Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Matówka Eg-S w 5Dm2 z f4/24-105 i f4/70-200

Coś już napisał

Domyślnie Matówka Eg-S w 5Dm2 z f4/24-105 i f4/70-200

Czy ktoś z Was używa matówki Eg-S w 5Dm2 z obiektywami takimi jak f4/24-105 i f4/70-200 ?
    Chodzi mi oczywiście o podzielenie się wrażeniami z użytkowania, bo właśnie zastanawiam się nad jej kupnem, a główna informacja jaką znalazłem, to że wymaga jasnych szkieł.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja uzywam od poczatku i jest bardzo ok. Mam glownie manualne, jasne stalki i latwiej ustawia sie ostrosc i lepiej widac dof. Generalnie polecam.
    jarek

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ta matówka słuzy do szkieł ze swiatłem mniejszym od 2.8 ponoc jak są ciemniejsze w wizjerze masz ciemnice, masz jakies stałki? Jezeli nie nie ma to dla mnie sensu...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -jaro- Zobacz posta
    Ja uzywam od poczatku i jest bardzo ok. Mam glownie manualne, jasne stalki i latwiej ustawia sie ostrosc i lepiej widac dof. Generalnie polecam.
    jarek
    Gdybym miał jasne stałki, to brałbym tę matówkę i nie pytał .
    Chodzi mi o używalność Eg-S z obiektywami o jasności f4, bo takie posiadam, często ostrzę ręcznie, ale jakby mi czegoś brakowało przy standardowej matówce.

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Jak dla mnie zrobisz gorzej niz masz ale jak masz tam wolne 120zł to mozna sprobowac

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

przy 2.8 widać dużą różnice - jest ciemniej. ale przy jaśniejszych słoikach jest już fajnie - widać lepiej miejsca gdzie odcina się ostrość od nieostrości. do tego praca pod słońce jest łatwiejsza trochę. przy Twoich szkłach jednak bym nie polecał tej matówki.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Coś już napisał

Domyślnie

Dziękuję wam za opinie i rady. Wygląda, że nie mam co kupować, nomen-omen, w ciemno.
    Ideałem byłoby zobaczyć efekt na własne oczy, ale cóż, Kraków to trochę daleko od Warszawy .
    Natomiast ta opisywana różnica być może tłumaczy moje spostrzeżenia przy porównaniu 5Dm2 i Nikona N8008s. Otóż przy nominalnie jaśniejszym obiektywie f2.8 obraz w Nikonie jest ciemniejszy niż w Canonie przy f4, za to ostrość ręcznie ustawia się bez problemów.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    przy 2.8 widać dużą różnice - jest ciemniej.
    Dużo ciemniej? Mam Sam14 2.8, 35L i 70-200 2.8 i nie wiem czy nie kupić tej matówki...

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Przy 2.8 to tragedii jeszcze nie ma ale przy 4.0 to już trochę za ciemno się robi. Miałem precyjną założoną dla 35 1.4 i rzeczywiście fajnie się z nią pracowało, ale po zakupie ts-e 17 4.0 wymieniłem ją z powrotem na standardową.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No to nic, następna kasa pójdzie na akcesoria (matówka, vari-ND i LCDVF do filmów).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów