Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Canon AE-1 Program - Zacięta migawka?

  1. #1
    Dopiero zaczyna Awatar arteck
    Dołączył
    Dec 2009
    Miasto
    >Las Vegas Parano<
    Posty
    31

    Angry Canon AE-1 Program - Zacięta migawka?

    Dostałem do swoich rąk od członka mojej szanownej rodziny Canona AE-1 Program, który od kilku lat zajmował szufladę. Na oko aparat z dwoma obiektywami wydaje się w porządku. Jednak nie mogę naciągnąć migawki a i spust migawki nie reaguje. No i zastanawiam się dlaczego...Czyżby bez baterii migawki nie można ruszyć? Może coś, gdzieś trzeba wcisnąć? Miałem do czynienia z analogami - cały czas focę Pentaxem analogowym (ME), ale z Canonami nie miałem przyjemności... Ma ktoś jakiś pomysł?
    Cyfra + szklarnia i żarówki / Analog + szklarnia i żarówki / Dalmierz Canonet QL17 GIII / Pentaxy...-----> Fotografie

  2. #2
    Bywalec
    Dołączył
    Mar 2008
    Miasto
    bialystok
    Wiek
    56
    Posty
    195

    Domyślnie

    nie możesz wyzwolic migawki bez baterii....

    jeśli aparat został pozostawiony z naciągnięta migawką, to i naciągnąc (mysląc logicznie ) nie możesz....

    zalecam ostrozność w obsłudze nieznanego apratu , jeśli nigdy nie miałes do czynienia z analogami...
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

  3. #3
    Dopiero zaczyna Awatar arteck
    Dołączył
    Dec 2009
    Miasto
    >Las Vegas Parano<
    Posty
    31

    Domyślnie

    Czyli wszystko jasne. Trzeba kupić baterię...

    A analogami jak pisałem miałem do czynienia i mam...ale z Pentaxem.

    Dzięki za pomoc.
    Cyfra + szklarnia i żarówki / Analog + szklarnia i żarówki / Dalmierz Canonet QL17 GIII / Pentaxy...-----> Fotografie

  4. #4
    Bywalec
    Dołączył
    Mar 2008
    Miasto
    bialystok
    Wiek
    56
    Posty
    195

    Domyślnie

    sorry kolego - nie doczytałem...

    popatrz tutaj : http://www.butkus.org/chinon/canon/c...-1_program.htm
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

  5. #5
    Dopiero zaczyna Awatar arteck
    Dołączył
    Dec 2009
    Miasto
    >Las Vegas Parano<
    Posty
    31

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez krisv740 Zobacz posta
    Jeszcze raz dzięki. O teraz to ja będę wiedział jak tego Canona ugryźć :-)
    Cyfra + szklarnia i żarówki / Analog + szklarnia i żarówki / Dalmierz Canonet QL17 GIII / Pentaxy...-----> Fotografie

  6. #6
    Dopiero zaczyna Awatar arteck
    Dołączył
    Dec 2009
    Miasto
    >Las Vegas Parano<
    Posty
    31

    Domyślnie

    Zatem po włożeniu zakupie i włożeniu baterii wszystko okazało się być w porządku. Illford BW Iso 400 już w środku. Czas teraz na foty...
    Cyfra + szklarnia i żarówki / Analog + szklarnia i żarówki / Dalmierz Canonet QL17 GIII / Pentaxy...-----> Fotografie

  7. #7
    Bywalec
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    stolyca
    Posty
    231

    Domyślnie

    witam


    mam pytanko, wiem że ten aparat nie posiada autofokusa, ale czy może wspołpracować tylko że w manualu z obiektywami do cyfrowek canona z autofokusem ??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    edit


    konkretnie to chodzi mi o AE-1 , pierwsza wersje nie program , ale to chyba nie ma roznicy wole jednak podreslic
    Ostatnio edytowane przez bandit ; 07-06-2010 o 14:47 Powód: Automerged Doublepost

  8. #8
    Początki nałogu
    Dołączył
    Mar 2007
    Miasto
    mysłowice
    Posty
    262

    Domyślnie

    nie spotkałem się z taką przejściówką, po drugie nie miałbyś przysłony. po trzecie po co kupować drogie obiektywy skoro jest kilka ton tańszych?
    canon

  9. #9
    Bywalec
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    stolyca
    Posty
    231

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez irekaro Zobacz posta
    nie spotkałem się z taką przejściówką, po drugie nie miałbyś przysłony. po trzecie po co kupować drogie obiektywy skoro jest kilka ton tańszych?
    witam, juz sie dowiedzialem


    nie pasuja, jest taki adapter

    http://www.allegro.pl/item1056854202..._canon_fd.html


    pytam dla tego ze mam dokupienia AE-1 z kilkoma obiektywami, oraz obecnie posiadam cyfrowke eosa i tez kilka obiektywow, dla tego szukalem analoga canona majac nadzieje ze bede mogl sie zamieniac obiektywami, z analoga do cyfry i odwrotnie, a skoro w tej syt nie bardzo jest to mozliwe to rownie dobrze moge kupic analoga jakiekolwiek innej firmy , chyba ze ktos sprawdzal dzialanie tego adaptera??

    ps: z lampa 580 ex II tez nie bedzie wspolpracowal??

  10. #10
    Bywalec
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    stolyca
    Posty
    231

    Domyślnie

    jest jeszcze taki


    http://www.allegro.pl/item1056854177..._canon_fd.html


    i taki


    http://www.allegro.pl/item1056854290..._canon_fd.html

    wiec ogolnie zapytam czy moze stosowal ktos z was ktorys z tych adapterow, jesli tak to ktory warto zakupic, czy moze ewentualnie adapter jakiejs innej firmy ?

    czy moze nie ma sensu i w ogole lepiej kupic eosa 50, 30 lub ewentualnie 5-ec samo body i stosowac obiektywy z cyfry ?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •