Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: 40D + 17-85 mm - problem z autofokusem

waicher
    Guest

Domyślnie 40D + 17-85 mm - problem z autofokusem

Witam serdecznie!

Niedawno zakupiłem dwuletniego Canona 40D z obiektywem. Mam problem z obiektywem 17-85 IS Canona. Mianowicie podczas robienia zdjęć pojawił się tzw. ERR01 - czyli błąd na stykach aparatu i obiektywu. W tym momencie zaczynają się problemy z autofokusem ponieważ przestaje on działać i nie łapie ostrości w pełnym zakresie możliwości lecz tylko w małym przedziale podziałki z obiektywu. Do tego patrząc przez wizjer widok przypomina obraz, który widzimy podczas wciśnięcia przycisku głębi ostrości, jest przyciemniony. W momencie kiedy chcemy nacisnąć przycisk głębi ostrości aparat wydaje z siebie bardzo dziwny dźwięk tak jakby blokowały się płatki przysłony w obiektywie.

Proszę o radę bądź informacje czy możliwa jest wada obiektywu czy może to również body.

Czy może spotkaliście już się z takim problemem, jeśli tak to proszę o rady jak można go rozwiązać?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Przysłona nawaliła, miałem to samo.
    Zła wiadomość - prawdopodobnie nie kalkuluje się naprawiać inaczej niż samodzielną rozbiórką, wg przepisów z sieci (poszukaj na youtubie instruktażu). Może się tylko zaklinowała od brudu, który ten obiektyw łapie w straszliwy sposób.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

koszt naprawy czyli wymiany przysłony ok. 350zł. swoją drogą nie myślałem że coś takiego daje się naprawić samodzielnie jest małe i obudowane elektroniką.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

waicher
    Guest

Domyślnie

znalazłem coś takiego na youtube. To jest dokładnie ten problem co jest w opisanym aparacie.

http://www.youtube.com/watch?v=wzqN_GrqSQg
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Przysłona nawaliła, miałem to samo.
    Zła wiadomość - prawdopodobnie nie kalkuluje się naprawiać inaczej niż samodzielną rozbiórką, wg przepisów z sieci (poszukaj na youtubie instruktażu). Może się tylko zaklinowała od brudu, który ten obiektyw łapie w straszliwy sposób.
    Czy masz może linka do takiego filmu?
    Ostatnio edytowane przez waicher ; 28-03-2010 o 13:20 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów