Pokaż wyniki od 61 do 70 z 91

Wątek: pierwszy aparat

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Po prostu trzeba przerobić serię XXXD żeby się zakochać w serii XXD , różnicę się pomiędzy nimi zacierają w jakości obrazka ale ergonomią się mocno różnią.
    Kurde to ja tu się spuszczam i piszę elaboraty,a Ty tak pięknie napisałeś w jednym zdaniu o co mi chodzi. No masz ci.... No może dodał bym jeszcze, że ergonomią i paroma innymi dość istotnymi ficzerami.
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Nie wiem o kogo Ci chodzi, przecież nie o mnie. Proszę, nie wymyślaj sobie łatwych przeciwników w dyspucie
    Nie jesteś/byłeś łatwym polemizatorem Tylko szerzyłeś pewne założenia, które w niektórych miejscach znacznie mijały się z prawdą.

Oczywiście, że jest NIECO trudniej. Ale nie jest to NIEMOŻLIWE, jak sugerujesz. Bagatelizujesz czynnik ludzki, skąd prosta droga prowadzi do konkluzji, że na spieprzone zdjęcia najlepszym rozwiązaniem jest kupienie prosumerskiego aparatu, choćby za cenę nieznaczących niedogodności jak gabaryt, czy utrata amatorskich możliwości, dających sporo frajdy.
    Widzisz osądzasz mnie o myślenie całkiem od drugiej strony niż jest w rzeczywistości. Ja chce zmienić serię ze względu głównie na AF, powód własne doświadczenie, a jakieś dyrdymały o tym, że myślę, że lepszy sprzęt=lepsze zdjęcia.

Skoro focę w przeciętnych warunkach tj. mieszkanie przy zastanym/czasem z zew lampa malutkiego bombla i potrafię trafić w punkt ostrością, gdzie przysłony są bardzo często rzędu 2.0 i mniejsze, a odległość nie przekracza momentami kilkudziesięciu cm (papierowa GO) to raczej nie mam problemów z tym elementem.

Sprawa ma się już zgoła inaczej jeśli pójdę do kościoła i to akurat w tym, w którym już robiłem kilka uroczystości nie jest w cale specjalnie ciemno. Nagle zaczyna się loteryjność AFa. Nie mówię, że za każdym razem, ale nawet często. W kościele pomimo używania przesłon <2.0 odległości niż przy foceniu dziecka są znacznie większe to też GO większa. A pomimo tego część fotek chybionych i to mówię tutaj już o sytuacji, gdzie układ AF jest wspomagany przez wspomaganie AFa lampy. Aż strach pomyśleć co by było bez wspomagania.

Reasumując jak sam widzisz moja decyzja o zmianie sprzętu jest podyktowana ograniczeniami serii, która obecnie posiadam, a nie chęcia wyglądania bardziej profi

W większości przypadków zmiana półki z amatorskiej na profesjonalną przez osobę, która nie ma dystansu do własnych umiejętności skończy się rozczarowaniem - ile w końcu można się oszukiwać, że nasze zdjęcia dostały pro-kopa, kiedy niestety - zwykle go nie dostają...

Gorączka widzę mija i bardzo się z tego cieszę.
    Z pierwszym akapitem się w pełni zgadzam, tylko dlaczego próbujesz wpisać mnie w jego ramy.

Co do gorączki to powiem tylko tyle, że bardzo nie lubię jak ktoś mówi mi kim jestem i mija się z prawdą.

Choć myślę, że ta wymiana zdań i tak już jest lepsza niż ta poprzednia

Cytat Zamieszczone przez frankovka Zobacz posta
    Wielkie dzięki rany ale rozgorzała dyskusja i szczerze mówiąc w pewnym momencie nieco odbiegła od tematu. Wiem ze każdy zawodowy fotograf ma swój sprzęt i ten będzie dla niego najlepszy. Postawcie się w mojej sytuacji, w fotografii stawiam pierwsze kroki (a raczej mam zamiar), potrzebuje jakiś fajny wygodny zestaw na początek, potem się zobaczy. Szczerze powiem zainteresowały mnie dwa modele 550d i 1000d różnica cenowa jest ogromna waszym zdaniem warto dołożyć? Prosiłbym jeszcze coś więcej o obiektywach jak można.

Dzieki.
    Co do Twojego dylematu, jeśli to ma być Twoje rozpoznanie gruntu to za rok spokojnie zmienisz z niewielką stratą 1000D na coś innego. Wtedy już będziesz
    wiedzieć czego potrzebujesz. Co do 550D to sorry, ale moim zdaniem zakupu jakiejkolwiek puszki u progu jej premiery lub niedługo po jest delikatnie mówiąc ekonomicznie nie uzasadniony.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Za wszystkie błędy z góry sorry, ale od czasu usunięcia możliwości edycji posta (czego z resztą nie popieram) nie wyrobiłem sobie jeszcze nawyku podglądu posta przed jego wysłaniem.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 29-03-2010 o 20:01 Powód: Automerged Doublepost
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uprawnienia umieszczania postów