Pokaż wyniki od 11 do 20 z 76

Wątek: W jakich sytuacjach wyłączać IS?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    czyli 17mm na obiektywie canon 17-55 f/2.8 IS to nie "prawdziwe" 24mm tylko 17? bo sie zgubiłem.
    W moim rozumieniu jest to trochę analogiczne dla zoomu cyfrowego w kompaktach, z tą różnicą, że w kompaktach korzysta się w tedy z wycinka matrycy, a tutaj o czym mówimy to wycinek obiektywu.

Ja nie jestem pewien za tą teorię, ale jestem w stanie to zrozumieć lecz też bym chciał, żeby ktoś to potwierdził.

Co do konkretnie Twojego pytania to 17 mm na cropie to dalej 17 mm tyle tylko, że matryca APS-C korzysta tylko z pewnego wycinka obiektywu. Ten wycinek sprawia, że jest to wrażenie przybliżenia, jak byś wziął z 17 mm na FF wyciął kadr 24 mm.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Żeby nie było nieporozumień nie mówię, że zoom cyfrowy działa tak samo jak szkła na APS-C, to zjawisko tylko ma podobny sens działania z różnicami, o których wspomniałem wyżej.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 30-03-2010 o 11:43 Powód: Automerged Doublepost
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uprawnienia umieszczania postów