Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 91

Wątek: pierwszy aparat

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Jako, że poczułem się wywołany do tablicy po skrócie odpowiem. Niestety nie będzie to miało wiele wspólnego z pytaniami autora wątku, ale stety lub niestety jedna osoba, zaczęła tutaj dosyć ogólnikowo pisać o pewnych sprawach i wyszło na to, że seria xxxD Canona jest zbawieniem dla całego świata foto na wszelkie rozterki.

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    od kilku tygodni siedzę na tym Forum, schudłem, osiwiałem.. głównie za sprawą porad "znawców" tematu.. 70% odpowiedzi na pytania co? jak? czym? to 5DII, albo 7D.. jak ROSHUU powiedziałeś, kiedyś robili zdjęcia "pudełkiem z dziurką", dzisiaj mamy do wyboru dziesiątki modeli lustrzanek, kompaktów, telefonów komórkowych z aparatami, ale nadal będziemy się forować wyższością szybkiego AF nad plastyką i odwzorowaniem na pełnej klatce, albo "koniecznością posiadania" FF, bo tak.
    W pełni rozumiem to co piszesz w powyższym cytacie, tylko skoro popadamy w skrajności to ja mogę powiedzieć, że jeszcze 20 lat temu żaden TV nie miał pilota, a żadne auto nie miało czujników parkowania. Tylko skoro wychodzisz z takiego założenia jak wychodzisz to jestem ciekaw czy w domu masz 40-letnią Unitrę, Rubina czy jakąś wypas plazmę/LCD? Bądźmy konsekwentni.

moje doświadczenie z lustrzankami jest niewielkie.. w pracy pracuję na serii xxD, sam przerabiam już drugi model (poprzednio miałem 40, teraz 50).. dla mnie te aparaty mają swoje plusy i minusy.. ja nie szukam dziury w całym na siłę, typu "zobaczymy przy 1.4, czy boczne punkty dadzą radę w słabym świetle", bo jak nie dadzą to przekadruję ze środkowego i też będzie..
    Czy naprawdę chęć posiadania sprawnego AFa w puszce nie zależnie od punktu, który się wybierze czy jasności szkła oraz warunków jest szukaniem dziury w całym? Nie sądzę. Zwłaszcza jak weźmiemy jasne stałki, gdzie przy zachowaniu pewnych parametrów (bliska odległość od obiektu, szerokie otwarcie F) o zmianę płaszczyzny GO nie trudno to przekadrowanie jest mocno ryzykowne, momentami nie realne. Ale tutaj znowu dochodzimy do momentu, że nad morze ze śląska i hulajnogą można.

Nie zrozum mnie źle, po prostu cykając dla znajomych kolejny roczek, chrzciny czy nawet ślub nie chce się już zastanawiać trafi czy nie trafi. Zaraz ktoś pewnie powie, że to już trochę bardziej profi zastosowanie etc., nic bardziej mylnego, przecież tego typu rodzaj fotografii uprawia dość sporo amatorów, oczywiście najczęściej nie odpłatnie.
    pata pytanie co na pierwszy aparat i pada równie rozsądna propozycja G11, którego osobiście nie miałem w łapkach, ale taki się wydaje.. w końcu nie każdy musi nosić 1Ds w LowePro 200 i 7 stałek.. niektórym seria xxxD w zupełności wystarcza, zwłaszcza jak dla nich atutem jest mniejsza waga, mniejszy koszt i zadowalające efekty.. jak będzie miał focić to zrobi zdjęcie dobrej jakości, poprawnie technicznie Zorką 5, czy Smieną, bez "liczenia" na "niezawodność" AF w 7D, czy "ujmującej" plastyki 5-ki..
    To dlaczego nie kupisz zwykłej małpy, w końcu też zrobi fotkę, komórka też, niektóre już mają nawet po 12 megapixów. Wypas!

A tak serio, co do wagi i gabarytów to i owszem, co do kosztów już nie do końca. Ja w cale nie mówię, że pierwszym aparatem ma być full wypas. Tylko wiele ludzi twierdzi, że to tylko tak na początek, a potem gro z nich się wciąga, a na odsprzedaży samej puszki traci się najwięcej, szkła to już co innego.

ocenia ktoś z punktu widzenia własnych potrzeb i doświadczeń, to super, ale czemu na siłe upiera się przy (oczywiście niekwestionowanej) "wyższości" xxD nad xxxD, skoro dla zwykłego usera jakoś zdjęć nie będzie się różniła, np. zdecyduje koszt i gabaryty?

.
    O kosztach mówiłem już wcześniej, natomiast co do reszty masz pełną rację, dlatego napisałem na samym początku, że moje wypowiedzi w tym wątku były podyktowane wypowiedziami jednego z forumowiczów, którzy miedzy słowami pomylili segmenty rynku.

Reasumując, żeby był z tego jakiś pożytek dla autora, seria xxxD jak najbardziej tak, ale z pełna świadomością ograniczeń i nieudogodnień, które za sobą ta decyzja niesie. xxxD jeśli nie stwarza mu się zbyt trudnych warunków jest świetnym aparatem.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

ale się na pracowałeś czuję się zobowiązany odpowiedzieć, jednak bez aluzji, uwag, gryzienia po kostkach

Mam 17-letniego Funai 21", który już 4 razy miał wizytę w serwisie. (tak na marginesie )

Nie mówię, że AF, dobry AF jest czymś niepotrzebnym, ale raczej chodzi mi o to, że da się bez 19 pól żyć i są sposoby na radzenie sobie z "problemem"

Mam małpkę, a raczej coś na wzór - Minolta Z1, moja pierwsza cyfrówka z 3.2MPx.. i nie ulegam pixelomani, dlatego wolałem 50-kę od 7D, które ma swoje inne zalety, ale nie matrycę.

Na odsprzedaży puszki straciłem ok 2000 (złownie: dwóch tysięcy złotych) - puszka miała niespełna rok - co poradzisz na taką sytuację rynkową - NIC! więc kupując MarkIV za jakiś czas i tak sprzedaż ze stratą albo w cenie, za którą kupisz np 5DmkII i co wtedy? "mea kulpa" ? nikt sobie za to nie strzeli w kolano, bez przesady

Więc ja sporu/farsy nie widzę. Szanuję wszystkie wypowiedzi i argumenty, ale właśnie.. popadanie ze skrajności w skrajność... hmmm

PS> PIERWSZY PILOT pojawił się 60 lat temu :P

.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Pięknie, dochodzimy do jakiegoś porozumienia. A więc po kolei.
    ale się na pracowałeś czuję się zobowiązany odpowiedzieć, jednak bez aluzji, uwag, gryzienia po kostkach
    Bez urazy, ja porpstu mam często taki styl pisania postów.

Mam 17-letniego Funai 21", który już 4 razy miał wizytę w serwisie. (tak na marginesie )
    A więc trafiłem na osobę bardzo konsekwentną. A tak serio i też bez urazy, raczej jesteś w ogólnej mniejszości.

Nie mówię, że AF, dobry AF jest czymś niepotrzebnym, ale raczej chodzi mi o to, że da się bez 19 pól żyć i są sposoby na radzenie sobie z "problemem"
    Nie wiem jeszcze czy mi 19 pól potrzebne, ale 9 o dobrej precyzji owszem.
    Myślę również, że i początkujący amator nimi nie pogardzi, tyle tylko, że może być jeszcze tego nie świadom. Ja też tak miałem

Mam małpkę, a raczej coś na wzór - Minolta Z1, moja pierwsza cyfrówka z 3.2MPx.. i nie ulegam pixelomani, dlatego wolałem 50-kę od 7D, które ma swoje inne zalety, ale nie matrycę.
    Sam zaczynałem od 4-o mega pixelowego Canona A80. Żeby było jasne też mam identyczne podejście do obecnego rozdmuchania matryc. 50D też jak dla mnie ma za dużo, ratunkiem jest sRAW. Testy wykazały, że 15 mega pixów w stosunku do 10 w 40D czy 12 w 450D tak naprawdę dały dalece nieadekwatny wzrost szczegółów w stosunku do wzrostu ilości mp. Jeszcze dodać trzeba, że żeby ten jakiś wzrost był byle szkło nie da rady.

Na odsprzedaży puszki straciłem ok 2000 (złownie: dwóch tysięcy złotych) - puszka miała niespełna rok - co poradzisz na taką sytuację rynkową - NIC! więc kupując MarkIV za jakiś czas i tak sprzedaż ze stratą albo w cenie, za którą kupisz np 5DmkII i co wtedy? "mea kulpa" ? nikt sobie za to nie strzeli w kolano, bez przesady
    Dlatego chce uniknąć przyszłym userom tego typu przykrych niespodzianek. Nauka na czyichś błędach jest znacznie lepsza niż na swoich. Korzystając z czyjegoś doświadczenia mogą nie tracić kasy.

Tak na marginesie to z tym Markiem to chyba nie najlepszy przykład, bo zakładając, że został zakupiony zgodnie z przeznaczeniem to w momencie odsprzedaży jego wartość zwróci się pewnie co najmniej kilkakrotnie.
    PS> PIERWSZY PILOT pojawił się 60 lat temu :P

.
    Byłem mało precyzyjny, powinienem dodać, że chodzi o powszechne użycie 20 lat temu w Polsce.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Po prostu trzeba przerobić serię XXXD żeby się zakochać w serii XXD , różnicę się pomiędzy nimi zacierają w jakości obrazka ale ergonomią się mocno różnią.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    ...ale stety lub niestety jedna osoba, zaczęła tutaj dosyć ogólnikowo pisać o pewnych sprawach i wyszło na to, że seria xxxD Canona jest zbawieniem dla całego świata foto na wszelkie rozterki.
    Nie wiem o kogo Ci chodzi, przecież nie o mnie. Proszę, nie wymyślaj sobie łatwych przeciwników w dyspucie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Czy naprawdę chęć posiadania sprawnego AFa w puszce nie zależnie od punktu, który się wybierze czy jasności szkła oraz warunków jest szukaniem dziury w całym? Nie sądzę. Zwłaszcza jak weźmiemy jasne stałki, gdzie przy zachowaniu pewnych parametrów (bliska odległość od obiektu, szerokie otwarcie F) o zmianę płaszczyzny GO nie trudno to przekadrowanie jest mocno ryzykowne, momentami nie realne. Ale tutaj znowu dochodzimy do momentu, że nad morze ze śląska i hulajnogą można.

Nie zrozum mnie źle, po prostu cykając dla znajomych kolejny roczek, chrzciny czy nawet ślub nie chce się już zastanawiać trafi czy nie trafi. Zaraz ktoś pewnie powie, że to już trochę bardziej profi zastosowanie etc., nic bardziej mylnego, przecież tego typu rodzaj fotografii uprawia dość sporo amatorów, oczywiście najczęściej nie odpłatnie.
    Oczywiście, że jest NIECO trudniej. Ale nie jest to NIEMOŻLIWE, jak sugerujesz. Bagatelizujesz czynnik ludzki, skąd prosta droga prowadzi do konkluzji, że na spieprzone zdjęcia najlepszym rozwiązaniem jest kupienie prosumerskiego aparatu, choćby za cenę nieznaczących niedogodności jak gabaryt, czy utrata amatorskich możliwości, dających sporo frajdy.

W większości przypadków zmiana półki z amatorskiej na profesjonalną przez osobę, która nie ma dystansu do własnych umiejętności skończy się rozczarowaniem - ile w końcu można się oszukiwać, że nasze zdjęcia dostały pro-kopa, kiedy niestety - zwykle go nie dostają...

Reasumując, żeby był z tego jakiś pożytek dla autora, seria xxxD jak najbardziej tak, ale z pełna świadomością ograniczeń i nieudogodnień, które za sobą ta decyzja niesie. xxxD jeśli nie stwarza mu się zbyt trudnych warunków jest świetnym aparatem.
    Gorączka widzę mija i bardzo się z tego cieszę.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Wielkie dzięki rany ale rozgorzała dyskusja i szczerze mówiąc w pewnym momencie nieco odbiegła od tematu. Wiem ze każdy zawodowy fotograf ma swój sprzęt i ten będzie dla niego najlepszy. Postawcie się w mojej sytuacji, w fotografii stawiam pierwsze kroki (a raczej mam zamiar), potrzebuje jakiś fajny wygodny zestaw na początek, potem się zobaczy. Szczerze powiem zainteresowały mnie dwa modele 550d i 1000d różnica cenowa jest ogromna waszym zdaniem warto dołożyć? Prosiłbym jeszcze coś więcej o obiektywach jak można.

Dzieki.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja dołożyłem bo - przepraszam, że tak brutalnie powiem - po prostu było mnie stać na to, żeby pobawić się bardziej "wypasioną" zabawką.

Mój stary 1000d wraz ze canonowskim spacerzoomem 18-200 w tej chwili zaraża fotografią syna mojego przyjaciela, serce rośnie jak się na to patrzy. Zostało mi po tym zestawie wiele ładnych zdjęć.

Przez ostatnie miesiące przewinęło się przez moje ręce wiele aparatów i obiektywów. Mam sporą satysfakcję, że ten amatorski zestaw, który masz w mojej stopce ulepiłem, broniąc się (być może skutecznie) przed mitami i kibicami. Zaspokaja on moje potrzeby. Ale Twoich - nie musi. Mogę Ci wyjaśnić po co mi ten czy inny obiektyw, nic więcej.

Resztę na temat wyborów już napisałem wcześniej.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frankovka Zobacz posta
    Wielkie dzięki rany ale rozgorzała dyskusja i szczerze mówiąc w pewnym momencie nieco odbiegła od tematu. Wiem ze każdy zawodowy fotograf ma swój sprzęt i ten będzie dla niego najlepszy. Postawcie się w mojej sytuacji, w fotografii stawiam pierwsze kroki (a raczej mam zamiar), potrzebuje jakiś fajny wygodny zestaw na początek, potem się zobaczy. Szczerze powiem zainteresowały mnie dwa modele 550d i 1000d różnica cenowa jest ogromna waszym zdaniem warto dołożyć? Prosiłbym jeszcze coś więcej o obiektywach jak można.

Dzieki.
    I cokolwiek będzie pisane w odpowiedzi, to każdy z nich będzie Ci służyć dobrze. Canon 1000D to uproszczona lustrzanka, którą można zrobic dobre zdjęcia, natomiast 550D to już nowsza technologia i bardziej zaawansowany aparacik. Musisz pamiętać, że bez dobrego obiektywu nie zrobisz super fotki nawet najlepszą puszką.
    Jeżeli stać Ciebie to kup 550D i np Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Po prostu trzeba przerobić serię XXXD żeby się zakochać w serii XXD , różnicę się pomiędzy nimi zacierają w jakości obrazka ale ergonomią się mocno różnią.
    Kurde to ja tu się spuszczam i piszę elaboraty,a Ty tak pięknie napisałeś w jednym zdaniu o co mi chodzi. No masz ci.... No może dodał bym jeszcze, że ergonomią i paroma innymi dość istotnymi ficzerami.
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Nie wiem o kogo Ci chodzi, przecież nie o mnie. Proszę, nie wymyślaj sobie łatwych przeciwników w dyspucie
    Nie jesteś/byłeś łatwym polemizatorem Tylko szerzyłeś pewne założenia, które w niektórych miejscach znacznie mijały się z prawdą.

Oczywiście, że jest NIECO trudniej. Ale nie jest to NIEMOŻLIWE, jak sugerujesz. Bagatelizujesz czynnik ludzki, skąd prosta droga prowadzi do konkluzji, że na spieprzone zdjęcia najlepszym rozwiązaniem jest kupienie prosumerskiego aparatu, choćby za cenę nieznaczących niedogodności jak gabaryt, czy utrata amatorskich możliwości, dających sporo frajdy.
    Widzisz osądzasz mnie o myślenie całkiem od drugiej strony niż jest w rzeczywistości. Ja chce zmienić serię ze względu głównie na AF, powód własne doświadczenie, a jakieś dyrdymały o tym, że myślę, że lepszy sprzęt=lepsze zdjęcia.

Skoro focę w przeciętnych warunkach tj. mieszkanie przy zastanym/czasem z zew lampa malutkiego bombla i potrafię trafić w punkt ostrością, gdzie przysłony są bardzo często rzędu 2.0 i mniejsze, a odległość nie przekracza momentami kilkudziesięciu cm (papierowa GO) to raczej nie mam problemów z tym elementem.

Sprawa ma się już zgoła inaczej jeśli pójdę do kościoła i to akurat w tym, w którym już robiłem kilka uroczystości nie jest w cale specjalnie ciemno. Nagle zaczyna się loteryjność AFa. Nie mówię, że za każdym razem, ale nawet często. W kościele pomimo używania przesłon <2.0 odległości niż przy foceniu dziecka są znacznie większe to też GO większa. A pomimo tego część fotek chybionych i to mówię tutaj już o sytuacji, gdzie układ AF jest wspomagany przez wspomaganie AFa lampy. Aż strach pomyśleć co by było bez wspomagania.

Reasumując jak sam widzisz moja decyzja o zmianie sprzętu jest podyktowana ograniczeniami serii, która obecnie posiadam, a nie chęcia wyglądania bardziej profi

W większości przypadków zmiana półki z amatorskiej na profesjonalną przez osobę, która nie ma dystansu do własnych umiejętności skończy się rozczarowaniem - ile w końcu można się oszukiwać, że nasze zdjęcia dostały pro-kopa, kiedy niestety - zwykle go nie dostają...

Gorączka widzę mija i bardzo się z tego cieszę.
    Z pierwszym akapitem się w pełni zgadzam, tylko dlaczego próbujesz wpisać mnie w jego ramy.

Co do gorączki to powiem tylko tyle, że bardzo nie lubię jak ktoś mówi mi kim jestem i mija się z prawdą.

Choć myślę, że ta wymiana zdań i tak już jest lepsza niż ta poprzednia

Cytat Zamieszczone przez frankovka Zobacz posta

Dzieki.
    Co do Twojego dylematu, jeśli to ma być Twoje rozpoznanie gruntu to za rok spokojnie zmienisz z niewielką stratą 1000D na coś innego. Wtedy już będziesz
    wiedzieć czego potrzebujesz. Co do 550D to sorry, ale moim zdaniem zakupu jakiejkolwiek puszki u progu jej premiery lub niedługo po jest delikatnie mówiąc ekonomicznie nie uzasadniony.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Za wszystkie błędy z góry sorry, ale od czasu usunięcia możliwości edycji posta (czego z resztą nie popieram) nie wyrobiłem sobie jeszcze nawyku podglądu posta przed jego wysłaniem.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 29-03-2010 o 20:01 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Witam serdecznie ,
    jestem nowy na forum nie chciałem zakładać tematu więc mam nadzieje ze mnie nie zjecie za podpine .

Posiadam Olka 510 + 14-54 + metz 48-1 moim hobby jest fotografia koncertowa ( hc.grindcore,metalcore) zawsze w tłumie i lubię być w środku akcji

Miałem okazje ostatnio focić Canonem 20d i mimo kilku wad ma coś co do mnie przemówiło ( wyższe użyteczne iso) . Postanowiłem przejść na C i tu moje pytanie ....

Co będzie lepszym zakupem ...30d czy 400d?? Dodam że nie posiadam teraz środków na modele wyższe więc proszę nie proponować mi 450 lub 40.
    Do tego jakąś lampę chce zakupić i tamrona 17-50.

Głownie chodzi mi o wyższe użyteczne iso....Różne opinie słyszałem ale wole zasięgnąć rady na forum gdzie sporo osób mogła mieć styczność z tymi modelami.

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów