Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 157

Wątek: EOS 5D - wrazenia

Thumbs up EOS 5D - wrazenia

Spedzilem z nim 2 dni na sesji w studio, zrobilem ok. 2000 zdjec. Przesiadlem sie z 20d. Wrazenie niesamowite: od 20d duzo solidniejszy, jak 1d z obcietym gripem Wywalili w koncu te cholerne tryby amatorskie wiec nie ma obciachu. Bardzo szybki, przy lampach fleszowych nie ma szans zeby sie zapchal, za wolno sie laduja (20d sie zapychal...). Fokus tez wydaje sie szybszy. LCD, matowka, coz... stadion Nareszcie wszystko widac! Galokologia ta sama co w 20d, imho bardziej intuicyjna i szybsza niz w 1d/1ds. "ISO 50" pieknie dziala (wywolywalem ACR'em), obraz czystszy niz w 20d a przy tym bardziej szczegolowy. Wysokie czulosci tez b. ladne dla oka, przyjemnie sie oglada. Dla mnie 1600 to jak 640 w 20d. Winietowanie przy krotkich obiektywach jest. Przy 35/2 minimalne, praktycznie tyle co sie robi w fotoszopie przy obrobce. Przy 24/2.8 juz wieksze, przymkniecie o 2 blendy zlatwia sprawe. Moim zdaniem jest to problem do przebolenia, nic nie jest doskonale a taka lekka winieta wcale nie jest nieladna, poza tym ACR praktycznie w 100% ja koryguje.
    Wielu "pro" ktorzy weszli w 20d szybko przerzuci sie na "piatki", mysle ze glownie dla nich Canon zrobil te nowa polke. Wedlug mnie jezeli aparat na siebie zarabia to napewno WARTO sie przesiasc, polecam. Komfort pracy duzo wiekszy i efekty lepsze.
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Wszedzie kusiciele cholera jasna
    Na szczescie moj na siebie nie zarabia wiec nie ma usprawiedliwienia
    ...

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

w moim przypadku ewentualna przesiadka z 20D na 5D nie jest taka prosta. Musiałbym zmienić dokładnie wszystkie obiektywy. Na razie te które mam ( 17-40, 70-200 i 50mm) pokrywają dokładnie te ogniskowe, które potrzebuję. Z 5D wszystko się poprzesuwa i np. taka 50 to już nie bedzie miłe, portretowe szkło tylko bedzie na powrót standardem... a 17-40 ? a 70-200? :-(

Miasto
    USA

Domyślnie

Jak dla mnie to akurat zaleta. Akurat z tych szkiel sie zrobi to co powinno zawsze byc
    ...

Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Jak dla mnie to akurat zaleta. Akurat z tych szkiel sie zrobi to co powinno zawsze byc
    Ale do pracy bardziej potrzebuję 28-70 (około) niż 17-40...

Miasto
    USA

Domyślnie

To sprzedasz 17-40 i kupisz sobie jakiegos Tamronika (albo eLke)
    ...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    To sprzedasz 17-40 i kupisz sobie jakiegos Tamronika (albo eLke)
    Albo lepiej ... dasz mi tego badziewiastego 17-40 a ja Ci kupie Tamronika

Nigdy nie ma tak zeby sie nie dalo wyjsc z trudnej sytuacji zyciowej

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL
    w moim przypadku ewentualna przesiadka z 20D na 5D nie jest taka prosta. Musiałbym zmienić dokładnie wszystkie obiektywy. Na razie te które mam ( 17-40, 70-200 i 50mm) pokrywają dokładnie te ogniskowe, które potrzebuję.
    Ehem, to w takie sytuacji ja mam sugestię, może głupią trochę... a może by tak nie zmieniać? :-) Przecież 20D to też kawał porządnego aparatu... zdjęcia robi obiektyw... a skoro obiektywy Ci idealnie pasują.. ;-)

Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ehem, to w takie sytuacji ja mam sugestię, może głupią trochę... a może by tak nie zmieniać? :-) Przecież 20D to też kawał porządnego aparatu... zdjęcia robi obiektyw... a skoro obiektywy Ci idealnie pasują.. ;-)

No i dobrze piszesz. Nie mam najmniejszej ochoty na zmianę. Skusi mnie pewnie dopiero większa rozpiętośc tonalna matrycy... ( jak się pojawi...)

Coś już napisał Awatar Wiesiek_TGT

Domyślnie

Dorzucę dwa słowa (z wymienionymi zaletami zgadzam się i ich nie powtarzam):
    - irytuje za silnie świecący czerwony LED przy zapisie na kartę
    - spot (3,5 % powieszchni) to niestety nie taki jakiego bym oczekiwał
    - za głośna migawka (przesiadłem się z 10D)- może ładniejszy dżwięk (ktoś to już pisał) ale za głośno
    - histogram RGB mnie się przydaje
    - pomiar ekspozycji bardziej poprawny niż w 10D (tam niedoświetlałem) a tu (nie mam jeszcze doświadczenia) ale czasami trzeba skorygowac na plus
    - własne ustawienia - dobra rzecz
    - 999 plików w katalogu i zakładanie nowych katalogów OK
    - inna , dla mnie przyjemniejsza faktura plastiku na obudowie

Pozdrawiam

Wiesiek

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów