Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Aparat dla debila

Dopiero zaczyna

Domyślnie

canon a2000 is
    - zoom - jest :-D
    - wyświetlacz 3'' - jest :-D
    - "stabilizacja" - jest :-D

cyt. " tryb Łatwy umożliwiający niezwykle prostą obsługę typu „wyceluj i fotografuj” "

Temat jak najbardziej pasuje

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Wreszcie jakiś post na temat Fajny ten Canon. Czyli póki co to typ numer jeden (bo więcej nie ma).

Katarzyna_P.
    Guest

Domyślnie

A może Samsung WB 500 , szeroki kąt , 10x zoom i filmy HD.
    W necie można znaleźć za przystępną cenę.

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Typ numer dwa. Bardziej mi się podoba od Canona ten Samsung. Do tego te fikuśne funkcje: Perfect Portrait, Frame Guide. Cuda. Niedługo będzie funkcja "zostaw aparat w domu - on i tak zrobi zdjęcia"

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Hyperzoomy (10x, 12x itp.) sobie daruj. Są do doopy.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Hyperzoomy (10x, 12x itp.) sobie daruj. Są do doopy.
    Nie wiem, czy akurat ciocia potrzebuje hyperzooma, ale zupełnie się nie zgodzę z powyższym.

To znaczy może hyperzoomy 10x, 12x sa do doopy w tym sensie, że są przestarzałe w tej kategorii. Dzisiaj są doskonałe superzoomy 20x i wiecej.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Jakoś ciężko mi uwierzyć, że obiektyw o 20 iksach będzie porównywalny niż ten o 3 lub 4 (w podobnej cenie).

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Tak właśnie wszystkim się wydaje na chłopski rozum, ale chodzi o to, że nie sa to obiektywy w tej samej cenie.

Obiektywy 3x czy 4x, poza nielicznymi drogimi wyjatkami (większość nie kupuje tak drogich małp z tak krótkim zoomem) to tanie jak barszcz ustrojstwa, bo przy tak krótkich ogniskowych łatwo o dobrą ostrość.

Natomiast megazoom 30x w Olympusie np. ma np. 3 soczewki ED.

Ogniskowa rzeczywista jest dosyć krótka, (150 mm daje odpowiednik 840 mm).

W rezultacie taki zoom jest prawdopodobnie lepszy pod względem ostrości niż EF 18-200 czy EF 70-300 czy EF 55-250, a to jest całkiem nieźle.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Panie kolego ,

ja nie mam nic do ostrości nowoczesnych hyperzoomów. Po prostu nie mam o niej zielonego pojęcia.
    Wyobrażam zresztą sobie, że muszą mieć doprawdy nieosiągalną dla eLek rozdzielczość, aby narysować 12-14 megapikselowy obrazek na matrycy wielkości połowy małego paznokcia (jakieś 6 x 4,5 mm) .

Pisząc to co napisałem, miałem na myśli raczej to, że ciężko jest korzystać z tych hiperteleogniskowych mając do dyspozycji min. przysłonę rzędu f/5.6 i użyteczne ISO na poziomie 100-200.
    Dodatkowym "atutem" przy takich krotnościach zoomów będą pewnie aberracje i dystorsje.
    Komuś mało obeznanemu fotograficznie z pewnością będzie trudniej zrobić dobre zdjęcie takim zaawansowanym hyperem, aniżeli "zwykłym" kompaktem, np. z serii "A" Canona.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Uzależniony

Domyślnie

Hellfire, przerabiałem podobny temat jakiś czas temu i jednak mimo wszystko polecę Panasonika. Tego:

Lumix DMC-LS85

Ma opinię aparatu robiącego najlepsze zdjęcia (jest też prosty w obsłudze i ma optyczną stabilizację obrazu), jeśli chodzi o modele za ok. 500 zł.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów