki niż aparaty xxxd nie zachwyca długowiecznością. http://www.olegkikin.com/shutterlife/canon_eos40d.htm
Linkowałem do tej strony już w innym temacie. Nie wiem na ile jest wiarygodna ale po około 200 aparatach dodanych do bazy wyniki są mizerne. W internecie krążą informacje, że powinna wytrzymać 100 000. Większość egzemplaży które nie dochodzą do takiej liczby pada > 20 k zdjęć. Troche jednak ten aparat kosztuje... Konkurencja jak podaje 50k to większość spokojnie tyle żyje, jak podaje 100k tak samo.
Póki co wciąż nie mogę się zdecydować czy zaufać temu systemowi. Bardzo podoba mi się to co on oferuje w swojej cenie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O i jeszcze na Ceneo chociażby w opisie EOS 40D jest taka oto informacja:
"Migawka podobnie jak u poprzednika ma zagwarantowaną wytrzymałość 100 000 cykli."
Ostatnio edytowane przez JonathanStrange ; 01-04-2010 o 12:41 Powód: Automerged Doublepost
Taaa, a później ludzie z pretensją dzwonią do serwisu, że Canon przecież gwarantuje 100tys. fotek, nawet po zakończeniu gwarancji.
Ceneo to tylko porównywarka cen, istotnych informacji należy szukać na stronach producenta lub w ich oficjalnych materiałach, ew. w autoryzowanym serwisie. Na usa.canon.com można znaleźć taki tekst:
Czy oni tam cokolwiek piszą o jakichkolwiek gwarancjach? Napisali tylko, że przetestowali sprzęt na 100tys. cykli i to wszystko. Możliwe, że jeżeli aparat jest jeszcze na gwarancji, to wymienią ją za darmo, ale po jej upłynięciu już bym na to nie liczył.Rugged Shutter
The EOS 40D is designed to perform flawlessly, again and again. It has an improved high-speed and durable shutter unit, designed to respond in an instant, reaching a top shutter speed of 1/8000 sec. and tested to a remarkable 100,000-cycle shutter life. A top flash sync speed of 1/250 sec. ensures full flash flexibility in bright or dim light.
Tak na marginesie: korzystam z 40D, który ma na liczniku ok. 105tys. zdjęć na pierwszej migawce. Musiałem ostatnio wyregulować w nim AF, ale poza tym aparat śmiga jak nówka.
Ciekawe, czy jak sprzedam nerkę, starczy mi na eLkę?
teraz nie ma sensu.
ale dawno, dawno temu przy płatności karta policzyli mi kurs wymiany 2,08 $ a aparat wyszedł poniżej 2700 z kitem. Dla porównania w Fotojokerze był tego dnia w "promocji" za 4444zł![]()
co do żywotności migawki - spójrz jak wygląda próbka badawcza na tej stronie z przebiegami migawek ?
Ilu tam jest użytkowników dla 40D ? A ile tych aparatów W OGÓLE JEST ?
Nie demonizujmy tego tematu. Żeby to miało ręce i nogi należałoby zrobić na canon-board obowiązkową ankietę:
1 - czy masz 40D ?
2 - jaki masz przebieg ?
3 - czy migawka żyje ? Jeśli nie - o kiedy padła.
Inaczej w ankiecie wypowie się tylko np. 10 osób którzy mają negatytwne doświadczenia, reszta będzie siedziała cicho (żeby nie zapeszyć) i wyjdzie że 100% aparatów pada przy małych przebiegach. <lol>
Z góry mówię, ze ja testów przebiegu robić nie zamierzam bo![]()
Padnie to padnie, będę się zastanawiał.
kup alfę. serio. będziesz szczęśliwy :rolleyes:
a czytając forum onanistyczne będziesz popadał w nerwicę a to, ze masz zły aparat a to, ze Twoje obiektywy winietują, a to, ze nie masz jasnych stałek....
W Sony wszystko jest proste
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Bo 40D to dobry i piekielnie szybki aparat
Wbrew tym wszystkim, którzy nim gardzą pokazując wyświetlacz.
Bo wyświetlacz służy tylko do analizy histogramu, od reszty jest software
Ostatnio edytowane przez Cluer ; 01-04-2010 o 13:29 Powód: Automerged Doublepost
40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200
Zgadzam się ze wszystkim prócz kwestii wyświetlacza:P
Ankieta faktycznie by się przydała. A wg. tamtej strony aparaty mają przebieg nawet 700k, natomiast większość padła przy 20.
Teraz to juz jest porawdziwy rebusniektorzy przed przebiegiem 100k dostaja migawke za free, nawet po gwarancji, a inni w tym samym serwisie musz bulic ?
Cholera ! chyba zaczne oszczedzac migawke ...
Cluer ze wszystkim się zgadzam co napisałeś, przecież sam podaję pod wątpliwość jakość tej strony, ale tym tekstem żebym kupił Alfę to mnie obraziłeś. Nie jestem żadnym onanistą sprzętowym. Gdzie ja tu poruszam kwestię winiety itd? Bo ja tego nie widzę w swoich wypowiedziach. Nie chcę żeby wszystko było nie wiadomo jakie w cenie taka jaka jest. Nie mam tendencji do wybrzydzania. Wymagam jedynie, żeby sprzęt na który osobiście muszę bardzo długo zbierać pieniądze przynajmniej chwilę działał.
A co do USA też się zgadza kiedyś się opłacało...