Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 157

Wątek: EOS 5D - wrazenia

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

ja przyjąłem założenie że będę sie przesiadał co 2 modele cyfrowego body.
    najpier był D30, teraz 10D więc teraz pewnie kolej na 5D.

A tak poważnie to przyznam że po analogu bardzo mi brakuje pełnej klatki i dużego, jasnego wizjera. Niestety cena mocno studzi mój zapał. Zobaczymy jak będa spadały ceny...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    (przed...piszcę?)
    Na pl.comp.dtp spotkałem się z przedpiścą.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL
    Ja do posiadanego aparatu (300D potem 20D) dokupiłem szkła, nie odwrotnie...
    Szczęściarz. Ja jeszcze kompletuję :sad:

Żeby nie było offtopic to podepnę link do 5D white papers
    http://www.robgalbraith.com/public_f...hite_Paper.pdf

Niezłe klocki. Skoro nie dali 45 polowego AF to mogli się wysilić i zrobić wszystkie punkty AF w obrębie fat spota czułe od f/2.8 a jak jest zobaczcie sami - strona 8.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 25-10-2005 o 14:53
    the silence is deafening

Domyślnie

A ja nie mam zamiaru przestać się rozkoszować mnożnikiem wszystkich ogniskowych razy 1,6! I tak mój 100-400 daje mi 160-640, hmm a szkło 640 do 5D ile kosztuje? Lepiej się nie zastanawiać. Zostaje z 20D

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaszstolz
    A ja nie mam zamiaru przestać się rozkoszować mnożnikiem wszystkich ogniskowych razy 1,6! I tak mój 100-400 daje mi 160-640, hmm a szkło 640 do 5D ile kosztuje? Lepiej się nie zastanawiać. Zostaje z 20D
    Witam,

Owszem 640 mm jest pewnie diablenie drogie. Ale to kiepski argument, bo zdjecie z FF zawsze mozna scropowac softwareowo. Efekt ten sam, a calkowita funkcjonalnosc jednak wieksza. Chociaz z drugiej strony jesli nie uzywasz szerokich katow jedynie tele, no to faktycznie lepiej zostac przy 1.6, bo wtedy Ci odpada ta operacja softwareowego cropowania.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    dokladnie.
    co ma czlowiek do jakosci zdjec kart testowych

no chyba, ze kolega Achtysta, no to pszepchaszam, sakchebleu
    I tu się grubo mylisz.
    Bo tyle samo ma co do robienia reprodukcji.
    Popatrz obiektywnie na efekty pracy sieciowych testerów. Potrafią spieprzyć zdjęcia nawet jedynką z podpiętym obiektywem wysokiej klasy.
    Dla mnie jedyne możliwe do zaakceptowania testy, to zdjęcia ludzi, którzy potrafią to robić.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Niezłe klocki. Skoro nie dali 45 polowego AF to mogli się wysilić i zrobić wszystkie punkty AF w obrębie fat spota czułe od f/2.8 a jak jest zobaczcie sami - strona 8.
    I tak większość ludzi korzysta ze środkowego punktu AF. Więc cała ta reszta to tylko w A-Dep sie przydaje.

bodzio
    Guest

Domyślnie

Mam pytanie do Was apropo Canona 5d :

Po Pierwsze : jak wygląda Autofocus ? Ile jest tam krzyzowych sensorów AF ?(cross type sensors ) I czy jest jak w seriach 1d ? tzn Sensor krzyzowy staje sie takowym dopiero od jasnego szkła ( f2,8 ) ? Czy działa powiedzmy od f5,6 Jak w Niconach ?

Po Drugie : Czy nie uwazacie że przy tej wielkości matrycy (FF) 5d z zapiętym Zoomem staje sie zaciągaczem BobóF na matycę ? To istna fabryka kurzu . W sumie kupił bym sobie 5tke, ale brak uszczelnień mnie troche odstrasza . . .a potem weź to czyść codziennie - albo uzywaj samych stałek

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bodzio
    Mam pytanie do Was apropo Canona 5d :

Po Pierwsze : jak wygląda Autofocus ? Ile jest tam krzyzowych sensorów AF ?(cross type sensors ) I czy jest jak w seriach 1d ? tzn Sensor krzyzowy staje sie takowym dopiero od jasnego szkła ( f2,8 ) ? Czy działa powiedzmy od f5,6 Jak w Niconach ?
    Może się nie znam, ale chyba coś pomieszałeś . Czujnik krzyżowy jest zawsze krzyżowy i nic tego nie zmienia. Dodatkowo (np. w 20D centralny) są czujniki podwójnie krzyżowe, czyli mające dwie pary lini, przesunięte względem siebie. I ta druga para zaczyna pomagać jak masz szkło F2.8 i jaśniejsze.

Mnie również bardzo interesuje jak spisuje się AF w 5D, zwłaszcza te ukryte punkty w obrębie "spota".
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

bodzio
    Guest

Domyślnie

nie umiem tu cytować

polecam poczytać to aporpo AF w serii 1d : to http://www.visual-vacations.com/Phot..._functions.htm - Oczywiście centralny punkt zawsze pozostaje Krzyzowy ... pozostałe punkty AF to całkiem inna bajka, i ich wrazliwość jest zależna od jasnosci szkła. W niconie jest to rozwiązane troche inaczej .

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów