Pięknie, dochodzimy do jakiegoś porozumienia. A więc po kolei.
Bez urazy, ja porpstu mam często taki styl pisania postów.
A więc trafiłem na osobę bardzo konsekwentną. A tak serio i też bez urazy, raczej jesteś w ogólnej mniejszości.
Nie wiem jeszcze czy mi 19 pól potrzebne, ale 9 o dobrej precyzji owszem.
Myślę również, że i początkujący amator nimi nie pogardzi, tyle tylko, że może być jeszcze tego nie świadom. Ja też tak miałem
Sam zaczynałem od 4-o mega pixelowego Canona A80. Żeby było jasne też mam identyczne podejście do obecnego rozdmuchania matryc. 50D też jak dla mnie ma za dużo, ratunkiem jest sRAW. Testy wykazały, że 15 mega pixów w stosunku do 10 w 40D czy 12 w 450D tak naprawdę dały dalece nieadekwatny wzrost szczegółów w stosunku do wzrostu ilości mp. Jeszcze dodać trzeba, że żeby ten jakiś wzrost był byle szkło nie da rady.
Dlatego chce uniknąć przyszłym userom tego typu przykrych niespodzianek. Nauka na czyichś błędach jest znacznie lepsza niż na swoich. Korzystając z czyjegoś doświadczenia mogą nie tracić kasy.
Tak na marginesie to z tym Markiem to chyba nie najlepszy przykład, bo zakładając, że został zakupiony zgodnie z przeznaczeniem to w momencie odsprzedaży jego wartość zwróci się pewnie co najmniej kilkakrotnie.
Byłem mało precyzyjny, powinienem dodać, że chodzi o powszechne użycie 20 lat temu w Polsce.