Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 157

Wątek: EOS 5D - wrazenia

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no dobra, ale to nie zmienia faktu - "prawdziwy" cross sensor działa zawsze jako taki. Przypuszczam, że tak jak w 20D centralny staje się "podwójnie krzyżowy" powyżej f2.8, tak i w serii 1D czujniki horizontal stają się krzyżowe powyżej f2.8.

Ale dzięki za linka, teraz wiem o co pytałeś
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

canon zawsze stosowal tego typu ograniczenia - w koncu maja w tym jakis cel.. chcesz miec szybszy i bardziej precyzyjny AF - kup szklo o swietle 2.8 juz jasniejsze

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

może to trochę OT, ale pomyślałem teraz, czy ktoś może wie czy to body rozpoznaje jasność szkła i tyle, czy może szkło musi o tym w jakiś "specjalny" sposób poinformować aparat? Bo jeśli to drugie, to ciekawe, czy z niefirmowymi szkłami faktycznie uaktywniają się te czujniki jako krzyżowe
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

a jak myslisz, w jaki sposob wkladajac obiektyw AF, dowolnej marki o jasnosci np. f4, aparat wie ze nie moze ustawic mniejsze wartosci przyslony.. nawet w manualu, gdzie w zasadzie niby wszystko mozna?

.. to juz masz odpowiedz na swoje pytanie przeciez w obiektywie siedza uklady scalone, procesor itp. ktore sa odpowiedzialne za wiele rzeczy, jak ustawianie ostrosci.. czy tez przymykanie przyslony

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jestem po pierwszej dużej sesji Canonem 5D. A oto moje spostrzeżenia:
    - 17-40 raczej mi się nie przyda. Perspektywa jest taka, że człowiek się najpierw zastanawia co jest nie tak z tym zdjęciem, a potem dopiero je ogląda. Jedyne zastosowania widzę w ciasnych salach weselnych.
    - Działanie AF w ciemnych pomieszczeniach jest zdecydowanie lepsze niż w 20D. To czuć przy każdym zdjęciu (oczywiście wszystko ze wspomaganiem lampy). Ani razu nie zdarzyło mi się, że AF przejechał po całej skali w tą i spowrotem mimo, że często miałem ostre światło prosto w obiektyw.
    - Matówka - to jest tak oczywiste, że chyba nie muszę pisać. Łapałem się na tym, że mierzyłem sobie do ludzi dla samej wyuzdanej przyjemności.
    - ISO w praniu: testy to jedno, ale zastosowanie w ciemnych norach z ostrymi światłami punktowymi to chyba najlepszy test. Pstrykałem głównie na ISO 500. Jest zdecydowanie lepsze od iso 400 w 20D ale gorsze od ISO200. Jak patrzę na przygotowane pliki, to zdaje się, że teraz odpowiednikiem iso400 w 20D jest ISO 640. NIestety nie wiem, jak to rzetelnie porównać, na razie zmniejszam do rozmiaru 15x21cm/300dpi i porównuję 100%crop (czyli to, co dla mnie najważniejsze).
    - waga... no cóż, całe szczęście, że ja nie należę do tych smukłych i delikatnych. Aparat swoje waży, ale to bardzo przyjemne kilogramy. Trzeba pamiętać, że do tej puszki nie można raczej dołączyć czegoś o wadze 200gram (chyba, że 50/1.4).
    - Ilość danych: tutaj miałem mały zawrót głowy. Na databanku przywiozłem z sesji 13gb. Zawsze średnio robiłem ok. 7gb :smile: Tym razem wolałem się zabezpieczyć i robiłem raw plus max jpg (bo jeszcze nie dogaduję się z oprogramowaniem do RAW). W każdym razie na 512mb wchodzi około 15 zdjęć..

Dziś wziąłem do ręki mojego 20D. Wierzcie mi, już zdążyłem zapomnieć jaką przyjemność do niedawna sprawiało mi fotografowanie tym aparatem
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

sorry że pytam, ale w takim razie jakiego masz CF? 4gb?
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Dziś wziąłem do ręki mojego 20D. Wierzcie mi, już zdążyłem zapomnieć jaką przyjemność do niedawna sprawiało mi fotografowanie tym aparatem
    mam rozwiazanie Twego problemu: sprezentuj mi te stare, slabe 20D mi bedzie robil ogromna przyjemnosc

a powaznie: pochwal sie fotkami, jak cos wybierzesz - czekamy...
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Il fuoco
    sorry że pytam, ale w takim razie jakiego masz CF? 4gb?
    Nie.. mam trzy mniejsze karty. I databanka, a nawet dwa...
    Zakładając, że będę robił same RAWy, to te karty mi starczą między zgrywaniami. Ale chyba dla bezpieczeństwa sprezenuję sobie jeszcze jedno 2gb.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

- 17-40 raczej mi się nie przyda.
    Hehe, ja nawet z 1D to samo stwierdziłem :-)

W każdym razie na 512mb wchodzi około 15 zdjęć..
    O, no to można z pewnym przybliżeniem powiedzieć, że teraz karta 1GB będzie odpowiednikiem normalnego, staroświeckiego filmu ;-)

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    (...) staroświeckiego filmu ;-)
    Że co prosze? (-:

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów