Jedno "ale". Być może się nie znam, ale zew. lampa wydaje mi się, że popsuje cały klimat świateł w fotografii koncertowej.
Jedno "ale". Być może się nie znam, ale zew. lampa wydaje mi się, że popsuje cały klimat świateł w fotografii koncertowej.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
powiem tak ...umiejętnie użyta tylko pomaga....czasami jednak wole zdjąć lampę z sanek i sam tworzyć oświetlenie w szczególności gdy jest ciemno jak w trumnie i nie ma czegoś takiego jak "klimat koncertu" Wiec trzeba czarować samemu
![]()
Wreszcie powiedziałeś coś więcej o swoich priorytetach, a to ważne.
Jeśli dużo podróżujesz i nie chcesz ciągnąć ze sobą wielkiej i ciężkiej cegły i plecaka szkieł, to może rozważ zakup OLYMPUSA typu PEN ?
Mały, lekki, poręczny i dobra jakość zdjęć.
Albo PANASONICA GF1.
CANON, nawet 1000D, to niezły klocek.
Ja na jeden urlopowy wyjazd zabrałem cały plecak sprzętu, ale na drugi już tylko 2 szkiełka, a używałem głównie jednego. :-D
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
OLYMPUS typu PEN ciekawa propozycja bardzo mały i lekki choć nie tani. A jaki obiektyw do tego? No i jak z wytrzymałością tego maleństwa?
Mam nadzieję, że pomimo użycia lampy w tym przypadku nie zepsułem klimatu?
EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...
Witam
Ja też niedawno stanąłem przed dylematem 500D a 50D - było to na jesieni kiedy cena 50D oscylowała w granicach 3.700 zł Nie był to mój pierwszy sprzet tylko przesiadka po rocznym uzywaniu 450D. Od ponad 1/2 roku używam głównie jednego szkła Sigma 18-125 OS HSM waży ok 0.5 KG
Z 450D kiepsko się tym fociło - obiektyw przeważał całą konstrukcję do przodu poza tym regulując ogniskową (w moich Sigmach niestety jakoś ciasno chodzi) miało się wrażenie że odrywa się obiektyw od body. Ogólnie konstrukcja xxxD jest dość lekka taka "wydmuszka". Mam w domu dwuletnie dziecko i robienie zdjęć mojej poruszającej się z niebotyczną prędkością córce Canonem 50D + Sigma 18-125 + Lampa hmmm zapewniam po ok 10-20 fotkach mam dość. To wszystko waży coś ze 2kg. Kiedy Miałem 450D + kit i nawet z lampą zdjęcia robiło się przyjemniej nawet myślałem o zakupie gripa. Przed zakupem 50D nie sądziłem że waga ma aż takie znaczenie. Następna sprawa była taka że robiąc zdjęcia xxxD + kit wystarczył od biedy n apoczątek lekki statyw przy 50d to już odpada mój statyw z głowicą waży ok 3kg i sam do końca nie wiem czy jest wystarczająco stabilny. Jeżeli jesteś początkujący weź 550D jak okaże się za lekki kup grip. Jeśli chciałbys coś pomiędzy amatorskim 550D a półprofesjonalnym 50D kup ... Nikona D90 z kitem 18-105VR - naprawdę fajna zabawka. Pozdrawiam.
Canon EOS 50D | Sigma 18-125 f/3.8-5.6 DG OS HSM | Sigma 135-400 f/4-5.6 DG APO | Pentacon 50 f/1.8 M42 | Nissin Speedlite Di 622 | GoldPhoto YH324 + GoldPhoto YH410
OLYMPUS typu PEN ciekawa propozycja bardzo mały i lekki choć nie tani. A jaki obiektyw do tego? No i jak z wytrzymałością tego maleństwa?
może na OPTYCZNYCH coś więcej o tym doświadczysz..
.
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Najlepiej w dual kicie zakupić.
Więcej info na ten temat uzyskasz pod adresem:
www.olympusclub.pl.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Ten aparacik jest wyjątkowo mały, lekki i stylowy.
Ma wymiary 121mm (W) x 70mm (H) x 36mm (D) i waży tylko 335g.
Występuje z obiektywami Zuiko 14-42mm F3.5-5.6 i/albo z naleśnikiem17mm F2.8.
Mnożnik dla ogniskowej x 2.
A oto opinie na stronie DPREVIEW:
Conclusion - Pros
Excellent resolution, tons of detail in the shots
Appealing, bright and punchy out of camera results and well optimized JPEGs
Very clever collapsible kit lens that's small, but offers decent quality
Unique retro design puts SLR quality into a compact body
Good high ISO performance up to ISO 3200 and lots of control over noise reduction
Superb build quality
Decent handling
Dual control dials - unusual design that works well
Lots of external control, easy access to photographic functions
Comprehensive feature set and impressive level of customization
Reliable metering and white balance (in natural light)
Lots of stuff to play with; art filters, aspect ratios, multi-exposure and level gauge
In body image stabilization
Easy to use, high quality video mode
Conclusion - Cons
Slow focus requires a more considered approach to shooting
Some highlight clipping (and poor dynamic range at ISO 100)
Low resolution screen that's hard to see in bright light
No viewfinder
No built-in flash (and the optional flash is expensive and pretty basic)
Complicated menu system not that easy to navigate
Preview image brightness doesn't always match the captured image brightness
Poor focus, slow lens and jerky live view image make shooting in very low light frustrating, to say the least
No AF illuminator
The most interesting Art Filters slow down operation (and make the movie mode virtually useless)
Szczegółowy opis znajdziesz na stronie:
http://www.dpreview.com/reviews/olympusep1/
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz