Pięknie, dochodzimy do jakiegoś porozumienia. A więc po kolei.
Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
ale się na pracowałeś czuję się zobowiązany odpowiedzieć, jednak bez aluzji, uwag, gryzienia po kostkach
Bez urazy, ja porpstu mam często taki styl pisania postów.

Mam 17-letniego Funai 21", który już 4 razy miał wizytę w serwisie. (tak na marginesie )
A więc trafiłem na osobę bardzo konsekwentną. A tak serio i też bez urazy, raczej jesteś w ogólnej mniejszości.

Nie mówię, że AF, dobry AF jest czymś niepotrzebnym, ale raczej chodzi mi o to, że da się bez 19 pól żyć i są sposoby na radzenie sobie z "problemem"
Nie wiem jeszcze czy mi 19 pól potrzebne, ale 9 o dobrej precyzji owszem.
Myślę również, że i początkujący amator nimi nie pogardzi, tyle tylko, że może być jeszcze tego nie świadom. Ja też tak miałem

Mam małpkę, a raczej coś na wzór - Minolta Z1, moja pierwsza cyfrówka z 3.2MPx.. i nie ulegam pixelomani, dlatego wolałem 50-kę od 7D, które ma swoje inne zalety, ale nie matrycę.
Sam zaczynałem od 4-o mega pixelowego Canona A80. Żeby było jasne też mam identyczne podejście do obecnego rozdmuchania matryc. 50D też jak dla mnie ma za dużo, ratunkiem jest sRAW. Testy wykazały, że 15 mega pixów w stosunku do 10 w 40D czy 12 w 450D tak naprawdę dały dalece nieadekwatny wzrost szczegółów w stosunku do wzrostu ilości mp. Jeszcze dodać trzeba, że żeby ten jakiś wzrost był byle szkło nie da rady.

Na odsprzedaży puszki straciłem ok 2000 (złownie: dwóch tysięcy złotych) - puszka miała niespełna rok - co poradzisz na taką sytuację rynkową - NIC! więc kupując MarkIV za jakiś czas i tak sprzedaż ze stratą albo w cenie, za którą kupisz np 5DmkII i co wtedy? "mea kulpa" ? nikt sobie za to nie strzeli w kolano, bez przesady
Dlatego chce uniknąć przyszłym userom tego typu przykrych niespodzianek. Nauka na czyichś błędach jest znacznie lepsza niż na swoich. Korzystając z czyjegoś doświadczenia mogą nie tracić kasy.

Tak na marginesie to z tym Markiem to chyba nie najlepszy przykład, bo zakładając, że został zakupiony zgodnie z przeznaczeniem to w momencie odsprzedaży jego wartość zwróci się pewnie co najmniej kilkakrotnie.
PS> PIERWSZY PILOT pojawił się 60 lat temu :P

.
Byłem mało precyzyjny, powinienem dodać, że chodzi o powszechne użycie 20 lat temu w Polsce.