Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: [EOS 1000D]Proszę o poradę. Którą lampę wybrać

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Ajgor
    Miasto
    Legnica

Domyślnie [EOS 1000D]Proszę o poradę. Którą lampę wybrać

Witam.

W końcu będę chyba kupował lampę. Jakiś czas temu wrzuciłem tu wątek o źle zrobionych fotkach z sylwestra. Wtedy była jedna najważniejsza rada - kupić lampę zewnętrzną A więc...
    Aparat to jest Canon EOS 1000D. Na razie oglądałem te lampy:

http://allegro.pl/item974192693_sunp...300d_350d.html - Ta mi leży najbardziej, chociaż w opisie nie jest wymieniony 1000D. Ale skoro chodzi na 450D, to i na 1000D tez powinna. Tylko mogła by być mniejsza. (Lżejsza).

--------------------------------------

http://allegro.pl/item970113237_sunp..._400d_50d.html - Ta jest chyba najlżejsza, co też nie jest bez znaczenia. Ale jaki był by efekt? Jakie zdjęcia?

---------------------------------------
    A może ta:

http://allegro.pl/item965571338_lamp...dio_sklep.html

Chociaż co do tej - nie jestem przekonany.
    Pierwsza ma największą liczbę przewodnią, i największy zakres obrotów itp. Druga jest z kolei najlżejsza, czyli najwygodniejsza.
    A może jeszcze inne propozycje?
    Jakie kryteria wyboru?
    Zdjęcia całkowicie amatorskie. Domowe. Imprezki itp. Lampa nie powinna być ciężka, czyli niewygodna, niezbyt droga (powiedzmy, że 500zł to górna granica), i dawać światło umożliwiające robienie równomiernie naświetlonych, i DOŚWIETLONYCH fotek.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Nie miałem do czynienia z Sunpakami, ale Nissin sprawuje się świetnie. Jest sporawy ale można się przyzwyczaić. Prosta w budowie, brak wyświetlacza na plus. Trochę denerwujący pisk. Na alkaicznych trzyma bardzo długo. Na eneloopy się niedługo zamierzę, bo znudziło mi się latanie do kiosku

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

testowałem tumaxa i sunpaka i nissina i polecam nissina

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Taaa. Przejrzałem od wczoraj sporo stron z opiniami i porównaniami, i ta, którą pierwotnie odrzucałem zaczyna się wysuwać na prowadzenie Czyli Nissin. Ale tu pytanie. Tu wymieniłem Nissina Di622. A jest przecież jeszcze Nissin Di466, który jest tańsza, mniejsza i sporo lżejsza. Więc tu moje pytanie. Co przemawia za tym, żeby dołożyć ok. 80zł do Nissina 622, zamiast 466? Di466 nie ma obracanej głowicy w poziomie. Czy to często się wykorzystuje w amatorskiej fotografii?

Domyślnie

Poniekąd tak, np. gdy chcesz zrobić zdjęcie pionowo odbijając światło od sufitu.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

466 ma jedną przewagę nad 622 - fotocela na pierwszy lub drugi błysk (622 tylko na 2). przydatne w "strobingu".

Miasto
    Legnica

Domyślnie

A jeszcze pytanko. Sorki, że zanudzam, ale zanim wydam prawie 500zł, chcę wiedzieć, czego chcę
    Chodzi o Slave mode w tych Nissinach. Na czym to właściwie polega? Na jednych stronach wyczytałem, że do tego potrzebny jest wyzwalacz radiowy, a na innych, że nic nie trzeba. Wystarczy lampę postawić z boku, i ona sama błyska, jak "zobaczy" błysk lampy wbudowanej.... O co tu chodzi?

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

622 reaguje tylko na błysk ttl (czyli z wbudowanej), nie działa z żadnymi wyzwalaczami (można kombinować ale rozkręcanie nowej lampki to słaby pomysł - dopóki nie jesteś elektrykiem) 466 zdaje się nie ma z tym problemu. Jest jeden mankament wyzwalania fotocelą - w dzień i w obecności śniegu bardzo ciężko taką lampkę wyzwolić.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    (czyli z wbudowanej)
    upraszczałem, przepraszam za zamieszanie

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Czyli stawiam lampę z boku, i w momencie, jak błyśnie wbudowana, Di622 też błyśnie? To by mi pasowało. Nie potrzebne chyba na śniegu. Nie wiem, czy na śniegu trzeba doświetlać scenę z boku. Z przodu wystarczy wtedy, jak robimy pod ostre światło. A może się mylę.
    Acha... JESTEM elektrykiem Od wieelu lat. Ale i tak nie mam zamiaru grzebać. Szkoda gwarancji.
    Po za tym w zupełności wystarczy mi reakcja na błysk z wbudowanej. Trzeciej lampy i tak nie mam zamiaru kupować. Jak napisałem - jestem amatorem, i nie prowadzę studia foto. Dzięki za cierpliwość i odpowiedzi.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zaraz zaraz.
    (czy tu w ogóle można edytować posty? Bo nie znalazłem).
    Na tym filmiku:

http://www.youtube.com/watch?v=FyJVGht-AmI

pod koniec widać, jak gość prezentuje błysk w trybie slave nie od wbudowanej lampy, tylko od drugiej założonej na aparat ...
    Ostatnio edytowane przez Ajgor ; 30-03-2010 o 21:32 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów