Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 157

Wątek: EOS 5D - wrazenia

Mieszany widok

Thumbs up EOS 5D - wrazenia

Spedzilem z nim 2 dni na sesji w studio, zrobilem ok. 2000 zdjec. Przesiadlem sie z 20d. Wrazenie niesamowite: od 20d duzo solidniejszy, jak 1d z obcietym gripem Wywalili w koncu te cholerne tryby amatorskie wiec nie ma obciachu. Bardzo szybki, przy lampach fleszowych nie ma szans zeby sie zapchal, za wolno sie laduja (20d sie zapychal...). Fokus tez wydaje sie szybszy. LCD, matowka, coz... stadion Nareszcie wszystko widac! Galokologia ta sama co w 20d, imho bardziej intuicyjna i szybsza niz w 1d/1ds. "ISO 50" pieknie dziala (wywolywalem ACR'em), obraz czystszy niz w 20d a przy tym bardziej szczegolowy. Wysokie czulosci tez b. ladne dla oka, przyjemnie sie oglada. Dla mnie 1600 to jak 640 w 20d. Winietowanie przy krotkich obiektywach jest. Przy 35/2 minimalne, praktycznie tyle co sie robi w fotoszopie przy obrobce. Przy 24/2.8 juz wieksze, przymkniecie o 2 blendy zlatwia sprawe. Moim zdaniem jest to problem do przebolenia, nic nie jest doskonale a taka lekka winieta wcale nie jest nieladna, poza tym ACR praktycznie w 100% ja koryguje.
    Wielu "pro" ktorzy weszli w 20d szybko przerzuci sie na "piatki", mysle ze glownie dla nich Canon zrobil te nowa polke. Wedlug mnie jezeli aparat na siebie zarabia to napewno WARTO sie przesiasc, polecam. Komfort pracy duzo wiekszy i efekty lepsze.
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Wszedzie kusiciele cholera jasna
    Na szczescie moj na siebie nie zarabia wiec nie ma usprawiedliwienia
    ...

Bywalec
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Wszedzie kusiciele cholera jasna
    Na szczescie moj na siebie nie zarabia wiec nie ma usprawiedliwienia

Na szczęscie nie stać mnie na wydanie 11-12 tyś zł. Mam problem z głowy, bo jak zacznie mnie być stać to będą duuużo lepsze modele. Pozdrawiam
    To forum jest beznadziejne

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

w moim przypadku ewentualna przesiadka z 20D na 5D nie jest taka prosta. Musiałbym zmienić dokładnie wszystkie obiektywy. Na razie te które mam ( 17-40, 70-200 i 50mm) pokrywają dokładnie te ogniskowe, które potrzebuję. Z 5D wszystko się poprzesuwa i np. taka 50 to już nie bedzie miłe, portretowe szkło tylko bedzie na powrót standardem... a 17-40 ? a 70-200? :-(

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL
    w moim przypadku ewentualna przesiadka z 20D na 5D nie jest taka prosta. Musiałbym zmienić dokładnie wszystkie obiektywy. Na razie te które mam ( 17-40, 70-200 i 50mm) pokrywają dokładnie te ogniskowe, które potrzebuję.
    Ehem, to w takie sytuacji ja mam sugestię, może głupią trochę... a może by tak nie zmieniać? :-) Przecież 20D to też kawał porządnego aparatu... zdjęcia robi obiektyw... a skoro obiektywy Ci idealnie pasują.. ;-)

Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ehem, to w takie sytuacji ja mam sugestię, może głupią trochę... a może by tak nie zmieniać? :-) Przecież 20D to też kawał porządnego aparatu... zdjęcia robi obiektyw... a skoro obiektywy Ci idealnie pasują.. ;-)

No i dobrze piszesz. Nie mam najmniejszej ochoty na zmianę. Skusi mnie pewnie dopiero większa rozpiętośc tonalna matrycy... ( jak się pojawi...)

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL
    No i dobrze piszesz. Nie mam najmniejszej ochoty na zmianę. Skusi mnie pewnie dopiero większa rozpiętośc tonalna matrycy... ( jak się pojawi...)
    A ja się cieszę, że 24-70 będzie znaczyło 24-70 a nie jakoś nie wiadomo co. Że w końcu będę miał swój podstawowy zoom, że nie będę wachlował szkłami, bo zachce mi się robić szerszy portret zaraz po totalu..
    Że 50mm to będzie 50mm, że na naprawdę szerokich szkłach będę miał perspektywę na jaką zasługuję a nie przerysowane i rozciągnięte boki od przyciętych 10mm...
    Jarek

Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    A ja się cieszę, że 24-70 będzie znaczyło 24-70 a nie jakoś nie wiadomo co. Że w końcu będę miał swój podstawowy zoom, że nie będę wachlował szkłami, bo zachce mi się robić szerszy portret zaraz po totalu..
    Że 50mm to będzie 50mm, że na naprawdę szerokich szkłach będę miał perspektywę na jaką zasługuję a nie przerysowane i rozciągnięte boki od przyciętych 10mm...
    Ja do posiadanego aparatu (300D potem 20D) dokupiłem szkła, nie odwrotnie...

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    zdjęcia robi obiektyw...
    Myśle że fotograf jest troche ważniejszy od obiektywu :-)
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sergi
    Myśle że fotograf jest troche ważniejszy od obiektywu :-)
    detal ;-)

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów