Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Prośba o sample z 30D/40D i C85/1,8

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem parę chwil z 40D. Przy ciasnych portretach, żyletka aż wyjadała oczy

Sampli niestety nie mogę pokazać.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pokaż całą postać na f/1.8 z fragmentem podłoża, żeby było widać czy to FF lub BF.

GG: 538295
    SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Według mnie 0414 jest trafione i ostre. Przy pozostałych wydaje mi się, że ostrość jest minimalnie za fotografowaną osobą. Pocieszę Cię tylko, że ja miałem bardziej mydlany egzemplarz i ustawianie ostrości przed obiektem było znacznie wyraźniejsze. ;-)
    Staraj się kadrować jak najciaśniej. Jak chcesz całą postać sfotografować, to wypełniaj nią cały kadr. Moim zdaniem poziom nieostrości powinien być wtedy niższy.
    Niech ktoś jeszcze rzuci okiem. Może się mylę...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Według mnie 0414 jest trafione i ostre. Przy pozostałych wydaje mi się, że ostrość jest minimalnie za fotografowaną osobą. Pocieszę Cię tylko, że ja miałem bardziej mydlany egzemplarz i ustawianie ostrości przed obiektem było znacznie wyraźniejsze. ;-)
    Staraj się kadrować jak najciaśniej. Jak chcesz całą postać sfotografować, to wypełniaj nią cały kadr. Moim zdaniem poziom nieostrości powinien być wtedy niższy.
    Niech ktoś jeszcze rzuci okiem. Może się mylę...
    Spodziewałem się czegoś więcej od szkła o 1000zł droższego niż 50/1,8 które było lepsze.
    SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misieek Zobacz posta
    Spodziewałem się czegoś więcej od szkła o 1000zł droższego niż 50/1,8 które było lepsze.
    Widziałem "gorsze" szkła za 1kzł czy za 2kzł. Nie tylko w C. ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Widziałem "gorsze" szkła za 1kzł czy za 2kzł. Nie tylko w C. ;-)
    Ja mogę jeszcze je oddać - więc chyba z tego skorzystam ...

Dopiero zaczyna Awatar Drogis
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeżeli robisz testy, to zacznij od ujęć obiektów, które się nie ruszają.
    Postaraj się też, żeby za i przed punktem ostrzenia coś się znajdowało, nie tylko pusta przestrzeń - będzie wtedy lepiej widać, czy jest BF lub FF.

Drugi test (tylko statyw): najpierw zdjęcie z AF, a potem dokładnie to samo ujęcie tylko z manualnym ostrzeniem na LV. Popróbuj też różne przysłony.

Najlepiej do testów użyć statywu, a jeżeli nie będziesz miał takiej możliwości, staraj się o czasy nie dłuższe niż 1/125-1/160s (1/60s na ludzi z tym obiektywem to już ryzykowny czas, do testów zdecydowanie za długi).

W Twoim przypadku może się okazać, że masz obiektyw żyletę, ale wykazuje BF/FF w niektórych okolicznościach. Podstawowe pytanie będzie jednak brzmiało, co dalej zrobić z tym fantem. Jeżeli to BF/FF to możesz próbować wyregulować puszkę lub obiektyw, bądź jedno i drugie. Jeżeli nie chce Ci się w to bawić, oddaj obiektyw, a przy kolejnym zakupie dokładnie sprawdź szkiełko w sklepie.

Ciekawe, czy jak sprzedam nerkę, starczy mi na eLkę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drogis Zobacz posta
    Jeżeli robisz testy, to zacznij od ujęć obiektów, które się nie ruszają.
    Postaraj się też, żeby za i przed punktem ostrzenia coś się znajdowało, nie tylko pusta przestrzeń - będzie wtedy lepiej widać, czy jest BF lub FF.

Drugi test (tylko statyw): najpierw zdjęcie z AF, a potem dokładnie to samo ujęcie tylko z manualnym ostrzeniem na LV. Popróbuj też różne przysłony.

Najlepiej do testów użyć statywu, a jeżeli nie będziesz miał takiej możliwości, staraj się o czasy nie dłuższe niż 1/125-1/160s (1/60s na ludzi z tym obiektywem to już ryzykowny czas, do testów zdecydowanie za długi).

W Twoim przypadku może się okazać, że masz obiektyw żyletę, ale wykazuje BF/FF w niektórych okolicznościach. Podstawowe pytanie będzie jednak brzmiało, co dalej zrobić z tym fantem. Jeżeli to BF/FF to możesz próbować wyregulować puszkę lub obiektyw, bądź jedno i drugie. Jeżeli nie chce Ci się w to bawić, oddaj obiektyw, a przy kolejnym zakupie dokładnie sprawdź szkiełko w sklepie.
    Przy nie ruchomym obiekcie jestem zadowolony z ostrości. Robiłem zdjęcie samochodu - jest spoko.
    Spróbuje człowiekowi zrobić foto z LV ale to dopiero w czwartek bądź piątek bo jutro praca 9-21.

BF czy FF raczej nie ma, bo ostrzyłem ręcznie ale przez wizjer - efekty były podobne.

Dziękuje Ci za konkretną pomoc - podzielę się tutaj wypocinami

Domyślnie

http://neo.telsten.com/eddie/_DSC6138.jpg

Coś o ostrości. D80 + 18-55 VR @ 55mm/5,6 - bez wyostrzania.

Czemu Canon za 1,5k taki nie jest?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów